Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΔώδεκα νεκροί από επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας
Τρομοκρατία

Δώδεκα νεκροί από επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας

Το φορτηγό έπεσε πάνω στον κόσμο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (9:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), μια ώρα όπου συγκεντρώνεται κόσμος γύρω από τα παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια που πουλούν φαγητά και χριστουγεννιάτικα είδη.

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι της Interpol για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του κεντρικού Βερολίνου χθες το βράδι, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 48 (οι 18 σε κρίσιμη κατάσταση). Σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία δήλωσε ότι έχει συλλάβει έναν ύποπτο και ότι άλλος ένας άντρας που επέβαινε στο φορτηγό σκοτώθηκε. Νεότερες όμως πληροφορίες από την εφημερίδα “Die Welt”, που επικαλείται την αστυνομία, αναφέρουν ότι ο δράστης της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου παραμένει ασύλληπτος και οπλοφορεί.

Το επεισόδιο συνέβη κοντά σε ένα πολύ γνωστό μνημείο του Βερολίνου, την εκκλησία Gedaechtniskirche, η οποία οικοδομήθηκε το 1891-95, και η οποία αφέθηκε όπως ήταν, κατεστραμμένη μετά από βομβιστικές επιθέσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης.

Περιπολικά και ασθενοφόρα έφτασαν στην περιοχή πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Βερολίνου 48 τραυματίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere είπε ότι οι συνθήκες του επεισοδίου είναι αδιευκρίνιστες, προσθέτοντας: “Δε θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη ‘επίθεση’ ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν”.

Την επίθεση καταδίκασαν ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Donald Tramp και ο Λευκός Οίκος, μεταξύ άλλων.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel είχε ενημερωθεί για την κατάσταση από τον Thomas de Maiziere και τον δήμαρχο του Βερολίνου. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή και προέτρεψε τον κόσμο να απομακρυνθεί από εκεί. “Είμαι συγκλονισμένος από τις απαίσιες ειδήσεις του τί συνέβη στην εκκλησία στο Βερολίνο”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier.

Επίθεση και σε Ισλαμικο Κέντρο στη Ζυρίχη
Εν τω μεταξύ, στη Ζυρίχη, επίθεση σε Ισλαμικό Κέντρο κατέληξε σε ένα νεκρό και τρεις βαριά τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για έναν άνδρα νεαρής ηλικίας, περίπου 30 ετών, ο οποίος διέφυγε τρέχοντας προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι ο δράστης φορούσε σκούρα ρούχα και ένα σκούρο γούνινο καπέλο, δεν θέλησε όμως να δώσει την οποιαδήποτε πληροφορία για το παρελθόν και το κίνητρο του. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε δημοσιογράφους του Reuters ότι εκείνη την ώρα υπήρχαν άνθρωποι μέσα που προσεύχονταν καθώς χρησιμοποιείται και ως τζαμί. Μάλιστα συχνά προσεύχονται εκεί Σομαλοί. Το συγκεκριμένο κέντρο χρησιμοποιείτο ως μέρος προσευχής και διδασκαλίας ενώ γίνονταν και επιστημονικά σεμινάρια.

Αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας Γαλλία και Ιταλία
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γαλλίας αποφάσισαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας, μετά το μακελειό στο Βερολίνο. Το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει: “Όλες οι δυνάμεις ασφάλειας θα μείνουν στο ύψιστο σημείο επαγρύπνησης. Η ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες αγορές θα ενισχυθεί με άμεση εφαρμογή”. Η ανακοίνωση προσθέτει: “Η γαλλο-γερμανική συνεργασία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή, ώστε οι δημοκρατίες να νικήσουν στον πόλεμο εναντίον αυτών που θέλουν να πλήξουν τις αξίες και τις ελευθερίες μας”.

Και η Ιταλία ενισχύει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα μετά τις επιθέσεις. Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Marco Minniti και ο επικεφαλής της αστυνομίας Franco Gabrielli, παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Αντιτρομοκρατικής Στρατηγικής Ανάλυσης, στο ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών. Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η επιφυλακή στη χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλή, από την στιγμή, που σε πρόσφατα βίντεομηνύματα των ισλαμιστών τρομοκρατών γίνεται ευθεία αναφορά σε απειλές κατά της Ιταλίας και του Βατικανού. “Επίθεση ντροπής στην καρδιά της Ευρώπης. Είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, της κυβέρνησης και του γερμανικού λαού, που επλήγη από την τραγωδία αυτή”, έγραψε o Ιταλός υπουργός εξωτερικών Angelino Alfano, στο twitter.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024