Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔραστηριοτήτωνΥπουργείο Περιβάλλοντος: Μπήκε η υπογραφή στην Υ.Α. τεχνικών προδιαγραφών για τα μονοπάτια της υπαίθρου
Περιπατητικός τουρισμός

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Μπήκε η υπογραφή στην Υ.Α. τεχνικών προδιαγραφών για τα μονοπάτια της υπαίθρου

Για πρώτη φορά συγκροτείται σύστημα Εθνικής Πιστοποίησης των υφιστάμενων, αλλά και των νέων ή προτεινόμενων δικτύων μονοπατιών, στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εμπειρίας.

Η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης “Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών” δημιουργεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συμβάλλει στην προώθηση και δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών.

Για πρώτη φορά συγκροτείται σύστημα Εθνικής Πιστοποίησης των υφιστάμενων, αλλά και των νέων ή προτεινόμενων  δικτύων μονοπατιών, στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εμπειρίας.

Η προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό προσφέροντας το απαραίτητο εργαλείο σχεδιασμού σε όλους τους ενδιαφερόμενους, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (συλλόγους, φορείς, επαγγελματίες, πολίτες κ.λπ). Αποτελεί το αρχικό βήμα μιας σειράς ενεργειών και δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το περιβάλλον και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Όπως επισημαίνει ο αναπλ. υπουργός, κ. Σωκράτης Φάμελλος, “την τελευταία πενταετία παρατηρείται στη χώρα μας αυξημένο ενδιαφέρον για προγράμματα υπαίθριου τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος, με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, λόγω του ιδιαίτερου και ποικίλου φυσικού πλούτου της Ελλάδας”. Συνεπώς, “τα ολοκληρωμένα δίκτυα μονοπατιών θα τονώσουν τις τοπικές κοινωνίες, θα ενισχύσουν τις συμμετοχικές διαδικασίες και την κοινωνική οικονομία και θα εντείνουν την περιβαλλοντική προστασία και εκπαίδευση”.

Στα άμεσα προσδοκώμενα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η αυξημένη ροή εσόδων ανά επισκέπτη, συνδέοντας το περιβαλλοντικό απόθεμα της χώρας, με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Οι επόμενες προγραμματισμένες ενέργειες του υπουργείου που συμπληρώνουν τα παραπάνω είναι η σύσταση ψηφιακού Εθνικού Μητρώου Περιβαλλοντικών Διαδρομών, οι Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Πράσινου Ταμείου για μελέτες ολοκληρωμένων δικτύων μονοπατιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο σχεδιασμός πιλοτικού έργου δικτύου μονοπατιών σε επίπεδο περιφέρειας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024