Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΕπιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου προς την υπουργό Εργασίας
Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου προς την υπουργό Εργασίας

Στην επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου ζητά τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και προστίμων επικαλούμενη τη δραματική μείωση των τζίρων των τοπικών καταλυμάτων λόγω του προσφυγικού.

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου απέστειλε επιστοή στην υπουργό Εργασίας ζητώντας την αντιστοίχιση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προστίμων κλπ, με τη φέρουσα πλουτοδοτική ικανότητα (τζίρους, εισοδήματα) των επιχειρήσεων. Ακολoυθεί η πλήρης επιστολή:
 
Κυρία  Υπουργέ,
1. Αν και καθυστερημένα, τα θερμά συγχαρητήρια των Μελών του Δ.Σ. της΄Ενωσής μας, για την υπουργοποίησή σας, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του πλέον σημαντικού και κρίσιμου για την ανάπτυξη / ανταγωνιστικότητα, απασχόληση, ποιότητα ζωής, Υπουργείου Εργασίας. 
 
2. Οι υψηλές επιβαρύνσεις, όπως π.χ. φόροι, εισφορές, χαράτσια, ναύλα, επιτόκια κλπ κι οι συχνές κατά καιρούς «άστοχες κι αναίτιες» αυξήσεις τους, μετακυλιόμενες σε προϊόντα κι υπηρεσίες, ευνοούν τις ανταγωνίστριές μας χώρες και τους πολυεθνικούς τους ομίλους, καθιστώντας εκείνους ανταγωνιστικότερους κι εμάς λιγότερο… βιώσιμους, συρρικνώνοντας ζήτηση, κατανάλωση, τζίρους, απασχόληση, αδειάζοντας δημόσια κι ασφαλιστικά ταμεία, που θα κληθούμε αργότερα, όντες «ημιθανείς», να τα ξαναγεμίσουμε με νέα χαράτσια και θυσίες, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη φράση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας: «Οι φόροι, σκοτώνουν τους φόρους κι αδειάζουν τα Ταμεία»!
 
3.Η έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε απαιτεί άμεση λήψη και πιστή εφαρμογή έκτακτων μέτρων, ενίσχυσης / αιμοδότησης κι όχι εξαθλίωσης / αιμορραγίας επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών, στην ευαίσθητη γεωπολιτικά και με αποσταθεροποίηση απειλούμενη, γωνιά του πλανήτη, με τις καλπάζουσες όμορες και γειτνιάζουσες οικονομίες, δίχως τις χρόνιες αγκυλώσεις και παθογένειες του δημόσιου, αυτοδιοικητικού και ιδιωτικού τομέα, όπως π.χ. εθνοκτόνο γραφειοκρατία / δυσλειτουργίες, δύσχρηστα πληροφοριακά συστήματα (Π.Σ.), ανεργία, μπαταχτσιλίκι, / στρεβλή αγορά (συχνά αδυνατούμε να πληρώσουμε διότι αδυνατούμε να εισπράξουμε), μηδενική ρευστότητα, υψηλά ναύλα και τιμολόγια δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, τραπεζών, υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων, προβληματικές υποδομές (WiFi, συγκοινωνίες, ηλεκτροδότηση, ύδρευση / αποχέτευση, τηλεπικοινωνίες, οδικό δίκτυο κλπ), όχι σύγχρονη δημόσια διοίκηση και λογιστικό, όχι γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης κλπ, κλπ, ων ουκ έστιν αριθμός.
 
