Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΝεκρός από επίθεση εναντίον του ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα
Τρομοκρατία

Νεκρός από επίθεση εναντίον του ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα

Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Καρλόφ είναι νεκρός μετά από πυρά που δέχθηκε κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας για τη Ρωσία σε μια γκαλερί στην Άγκυρα. Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας. Η Τουρκία δε θα επιτρέψει η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη να 'επισκιάσει' την τουρκορωσική φιλία, ανέφερε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Άλλο ένα πλήγμα στη πολιτική και κοινωνική σταθερότητά της (με περαιτέρω επιπτώσεις και στον τουρισμό) δέχθηκε η Τουρκία χθες το απόγευμα, καθώς ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα Andrey Karlov έχασε τη ζωή του σε επίθεση που δέχθηκε από ένοπλο σε έκθεση φωτογραφίας. Υπηρετούσε στην Άγκυρα από τον Ιούλιο του 2013. Ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Mevlut Mert Altintas και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο δράστης πλησίασε από πίσω τον πρέσβη και τον πυροβόλησε από απόσταση ενός μέτρου, τουλάχιστον τρεις φορές. Διέφυγε σε έναν όροφο επάνω και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών για 15 περίπου λεπτά. Η ανταλλαγή πυρών καθυστέρησε την μεταφορά του πρέσβη στο νοσοκομείο. Ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και τον δολοφόνησε μίλησε για το Χαλέπi” και περί “εκδίκησης”, όπως αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε μια ομιλία, ένας ψηλός άνδρας, που φορούσε κοστούμι, άνοιξε πυρ στον αέρα πριν στοχοθετήσει τον πρεσβευτή”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανταποκριτής της εφημερίδας Hurriyet στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, φέρεται να φώναξε “πεθαίνουμε στο Χαλέπι, πεθαίνεις εδώ”, “μην ξεχνάτε το Χαλέπι και τη Συρία, όσο τα αδέλφια μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα είστε”, “όποιος έχει ευθύνη θα πληρώσει” και “Αλλάχου Άκμπαρ”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu, ενημερώθηκε για την δολοφονική επίθεση κατά την πτήση του προς την Μόσχα, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για την Συρία. Την επίθεση καταδίκασε και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Abdullah Gül, ο οποίος ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία με τη Ρωσία.

Μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης είναι και ένας ομογενής, ο κ. Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, ο οποίος φέρει ελαφρά τραύματα στο χέρι και το πόδι, χειρουργήθηκε και νοσηλεύται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Τον τραυματία ομογενή επισκέφθηκε ο επικεφαλής του προξενικού γραφείου της Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin ενημερώθηκε για την επίθεση ενός ενόπλου εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό του των Εξωτερικών Sergey Lavrov και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Η επίθεση διαπράχθηκε μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.

“Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να τον ενημερώσει σχετικά με την τρομοκρατική ενέργεια η οποία στοίχισε τη ζωή του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, του Andrey Karlov“, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Vladimir Putin δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να μάθει με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Andrey Karlov, χαρακτηρίζοντας “πρόκληση” τη δολοφονική επίθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.

“Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή την δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους ομολόγους της”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Τουρκία δε θα επιτρέψει η δολοφονία του ρώσου πρέσβη να “επισκιάσει” την τουρκορωσική φιλία, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια και την καταδίκη του για την “χαμερπή τρομοκρατική επίθεση”. Η ανακοίνωση, που αποτίει φόρο τιμής στο Ρώσο πρεσβευτή χαρακτηρίζοντας τον έναν αξιοσέβαστο διπλωμάτη, τονίζει πως ο δράστης “εξουδετερώθηκε” και όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων καταδίκασε την “τρομοκρατική επίθεση” όπως χαρακτήρισε την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Andrey Karlov στην Αγκυρα. “Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναδιατύπωσαν την ανάγκη να προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι αυτουργοί, οι οργανωτές, οι χρηματοδότες και οι υποστηρικτές των τρομοκρατικών επιθέσεων”, ανέφερε στην ανακοίνωση του.

Το State Department έθεσε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα σε κατάσταση επιφυλακής
Έκκληση προς τους Αμερικανούς να αποφεύγουν την περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα “καθώς νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες για πυρά κοντά στο κτίριο” απηύθυνε το αμερικανικό State Department. “Δημοσιεύματα για πυρά κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, συμβουλεύουμε τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν την περιοχή μέχρι νεωτέρας”, ανέφερε μέσω twitter.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024