Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ αλλαγή της νομοθεσίας αποκλείει τους ξεναγούς από το ταμείο της Ακρόπολης
Ξεναγήσεις

Η αλλαγή της νομοθεσίας αποκλείει τους ξεναγούς από το ταμείο της Ακρόπολης

Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών έχει προτείνει την έκδοση μιας 'ξεναγικης' ταυτότητας, για να αποφεύγονται όλες αυτές οι διαδρομές ή έκδοση και παροχή εισιτηρίων ελεύθερης εισόδου στους ξεναγούς στο ταμείο της Ακρόπολης.

Από τις 19 Δεκεμβρίου 2016, σύμφωνα με το υπ’αριθμ. Πρωτ. Γρ. Πρ./17266 έγγραφο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), οι κάτωθι κατηγορίες θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το νέο εκδοτήριο ομαδικών εισιτηρίων, που βρίσκεται στην οδό Ροβέρτου Γκάλι 37 (στην περιοχή της Ακρόπολης):

  • Τουριστικά γραφεία
  • Ιδιώτες ξεναγοί
  • Tour leaders
  • Επιχειρήσεις
  • Ξενοδοχεία
  • Σχολεία
  • οποιαδήποτε οργανωμένη ομάδα επισκεπτών, που συνοδέυεται από επαγγελματία του χώρου του τουρισμού.

Γραμμάτια είσπραξης θα εκδίδονται μόνο στο εκδοτήριο των ομαδικών εισιτηρίων.

“Με το βασικότερο πρόβλημα, τώρα με την αλλαγή της νομοθεσίας, να είναι ο αποκλεισμός των ξεναγών από το ταμείο της Ακρόπολης, όλοι οι επαγγελματίες θα αναγκάζονται να προμηθεύονται τα εισιτήρια ελεύθερης εισόδου τους από το πάρκινγκ του Διονύσου”, σχολιάζει στο TravelDailyNews ο κ. Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών. “Αν δηλαδή για παράδειγμα ένας ξεναγός έρχεται από την Πλάκα και θέλει να επισκεφθεί με το γκρουπ του την Ακρόπολη, θα πρέπει να περάσει απο την οδό Ροβέρτου Γκάλι για να προμηθευθεί το εισιτήριό του και έπειτα να συνεχίσει τη δουλειά του. Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών βρισκόταν σε συζητήσεις με το ΤΕΠ για την διευθέτηση αυτού του προβλήματος, προτείνοντας την έκδοση μιας ‘ξεναγικής’ ταυτότητας, για να αποφεύγονται όλες αυτές οι διαδρομές. Επίσης, με την έκδοση αυτής της ταυτότητας αποφεύγεται η τεράστια κατανάλωση χαρτιού που γίνεται καθημερινά για την έκδοση εκατοντάδων εισιτηρίων ελεύθερης εισόδου για τους επαγγελματίες.

Παρεμπιπτόντως, το κάθε εισιτήριο ισχύει για μια μόνο ξενάγηση, οπότε σε περίπτωση πολλαπλών ξεναγήσεων ανά ημέρα θα χρειάζονται και πολλαπλά εισιτήρια. Το πρόβλημα όμως με αυτά είναι πως η ποιότητά τους είναι ευτελης και με τον καιρό ξεθωριαζουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι ξεναγοί δεν μπορούν να προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες για να γλυτώνουν διαδρομές, γιατί, πολύ απλά, όταν ξεθωριαζουν τα εισιτήρια είναι πλέον άχρηστα. Μια ακόμη πρόταση, και πλήρως λογική, είναι να επιτραπεί η έκδοση και παροχή εισιτηρίων ελεύθερης εισόδου στους ξεναγούς στο ταμείο της Ακρόπολης, όπως άλλωστε γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα απασχολεί αρκετό τώρα τους Έλληνες ξεναγούς, όπως αναδεικνύεται και εδώ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024