Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ ‘υπερτουρισμός’ απειλεί πλέον κατοικίες και περιβάλλον σε κάποιες μεγάλες πόλεις
Τάσεις

Ο ‘υπερτουρισμός’ απειλεί πλέον κατοικίες και περιβάλλον σε κάποιες μεγάλες πόλεις

Πρόσφατη έρευνα της Canadean διαπίστωσε ότι, ενώ ο τουρισμός έχει μεγάλες δυνατότητες να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της αύξησης της απασχόλησης, θέτει σοβαρές προκλήσεις για τις χώρες και τις πόλεις που δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών τους, από άποψη υποδομών και περιβαλλοντικών στρατηγικών.

Καθώς ο παγκόσμιος τουρισμός αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς και το 2016 να παρατηρείται αύξηση στα διεθνή ταξίδια πάνω από 4,1% ετησίως, το πρόβλημα του “υπερτουρισμού” έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία σε κάποιες αρχές δημοφιλών τουριστικών προορισμών ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων και μελετών Canadean.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνα της εταιρείας διαπιστώθηκε ότι, ενώ ο τουρισμός έχει μεγάλες δυνατότητες να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της αύξησης της απασχόλησης, θέτει σοβαρές προκλήσεις για τις χώρες και τις πόλεις που δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών από την άποψη των υποδομών και περιβαλλοντικών στρατηγικών τους.

Ο Gillian Kennedy, Ph.D., αναλυτής στην Canadean, εξηγεί: “Σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Ρέικιαβικ, το Άμστερνταμ, τη Βενετία, τη Βαρκελώνη, και τη Ζανζιβάρη, οι αρνητικές συνέπειες της αύξησης του αριθμού των τουριστών έχουν ήδη γίνει αισθητές, με τις κυβερνητικές αρχές να αγωνίζονται να περιορίσουν το πρόβλημα, διατηρώντας παράλληλα την κερδοφορία τους”.

Το πρόβλημα είναι πλέον ιδιαίτερα οξύ στην Ισλανδία, η οποία έχει δει μια αύξηση 163% στον εισερχόμενο τουρισμό της από το 2010 έως το 2015. Αν και αυτό αποτελεί θετικό για την οικονομία της Ισλανδίας, προβλήματα, όπως ο υπερπληθυσμός και η ρύπανση των πιο σημαντικών τουριστικών αξιοθέατων της χώρας αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για την ισλανδική κυβέρνηση.

Πέρα από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, η Ισλανδία πλήττεται αυτήν τη στιγμή από μια στεγαστική κρίση, που οφείλεται στην ανεξέλεγκτη αύξηση των κατοικών, εγγεγραμμένων στην Airbnb, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, όπου δεν υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν την αυξημένη ροή των τουριστών. Σύμφωνα με ένα από τα κορυφαία sites του τουρισμού της Ισλανδίας, το Turisti, οι ενοικιάσεις μέσω Airbnb στην Ισλανδία αυξήθηκαν κατά 124% μόνο τον περασμένο χρόνο, πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση των τιμών των κατοικιών στο κέντρο του Ρέικιαβικ, και σε μια στασιμότητα τις μακροχρόνιες ενοικιάσεις.

Ο Kennedy επίσης ανέφερε: “Η ισλανδική κυβέρνηση άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι η εποχή της ελεύθερης εισόδου στην Ισλανδία θα τελειώσει σύντομα, με την εισαγωγή τελών εισόδου για τους τουρίστες, πράγμα το οποίο οι επίσημες πηγές σημειώνουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν (τα τέλη αυτά) σε επενδύσεις υποδομών και σε αύξηση της δυναμικής των ξενοδοχείων. Ενώ η Ισλανδία είναι ένα ακραίο παράδειγμα για τους κινδύνους του υπερτουρισμού, είναι ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

“Στη Βαρκελώνη, για παράδειγμα, οι τοπικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα επιβάλουν πρόστιμο στις ιστοσελίδες ενοικιάσεωνμ όπως η Airbnb και η HomeAway, ύψους 600.000 ευρώ στην καθεμία, για την παροχή κατοικιών διαμονής που δεν είχαν τις απαιτούμενες άδειες, σε μια σαφή κίνηση για τον περιορισμό του υπερτουρισμού στον δημοφιλή αυτόν ισπανικό προορισμό. Η Βενετία, εν τω μεταξύ, πλήττεται λόγω των κρουαζιεροπλοίων που εισέρχονται στην πόλη, λόγω της εύθραυστης δομής της πόλης, σύμφωνα με την UNESCO”.

Στη φωτογραφία, η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024