Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τάσεις

Deutsche Welle: Η Ελλάδα εκτοπίζει την Τουρκία στις προτιμήσεις των Γερμανών

Βίκυ Καραντζαβέλου - 17 Ιανουάριος 2017, 12:03

Η τάση φέτος θέλει τους Γερμανούς να προγραμματίζουν από νωρίς τις φετινές τους διακοπές, με αποτέλεσμα η ζήτηση για πακέτα διακοπών στην Ελλάδα να έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα κατάφερε πέρυσι να αναρριχηθεί και πάλι στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, ακολουθώντας την Ισπανία και αφήνοντας πίσω της την Τουρκία στην τρίτη θέση.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η καλή είδηση για τον γερμανικό τουριστικό κλάδο εν γένει είναι ότι οι Γερμανοί κλείνουν και πάλι από νωρίς τα πακέτα διακοπών τους. Στην TUI οι κρατήσεις κατά την έναρξη της “καυτής” φάσης του Ιανουαρίου κινείται ήδη σε υψηλότερα επίπεδα από την περασμένη χρονιά. “Πολλοί Γερμανοί που δεν έκαναν διακοπές πέρσι, κλείνουν φέτος τα πακέτα τους πιο νωρίς”, εξηγεί ο Sebastian Edel από την TUI.

Μεγάλοι κερδισμένοι καταρχήν οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου και κυρίως η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο τουριστικός όμιλος. Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση για την Ισπανία που είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός των Γερμανών και που “βούλιαξε” πέρυσι από τουρίστες, ενώ κατακόρυφη αύξηση καταγράφει η ζήτηση για υπερατλαντικά ταξίδια, με το Μεξικό να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων με +71%.

Στο +41% η Ελλάδα
Με τον αριθμό των κρατήσεων να εμφανίζεται στην παρούσα φάση αυξημένος κατά 41% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, η Ελλάδα είναι κατά την έναρξη της φετινής σεζόν το φαβορί στην TUI και κινείται ήδη στα περυσινά πολύ καλά επίπεδα. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα κατάφερε πέρυσι να αναρριχηθεί και πάλι στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, ακολουθώντας την Ισπανία και αφήνοντας πίσω της την Τουρκία στην τρίτη θέση.

Για το ερχόμενο καλοκαίρι ο τουριστικός όμιλος έχει διευρύνει σε μεγάλο βαθμό την προσφορά του, έχοντας συμπεριλάβει νέα ξενοδοχεία, αλλά και νέους προορισμούς. Στα ιδιαίτερα δημοφιλή νησιά Κρήτη, Ρόδο και Κω η προσφορά έχει αυξηθεί κατά 40%. Επιπλέον ξεκινούν νέες πτήσεις για την Κω από Ανόβερο, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη και Βασιλεία και από Βερολίνο-Σένεφελντ για Κρήτη και Ρόδο.

Οι βασικοί λόγοι για την κατακόρυφη αυτή αύξηση της ζήτησης για πακέτα διακοπών στην Ελλάδα σχετίζονται αναμφίβολα και με τις δραματικές εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και κυρίως τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων. Εντούτοις δεν είναι ο μόνος λόγος. Όπως είπε προς τη Deutsche Welle η εκπρόσωπος τύπου της TUI Anja Brown, τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στο πεδίο του τουρισμού, τόσο από την πλευρά των ξενοδόχων όσο και από την ίδια την Tui που έχει προχωρήσει σε πολυάριθμες νέες συνεργασίες.

Όπως αναφέρει το “Aviation News” και σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, την αυξημένη ζήτηση από τη Γερμανία προς Ελλάδα αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό η ανάλογη ζήτηση για δρομολόγηση νέων πτήσεων προς Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Τουρκία, που η ζήτηση είναι αρνητική για δρομολόγηση νέων πτήσεων. Συνολικά καταγράφεται αύξηση 19% των προγραμματισμένων θέσεων, η οποία μεταφράζεται σε 3,6 εκατ. επιπλέον θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων. Πάνω από το 50% των πρόσθετων θέσεων προέρχεται από τις γερμανόφωνες χώρες. Με τη Γερμανία να καταγράφει αύξηση θέσεων 46%, την Αυστρία 84% και την Ελβετία 26%.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κω: Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας κρατήσεων Traveltainment, το Δεκέμβριο τρεις ελληνικοί προορισμοί (Κως, Ρόδος, Ηράκλειο) εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η Κως βρέθηκε στην κορυφή με άνοδο κρατήσεων 182%, ενώ την ακολούθησαν Ρόδος και Ηράκλειο με αύξηση 68% και 66% αντίστοιχα. Κάτι που αποτελεί βασική ένδειξη ότι οι Γερμανοί Tour Operators θέλουν να στηρίξουν το συγκεκριμένο προορισμό, αφού έχουν επενδύσει συστηματικά επί χρόνια σε αυτόν.

Κρήτη και Ρόδος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σημειώνουν μία σημαντική αύξηση 40% των νέων απευθείας πτήσεων. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και σε μικρότερους προορισμούς, όπου Μύκονος και Σαντορίνη φαίνεται πως θα έχουν στη διάθεσή τους υπερδιπλάσιες θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι και η Ζάκυνθος υπερτριπλάσιες. Έως τώρα οι Tour Operators ζητούν σε Μύκονο και Σαντορίνη περί τις 70.000 θέσεις επιπλέον σε κάθε προορισμό, που μεταφράζονται σε αύξηση 161% και 139% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, η Ζάκυνθος θα καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων μεταξύ όλων των ελληνικών προορισμών φθάνοντας στο εντυπωσιακό +235%.

Σε απόλυτους αριθμούς όμως η πρωτοκαθεδρία της Κρήτης είναι αναμφισβήτητη με 1,5 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις από κοινού το Ηράκλειο και τα Χανιά. Πάντως, η στροφή των Tour Operators προς το Ιόνιο φαίνεται να είναι γενική τάση, αφού πέραν της τεράστιας αύξησης της ζήτησης για τη Ζάκυνθο, αυξήσεις καταγράφουν όλοι οι προορισμοί: Κέρκυρα (+31%), Λευκάδα - Πρέβεζα μέσω Ακτίου (+15%) και Καλαμάτα (+107%).

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Tourism Lobby

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top