4.1. Ειδικώτερα και σ’ ό,τι αφορά τους βορειοπελαγήτικους ευαίσθητους, ακριτικούς, νησιωτικούς, προσφυγόπληκτους  προορισμούς μας, με τους μετανάστες και τις εισροές τους πολλαπλάσιες των προσφύγων κι αναχωρήσεών τους αντίστοιχα, τις διαδικασίες ελέγχου αιτήσεων ασύλου βραδύτατες, τα “hot spots”, αφιλόξενα, αθωράκιστους και πριν την Κρίση – όπου τα πάντα είναι ακριβά., δύσκολα, δυσπρόσιτα, δυσλειτουργικά, γερασμένα – με τις (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) οικογενειακές, πολύ μικρές, μικρές, εξωστρεφείς, εντάσεως εργασίας, συναλλαγματοφόρες (π.χ. ξενοδοχεία) επιχειρήσεις, και τα όχι ιδιαίτερα εύπορα επαγγέλματα και νοικοκυριά, δικαιούμαστε να ζητήσουμε το ύψος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προστίμων κλπ, να ‘ναι σ’ απόλυτη αντιστοιχία με την πλουτοδοτική φέρουσα ικανότητά τους και για όσο χρόνο διαρκεί το μεταναστευτικό, το 50% των ποσών που τις αναλογούν, επικαλούμενοι προς τούτο μεταξύ πολλών άλλων και: Την 7χρονη δημοσιονομική προσαρμογή, το μεταναστευτικό / προσφυγικό, τις εξ ανατολών ολοένα και συχνότερες ανιστόρητες αναφορές, μ’ εντάσεις κι απειλές, το από 4.2.2016 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την ειδική κατάσταση στα νησιά, την αρχή της αναλογικότητας κι ανταποδοτικότητας (αρχή του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου, συνταγματικά προστατευόμενη), εναρμονιζόμενη με την αριστοτέλεια ρήση «Τίποτα πιο άνισο απ’ την ίση μεταχείριση των άνισων», το ευνοϊκό Ειδικό Καθεστώς, που ισχύει σ’ όλες (εκτός της Ελλάδας) νησιωτικές περιφέρειες των κρατών – μελών της Ε.Ε., που για να ισχύσει και σε μας προϋποθέτει αίτημα της χώρας μας για τροποποίηση της από το 1979 υπογραφείσας Συνθήκης Προσχώρησής μας, στην τότε ΕΟΚ και τέλος το γεγονός ότι εδώ στα νησιά μας τίποτα δεν είναι το ίδιο με την άλλη Ελλάδα, έχοντας δηλαδή ως προορισμός, νοικοκυριά, επαγγελματίες κι επιχειρήσεις, ένα σοβαρό βαθμό αναπηρίας!!! Να σημειωθεί ότι οι έννοιες αναλογικότητα, νησιωτικότητα κι αναπηρία είναι θεσμικά θωρακισμένες στην Ε.Ε, κι οι πολίτες και πολιτικοί της, ιδιαίτερα ευαίσθητοι κι όχι μόνο.
 
4.2. ’Αλλωστε δεν είναι δίκαιο, λογικό, αλλά ούτε και νόμιμο, ξενοδοχείο με διανυκτέρευση λίγων δεκάδων ευρώ ή γενικότερα επιχείρηση με τζίρο λίγες δεκάδες / εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (όπου αναφέρεται «λίγων» εννοείται μονοψήφιος αριθμός) να καταβάλλει το ίδιο ύψος εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προστίμων κλπ, με ξενοδοχείο που η διανυκτέρευσή του ανέρχεται σε εκατοντάδες / χιλιάδες ευρώ ή με επιχείρηση τζίρου δεκάδων / εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθιστάμενη η μεγάλη μεγαλύτερη κι ανταγωνιστικότερη κι η μικρή μικρότερη και λιγότερο ανταγωνιστική ή και μη βιώσιμη. Σε τελευταία ανάλυση, ας υπάρξει δυνατότητα απ’ τις επιχειρήσεις να επιλέξουν το σημερινό σύστημα καταβολής εισφορών, προστίμων κ.ά. ή το προτεινόμενο αναλογικό.
 
Κυρία υπουργέ,
5.1. Προσβλέποντας στην ευαισθησία σας (και λόγω της επαπειλούμενης με οικονομικό κι όχι μόνο… εμβολισμό ή και «ακρωτηριασμό» της περιοχής μας με αφελληνισμό επιχειρήσεών μας), προσδοκούμε να επιληφθείτε προσωπικά για τη θεσμοθέτηση λογικότερου, μη επαχθούς, δικαιότερου, αναλογικότερου και κυρίως νομιμότερου καθεστώτος καταβολής εισφορών, προστίμων κ.ά., ενημερώνοντάς μας σχετικά κι επισκεπτόμενη τη Λέσβο (επίκαιρο πάντα αίτημά μας, στο οποίο οι προκάτοχοί σας ουδέποτε ανταποκρίθηκαν), προκειμένου να διαπιστώσετε και να αποκαταστήσετε αδικίες και δυσλειτουργίες (γραφειοκρατικών δομών και Π.Σ.) δεκαετιών και πρόσφατες, συμβάλλοντας συγχρόνως και στον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και εισφορόαποφυγής.
 
5.2. Τέλος, τελούμε εν αναμονή κλεισίματος συνάντησης με το Δ.Σ. της ΄Ενωσής μας, οπόταν οι υποχρεώσεις σας το επιτρέψουν, κατά προτίμηση στη Μυτιλήνη, λόγω και ακριβών ναύλων, για να έχετε πληρέστερη εικόνα κι επαφές με Φορείς της τοπικής μας κοινωνίας.

 

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024