Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΚαθαρά κέρδη μετά φόρων 24,4 εκατ. ευρώ για τη Minoan Lines το 9μηνο 2016
Ακτοπλοΐα

Καθαρά κέρδη μετά φόρων 24,4 εκατ. ευρώ για τη Minoan Lines το 9μηνο 2016

Η εταιρεία έλαβε και το βραβείο 'Passenger Line of the Year' από τη ναυτιλιακή εφημερίδα 'Lloyd’s List', στα πλαίσια των βραβείων Greek Shipping Awards 2016.

Το εννεάμηνο του 2016 συνεχίστηκε η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας Μινωικές Γραμμές. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 128 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 36,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 24,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Επιπρόσθετα, κατά την 30/9/2016, τα συνολικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας σε ενοποιημένο επίπεδο ανέρχονταν σε 284 εκατ. ευρώ (2,65 ευρώ ανά μετοχή). Επίσης, ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 162,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ.

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του εννεάμηνου 2016, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι οι επιλογές της εταιρείας κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της αξίας της.

Μεταφορικό έργο
Γραμμή Αγκώνα και Τεργέστη
Η εταιρεία το εννεάμηνο του 2016 δραστηριοποιήθηκε στη γραμμή της βόρειας Αδριατικής (Πάτρα – Ηγουμενίτσα –Αγκώνα – Τεργέστη), επιτυγχάνοντας υψηλά εμπορικά μερίδια, σε μια πολύ ανταγωνιστική και απαιτητική αγορά. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διακίνησε συνολικά 322.000 επιβάτες, 82.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 54.000 φορτηγά οχήματα. Τα μερίδια στη συγκεκριμένη αγορά της Αγκώνα διαμορφώθηκαν στο 49,6% για τους επιβάτες, 46,7% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 55,2% για τα φορτηγά αυτοκίνητα. Σημειώνεται ότι στο λιμάνι της Τεργέστης δε δραστηριοποιείται άλλη εταιρεία.

Ελληνική ακτοπλοΐα (Γραμμή Κρήτης)
Στη γραμμή της Κρήτης (Ηράκλειο – Πειραιάς), οι Μινωικές Γραμμές διατήρησαν την πρώτη θέση που παραδοσιακά κατέχουν στην αγορά αυτή. Το εννεάμηνο του 2016, η εταιρεία διακίνησε 528.000 επιβάτες, 78.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 45.000 φορτηγά αυτοκίνητα. Τα μερίδια αγοράς στη συγκεκριμένη γραμμή ανήλθαν περίπου σε 65,4% για τους επιβάτες, 63% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 47,1% για τα φορτηγά αυτοκίνητα.

Τρέχουσες  εξελίξεις
Το Φεβρουάριο του 2016 η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε την ενίσχυση της συμμετοχής της στην Hellenic Seaways και προχώρησε στην αγορά μετοχών της από μετόχους. H διαδικασία διενέργειας συναλλαγών για την αγορά μετοχών της εν λόγω εταιρείας συνεχίζεται, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των Μινωικών Γραμμών στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα του 48,4%.

Βραβείο Passenger Line of the Year
Ακόμη, σε μια λαμπρή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental στην Αθήνα, η έγκριτη, διεθνούς κύρους ναυτιλιακή εφημερίδα Lloyd’s List, στα πλαίσια των βραβείων Greek Shipping Awards 2016, απένειμε στις Μινωικές Γραμμές το βραβείο Passenger Line of the Year.

Η εταιρεία διακρίθηκε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, ως μία από τις κορυφαίες, κοινωνικά ευαισθητοποιημένες και συνεχώς εξελισσόμενες εταιρείες στο χώρο της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας, για: α) τις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό στα υπερπολυτελή High Speed Cruise Ferries του στόλου της, β) την ηγετική της θέση στις γραμμές που δραστηριοποιείται, γ) τις πρόσφατες στρατηγικές επενδυτικές της κινήσεις με την ενίσχυση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways με ποσοστό άνω του 48% και δ) τα εντυπωσιακά οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα καλύτερα όλων των εποχών από την ίδρυσή της.

Εκ μέρους του ΔΣ των Μινωικών Γραμμών το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Αντώνης Μανιαδάκης, ο οποίος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους ανέφερε μεταξύ άλλων: “Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παραλαμβάνω για δεύτερη φορά – εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου των Μινωικών Γραμμών – το βραβείο Passenger Line of the Year. Είναι πραγματικά μία εξαιρετική διάκριση, ένα ακόμη μεγάλο επίτευγμα για την εταιρεία μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα: I) τους κύριους μετόχους της εταιρείας μας, τον Όμιλο Grimaldi, για την συνεχή υποστήριξη και εμπιστοσύνη του προς τις Μινωικές Γραμμές, II) τους πελάτες μας αυτοκινητιστές που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε τόσο στις γραμμές εσωτερικού όσο και εξωτερικού, τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα και την Ευρώπη που εμπιστεύονται τις Μινωικές Γραμμές και προωθούν το εμπορικό της προϊόν και όλους του πιστούς επιβάτες μας που προτιμούν να ταξιδεύουν με τα cruise ferries της εταιρείας.  Επιπλέον θα ήθελα να εκφράσω τις – από βάθους καρδιάς – ευχαριστίες μου στο προσωπικό της εταιρείας μας, σε θάλασσα και στεριά, για το επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα του”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024