Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΚέρδη 67,4 δισ. δολ. από τις βοηθητικές αεροπορικές υπηρεσίες το 2016
Αερομεταφορές

Κέρδη 67,4 δισ. δολ. από τις βοηθητικές αεροπορικές υπηρεσίες το 2016

Το πρόσθετο εισόδημα των αεροπορικών εταιρειών από τους επιβάτες έχει αυξηθεί κατά περίπου 200% από το 2010, σύμφωνα με έρευνα των IdeaWorks και CarTrawler. Το έσοδο αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 9,1% των συνολικών αεροπορικών εσόδων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αναλυτές της διεθνούς αεροπορικής βιομηχανίας έχουν προβλέψει ότι τα ποσά που χρεώνονται στους επιβάτες από τις αεροπορικές εταιρείες για ποτά και τρόφιμα στις πτήσεις ή ακόμα και για την επιλογή καθίσματος με μεγαλύτερο χώρο για τα πόδια θα αυξηθούν κατά 13,8% φέτος, φτάνοντας τα 67,4 δισ. δολ.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία , που συλλέχθηκαν σε βάθος επταετίας, παραθέτει η εταιρεία συμβούλων IdeaWorks, καθώς και η εταιρεία ηλεκτρονικών κρατήσεων ενοικιάσεων αυτοκινήτων CarTrawler και περιλαμβάνει 178 αεροπορικές εταιρείες.


Οι δύο εταιρείες κατέληξαν από κοινού στο συμπέρασμα ότι το πρόσθετο εισόδημα των αεροπορικών εταιρειών από τους επιβάτες έχει αυξηθεί κατά περίπου 200% από το 2010. Πρόσθεσαν επίσης ότι το έσοδο αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 9,1% των συνολικών αεροπορικών εσόδων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έρευνα χώρισε τις αεροπορικές εταιρείς σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

  • Παραδοσιακές αεροπoρικές εταιρείες: Η κατηγορία αυτή αντιπροσωπεύει και τις περισσότερες. Οι κυριότερες βοηθητικές υπηρεσίες σε αυτήν την κατηγορία αφορούν σε υπέρβαρες αποσκευές, θέσεις με έξτρα χώρο για τα πόδια και χρήση των προγραμμάτων τακτικών επιβατών. Το ποσοστό των εσόδων αυτών αυξήθηκε κατά μέσο όρο σε 5,8% από 4,1% τον περασμένο χρόνο. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν π.χ. οι Aerolineas Argentinas, Air New Zealand, LOT Polish Airlines και η Royal Jordanian.
  • Μεγάλες αεοεπορικές εταιρείες των ΗΠΑ: Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ παρήγαγαν αξιοσημείωτα έσοδα από βοηθητικές υπηρεσίες, από έναν συνδυασμό εσόδων των προγραμμάτων τακτικών επιβατών και αντιτίμων για αποσκευές. Το ποσοστό για αυτήν την κατηγορία αυξήθηκε στο 12,3% από 11,3% πέρυσι, λόγω των αυξημένων προσφορών στις τιμές εισιτηρίων και βελτιωμένα έσοδα από τα προγράμματα τακτικών επιβατών. Εδώ ανήκουν οι Alaska Airlines, Delta και United.
  • Οι “πρωταθλητές” στις βοηθητικές υπηρεσίες: Οι συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στις βοηθητικές υπηρεσίες, ως ποσοστό επί των λειτουργικών τους κερδών. Το ποσοστό σε αυτήν την κατηγορία μειώθηκε ελαφρα σε 25,5% από 26,1% το 2015. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των εσόδων βοηθητικών υπηρεσιών της Ryanair, η οποία έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο σε αυτήν την κατηγορία. Εδώ ανήκουν π.χ. οι εταιρείες Allegiant, Eurowings, Flydubai, Hong Kong Express και Ryanair.
  • Αερομεταφορείς Low Cost: Οι LCCs σε όλο τον κόσμο τπυπικά βασίζονται σε ένα μείγμα “a-la- carte” δραστηριότητας για να παράγουν καλά αποτελέσματα στον τομέα των εσόδων από βοηθητικές υπηρεσίες. Το ποσοστό σε αυτήν την κατηγορία παρέμεινε αμετάβλητο, στο 11,8%. Στις Low cost εδώ περιλαμβάνονται οι AnadoluJet, Cebu Pacific Air και VivaAerobus.


Τα έσοδα που προέρχονται από το check-in των αποσκευών των επιβατών ανήλθαν σε 44,9 δισ. δολ. για φέτος. Το μικρότερο κομμάτι της “πίτας” των εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες θεωρείται ότι προέρχεται από την πώληση μιλίων από τα προγράμματα επιβραβεύσεων και επίσης από τις προμήθειες που κερδίζονται από τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και τις κρατήσεις ξενοδοχείων. Το ποσό που αποκομήθηκε φτάνει περίπου τα 22,5 δισ. δολ.

Άλλο συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι αεροπορικές εταιρείες, όπως π.χ. η Air New Zealand, μπορούν και αποκομίζουν το μεγαλύτερο ποσό των συνολικών εσόδων τους από τα έσοδα των βοηθητικών τους υπηρεσιών, που ανήλθαν σε περίπου 26,9 δισ. δολ. παγκοσμίως για φέτος.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στη δημιουργία ενός τόσο μεγάλου τζίρου από τις βοηθητικές αεροπορικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν την επιλογής θέσης από τους επιβάτες, τις premium θέσεις, το check-in των αποσκευών και ούτω καθεξής. Η Emirates, για παράδειγμα, ξεκίνησε να χρεώνει τους επιβάτες της αντίτιμο για την αλλαγή κατηγορίας θέσης, από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ αναμένεται να κερδίσουν 20,2 δισ. δολ. φέτος από έσοδα προερχόμενα από βοηθητικές υπηρεσίες.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024