Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αερομεταφορές

Οι low cost αεροπορικές εταιρείες ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 2016 το 1 δισ. επιβάτες

Βίκυ Καραντζαβέλου - 03 Ιανουάριος 2017, 11:02

Οι επιβάτες των προγραμματισμένων διεθνών πτήσεων αυξήθηκαν το 2016 κατά 6,3%, ενώ όλες οι περιοχές του κόσμου εκτός από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή παρουσίασαν μεν αύξηση, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το 2015 (7,1%). Οι αερομεταφορείς low-cost αντιπροσώπευσαν περίπου το 28% του παγκόσμιου συνόλου πτήσεων το 2016, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 1 δισ. επιβάτες.


Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) έδειξαν ότι ο συνολικός αριθμός των επιβατών που μετακινήθηκαν με τακτικές πτήσεις έφθασε τα 3,7 δισεκατομμύρια το 2016, αύξηση 6% σε σχέση με πέρυσι. Ο αριθμός των αναχωρήσεων ανήλθε σε περίπου 35 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, και η διεθνής επιβατική κίνηση, σε όρους συνολικών εσόδων από μεταφορά επιβατών/χλμ. (RPK), σημείωσε άνοδο της τάξης του 6,3%, με περίπου 7,015 δισ. πραγματοποιούμενα RPKs. Αυτό το ποσοστό όμως είναι χαμηλότερο από το 7,1% που επετεύχθη το 2015.

Πάνω από το ήμισυ των τουριστών σε όλο τον κόσμο, που ταξιδεύουν διεθνώς κάθε χρόνο μεταφέρθηκαν αεροπορικώς. Οι αερομεταφορές μεταφέρουν το 35% του παγκόσμιου εμπορίου βάσει αξίας, ενώ πάνω από το 90% του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου B2C διεξήχθη αεροπορικώς.

Το χαμηλότερο ταξιδιωτικό κόστος βοήθησε στην ανάπτυξη
Η πρόγνωση για άνοδο του διεθνούς πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2016 αναμένεται να είναι γύρω στο 2,4%, χαμηλότερο από την πρόγνωση για 2,9% στην αρχή του έτους. Η αναθεώρηση οφείλεται στην αργή ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών, τις πεισματικά χαμηλές τιμές στα βασικά εμπορεύματα, το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο και τη μείωση των ροών κεφαλαίων. Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η παγκόσμια επιβατική κίνηση συνέχισε να αυξάνεται, υποβοηθούμενη από τους χαμηλότερους αεροπορικούς ναύλους, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Οι επιβάτες των προγραμματισμένων διεθνών πτήσεων αυξήθηκαν το 2016 κατά 6,3%, ενώ όλες οι περιοχές του κόσμου εκτός από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή παρουσίασαν μεν αύξηση, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το 2015. Το 2015 είχε παρουσιαστεί αύξηση της τάξεως του 7%. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο των διεθνών επιβατών με 36%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,3%. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είχε το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο με 29%, ενώ αυξήθηκε κατά 8%. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει το 15% και κατέγραψε αύξηση 11,2%  σε σύγκριση με το 2015. Η Βόρεια Αμερική, με μερίδιο 13%, παρουσίασε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ όλων των περιοχών σημειώνοντας 3,5% αύξηση. Τέλος, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που πραγματοποιείται το 4% της παγκόσμιας κίνησης διεθνών επιβατών, πραγματοποιήθηκε αύξηση 6,5%.  

Από την πλευρά των προγραμματισμένων δρομολογίων εσωτερικού, υπήρξε συνολική αύξηση κατά 6,2% το 2016, ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2015 καταγράφηκε αύξηση 7,3%. Η Βόρεια Αμερική, που είναι η μεγαλύτερη εγχώρια αγορά στον κόσμο, με ποσοστό 43%, αυξήθηκε από 4,9% το 2016. Λόγω της ισχυρής ζήτησης σε Ινδία και Κίνα, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εμφάνισε άνοδο κατά 10% το 2016 και αποτελεί το 40% προγραμματισμένων δρομολογίων εσωτερικού σε διεθνές επίπεδο.

Οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους (low-cost) αντιπροσώπευσαν περίπου το 28% του παγκόσμιου συνόλου πτήσεων το 2016 ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 2016, το 1 δισ. επιβάτες. Οι αεροπορικές χαμηλού κόστους στην Ευρώπη αντιπροσώπευαν το 32% του συνόλου των επιβατών που μεταφέρονται από εταιρείες low cost, ενώ ακολουθεί η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η Βόρεια Αμερική με 31% και 25% αντίστοιχα. Η αυξανόμενη παρουσία των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες, συνέβαλε στη συνολική αύξηση της επιβατικής κίνησης.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Tourism Lobby

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top