Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΚαι 26 τουρίστες μεταξύ των νεκρών στην επίθεση σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης
Τρομοκρατία

Και 26 τουρίστες μεταξύ των νεκρών στην επίθεση σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Σε 26 ανέρχονται οι ξένοι υπήκοοι και 12 είναι οι Τούρκοι πολίτες που έχασαν τη ζωή τους κατά την ένοπλη επίθεση στο νυχτερινό κέντρο 'Reina'. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι τραυματίες φτάνουν τους 69. Δεν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι ούτε ομογενείς μεταξύ των νεκρών της επίθεσης.

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο νυχτερινό κέντρο “Reina” στη περιοχή Ortakoy της Κωνσταντινούπολης στη διάρκεια των εορτασμών για το Νέο Έτος στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους, ενώ ο δράστης της επίθεσης εξακολουθεί να διαφεύγει, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu. Οι άνδρες που έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση ανέρχονται σε 25 και οι γυναίκες σε 14.

Η επίθεση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 69 ανθρώπων, τέσσερις από τους οποίους έχουν τραυματισθεί σοβαρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δεν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι ούτε ομογενείς μεταξύ των νεκρών της επίθεσης, ούτε Έλληνες τραυματίες, σύμφωνα με τα κλιμάκια του ελληνικού Γενικού Προξενείου.

Μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται υπήκοοι Ιορδανίας, Τυνησίας, Σαουδικής Αραβίας, Λιβύης, Μαρόκου, Λιβάνου, Ισραήλ, Ινδίας, Ιράκ, Καναδά και Συρίας, Ρωσίας και Κουβέιτ, ενώ ένας από τους Τούρκους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους, διέθετε και διαβατήριο Βελγίου.

Ταξιδιωτική Οδηγία από το Ην. Βασίλειο συμβουλεύει τους Βρετανούς υπήκοους να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών και να παραμένουν προσεκτικοί, καθώς ο δράστης/ες παραμένει ασύλληπτος.

Ο ένοπλος μπήκε πυροβολώντας στο νυκτερινό κέντρο Reina γύρω στη 1:15 π.μ. σκοτώνοντας κατά την είσοδό του έναν αστυνομικό και έναν πολίτη πριν ανοίξει πυρ μέσα στο κλαμπ.

Το νυχτερινό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση είναι ένα από τα διασημότερα της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο μεταξύ των ντόπιων όσο και μεταξύ των ξένων και βρίσκεται πάνω στα στενά του Βοσπόρου, στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ortakoy.

Περίπου 500 ως 600 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα σ’αυτό όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ, μετέδωσε το CNN Turk. Μερικοί πήδησαν στα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν και διασώθηκαν από την αστυνομία.

Ομάδα Ιταλών τουριστών βρίσκεται ανάμεσα στους διασωθέντες της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τοπική τηλεόραση της πόλης Μόντενα, κοντά στην Μπολόνια. Πρόκειται για νέους τουρίστες οι οποίοι είχαν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με καταγωγή από τις πόλεις Μόντενα, Μπρέσια και Παλέρμο οι οποίοι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της RAI, κατάφεραν να σωθούν, καθώς κρύφτηκαν αμέσως κάτω από τα τραπέζια, μόλις ο δράστης άρχισε να πυροβολεί και έφτασαν σιγά σιγά, μέχρι την έξοδο του μαγαζιού. Οι Ιταλοί τουρίστες δεν φέρουν τραύματα, αλλά μόνον λίγες αμυχές.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Vasip Sahin, ο δράστης χρησιμοποίησε “ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς” για να ανοιξει “με αγριότητα πυρ εναντίον των ανθρώπων”, αναφερόμενος προφανώς σε κάποιο είδος επιθετικού τουφεκιού.

Η εφημερίδα “Hurriyet” αναφέρει πως ο ιδιοκτήτης του κλαμπ “Reina” είπε πως τις 10 τελευταίες ημέρες είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας, καθώς πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για ενδεχόμενη επίθεση. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία διέψευσε τη συγκεκριμένη αναφορά, σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε διέθετε καμία πληροφορία για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ Reina.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barak Obama εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την πολύνεκρη επίθεση σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να προσφέρει βοήθεια στις τουρκικές αρχές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. “Ο πρόεδρος ενημερώθηκε από την ομάδα του για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Eric Schultz σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία. “Ο πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν κι έδωσε οδηγίες στην ομάδα του να προσφέρει όποια βοήθεια απαιτείται στις τουρκικές αρχές και να συνεχίσει να τον ενημερώνει”, προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Jens Stoltenberg εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις αρχές και στον λαό της Τουρκίας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. “Τραγική αρχή για το 2017 στην Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όσους τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον ανθρώπων που γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους και στον τουρκικό λαό”, έγραψε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην Κωνσταντινούπολη για να συλλάβει τον ύποπτο. Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία θα αγωνισθεί μέχρι το τέλος εναντίον των κάθε μορφής επιθέσεων από τρομοκρατικές οργανώσεις, μετά τον φόνο 39 ανθρώπων από ένοπλο σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. “Ως έθνος, θα αγωνισθούμε μέχρι τέλους εναντίον όχι μόνο των ένοπλων επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων και των δυνάμεων που βρίσκονται πίσω τους, αλλά επίσης εναντίον των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιθέσεών τους”, αναφέρει ο Erdogan σε γραπτή δήλωσή του. “Προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος, να καταστρέψουν το ηθικό του λαού μας και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας με αποτρόπαιες επιθέσεις που στοχοθετούν αμάχους… Θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας ως έθνος, θα συσπειρωθούμε περισσότερο και δε θα υποχωρήσουμε ποτέ σε τέτοια βρώμικα παιγνίδια”, δήλωσε.

Σύμφωνα με το BBC, ο Τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim δήλωσε ότι ο δράστης άφησε πίσω του το όπλο της επίθεσης και δε φορούσε στολή Αγίου Βασίλη, όπως είχε αναφερθεί αρχικά. Ο κ. Yildirim επεσήμανε ότι παρά την επίθεση η Τουρκία “δεν πτοείται”. “Το πιο σημαντικό είναι το πνεύμα της αλληλεγγύης που επιδεικνύει το έθνος μας”, είπε σε δημοσιογράφους και συμπλήρωσε πως “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε”.

Το κίνητρο της επίθεση αυτής, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ενώ οι υποψίες οδηγούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024