Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαACI Europe: Οι αερομεταφορές χρειάζονται μια (Ευρωπαϊκή) Ένωση Ασφάλειας
Αερομεταφορές

ACI Europe: Οι αερομεταφορές χρειάζονται μια (Ευρωπαϊκή) Ένωση Ασφάλειας

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση ασφαλείας, με την απειλή της τρομοκρατίας να γιγαντώνεται, τις διάφορες γεωπολιτικές αστάθειες, τις περιθωριοποιημένες κοινότητες και τη γενική κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς και τη χρήση των Social Media ως ισχυρές μηχανές προπαγάνδας.

Η Σύνοδος Security & Crisis Management Summit που διοργανώθηκε πρόσφατα από την ACI Europe και την ACI Asia Pacific διαπραγματεύθηκε το φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης της συνεχώς εξελισσόμενης πρόκλησης για την ασφάλεια στον τομέα των αερομεταφορών. Η σύνοδος κορυφής συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εμπειρογνώμονες της αεροπορικής ασφάλειας και πολιτικούς διαμορφωτές, συμπεριλαμβανομένου του αναπλ. πρωθυπουργού του Βελγίου και του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Jan Jambon, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Europol, του Eurocontrol και της US Transport Security Administration (TSA) των ΗΠΑ. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μια άκρως συμβολική χειρονομία, μόλις 8 μήνες μετά την τρομερή επίθεση που έπληξε το αεροδρόμιο.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση ασφάλειας, με την απειλή της τρομοκρατίας να γιγαντώνεται, με τις διάφορες γεωπολιτικές αστάθειες, τις περιθωριοποιημένες κοινότητες και τη γενική κοινωνική δυσαρέσκεια – καθώς επίσης και τη χρήση των Social Media ως ισχυρές μηχανές προπαγάνδας. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η απειλή της τρομοκρατίας προέρχεται, εν μέρει, εντός της ηπείρου, είναι πολύ ασταθής και βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ οι αερομεταφορές εξακολουθούν να αποτελούν στόχο, όπως αποδεικνύεται από τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στο Αεροδρόμιο των Βρυξελλών και της 28ης Ιουνίου στο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης-Ατατούρκ, οι τρομοκράτες στοχεύουν επίσης σε ένα ευρύτερο φάσμα χώρων και τοποθεσιών – δρώντας τυχαία και εκθέτοντας οποιονδήποτε σε δημόσιο και κοινωνικό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ACI Europe τονίζει την ανάγκη για μια αλλαγή μετασχηματισμού της στρατηγικής ασφάλειας της Ευρώπης.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe, δήλωσε: “Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να περάσουμε από τα συμβατικά και ως επί το πλείστον αμυντικά μέτρα σε μια πιο δυναμική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος, με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και τα στατιστικά δεδομένα στον “πυρήνα”. Τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια είναι αναγκαία – αλλά πρέπει να είναι μόνο η τελευταία μας γραμμή άμυνας. Το κλειδί είναι να εντοπίσουμε και να σταματήσουμε τους τρομοκράτες πριν φτάσουν σε ένα αεροδρόμιο ή σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό ή μια αίθουσα συναυλιών. Επειδή άπαξ και φτάσουν εκεί, σημαίνει ότι έχουμε ήδη χάσει”.

Η ACI Europe είναι σταθερά προσηλωμένη σε αυτή την ατζέντα, σε στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ECAC (European Civil Aviation Conference) και παρέχοντας γνώσεις και συμβουλές μέσω της Επιτροπής Ασφάλειάς της. Η Επιτροπή Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας της ACI Europe είναι ένα φόρουμ που συγκεντρώνει πάνω από 100 εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφαλείας αεροδρομίων, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσιων Ασφαλείας, των αστυνομικών και αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και του στρατού.

Ως μέρος αυτών των προσπαθειών, η ACI Europe δημοσίευσε λίγες μέρες πριν τη σύνοδο Οδηγίες Βέλτιστων Πρακτικών Ασφάλειας των Περιοχών Αεροδρομίων. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές προσφέρουν πρακτικές συμβουλές και καθοδήγηση στην κοινότητα των αεροδρομίων καθώς επίσης και ρυθμιστικές αρχές ασφαλείας σχετικά με το πως να εξασφαλιστεί οι δημόσιοι χώροι των αεροδρομίων.

Και ο Jankovec κατέληξε: “Το να φύγουμε από τη λογική ενός συστημικού και συμβατικού εντοπισμού που προσπαθεί να καλύψει όλες τις παραμέτρους προς ένα ‘έξυπνο’ σύστημα με περισσότερη αποτροπή και λαμβάνοντας υπόψιν το απρόβλεπτο είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, αν θέλουμε να έχουμε αποτελεσματική ασφάλεια. Αυτό συνεπάγεται μια κουλτούρα ασφάλειας, με συνεργασία και ανταλλαγή δεδομένων στον ‘πυρήνα’ της. Είναι απολύτως σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι μέσα από περισσότερη Ευρώπη – όχι λιγότερη. Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς την πρόκληση του απόηχου των επιθέσεων της 9ης Σεπτεμβρίου και των αναγκών του να πράξε το ίδιο με τη νέα απειλή που αντιμετωπίζουμε τώρα. Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια Ένωση Ασφάλειας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024