Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαH Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου "European Region of Gastronomy 2019"
Γαστρονομία

H Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου "European Region of Gastronomy 2019"

Από σήμερα και για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος τομέων.

Στην διάρκεια λαμπρής εκδήλωσης στο ξενοδοχείο bεγάλη Βρετανία, στην Αθήνα, έγινε χθες η απονομή του τίτλου “European Region of Gastronomy 2019”, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Την τελετή απονομής της μεγάλης διάκρισης που φέρνει τη γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης, τίμησαν με την παρουσία τους η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία, εκτός της υπουργικής ιδιότητάς της, παρέστη και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Λετονία και Ιρλανδία, στις οποίες έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης”.

Ειδικότερα, στη σημερινή μεγάλη γιορτή της νησιώτικης γαστρονομίας παρέστησαν οι:

  • Francisco de Calheiros, πρόεδρος του  MinhoIN (Πορτογαλία)
  • Ramon Sentmarti, γενικός διευθυντής της PRODECA, Καταλονία (Ισπανία)
  • Anna V Kristensen, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Περιφέρειας της Δανίας
  • Juris Radzevics, εκτελεστικός διευθυντής του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρίγας (Λετονία)
  • Giovanni Buvoli, αντιδήμαρχος της Μάντουα, Ανατολική Λομβαρδία (Ιταλία)
  • Roel Schutten, διευθύνων σύμβουλος του Agrifood Capital, Βόρεια Βραβάντη (Ολλανδία)
  • Cllr Michael Connolly, δήμαρχος της κομητείας Galway (Ιρλανδία)
  • Daniela Cimpean, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Sibiu (Ρουμανία)

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία εκπροσώπων των τουριστικών και παραγωγικών φορέων της χώρας και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Η υπουργός, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της τόνισε ότι είναι μία διάκριση που προβάλλει την Ελλάδα, το Αιγαίο και τον ελληνικό τουρισμό σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε  στην εξαιρετική συνεργασία τα δύο τελευταία χρόνια με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συνεχάρη τον περιφερειάρχη και όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτή.

“Στηρίζουμε την προώθηση των θεματικών τουριστικών προϊόντων, όπως η γαστρονομία, υλοποιώντας με συγκεκριμένο σχέδιο  στο εξωτερικό το όραμά μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο”, είπε χαρακτηριστικά.

Το Υπουργείο και ο ΕΟΤ προωθούν δυναμικά την τουριστική ταυτότητα των προορισμών, και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, μέσα από δυναμικές και στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του τουριστικού προϊόντος και την μεγιστοποίηση των οφελών για τις τοπικές κοινωνίες και την επιχειρηματικότητα.

“Εργαζόμαστε καθημερινά με όλες μας τις δυνάμεις, με συγκροτημένο σχέδιο για να προωθήσουμε και να προβάλλουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που προσφέρει μοναδικές, αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες όλο το χρόνο. Η κυβέρνησή μας έχει προτεραιότητα τον τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη”, τόνισε η κα Κουντουρά.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος παρέλαβε τη διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Silvia Draghi, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Οι νησιώτες είναι σήμερα ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας, η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο “γαστρονομία”. Ένας ελληνικός όρος που υιοθετείται από όλες τις ευρωπαϊκές διαλέκτους, για να εισάγει μια νέα έννοια που ακόμη και στην εποχή μας δηλώνει την τέχνη και την επιστήμη της καλής διατροφής. Το Νότιο Αιγαίο συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία. Η διάκριση της Περιφέρειάς μας είναι η δική μας εξωστρεφής και αισιόδοξη απάντηση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, μπορούν με τον καλύτερο τρόπο  να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της  Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας”.


Από αριστερά, οι κ.κ. Αντώνης Καμπουράκης, προέδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Νίκος Μόνης, αντιπρόεδρος ΕΣΕΕ και Γιάννης Πάππου, πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Η εξαιρετική αυτή διάκριση, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για τη χώρα συνολικά, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της, σε σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η περιφερειακή αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός. Καθώς η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και  η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί πάντα ουσιώδες συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας, στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να διοχετεύσει στα νησιά της το ισχυρό κίνημα γαστρονομίας που ήδη υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης.

Από σήμερα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας.

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019” είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Rutgers University των ΗΠΑ, που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής. Πρέσβειρα η διακεκριμένη σεφ κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας είναι η Aegean Airlines με επίσημος χορηγός την Ελληνικά Πετρέλαια, με την υποστήριξη του Sympossio Greek Gourmet Touring και 117 κοινωνικών εταίρων.

Μετά την τελετή απονομής του τίτλου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι εκπρόσωποι των περιφερειών που είναι μέλη του IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), βρίσκονται στη Ρόδο, όπου το διήμερο, Πέμπτη 26 και  Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται η 11η Συνάντηση του Δικτύου, στην διάρκεια της οποίας θα λάβει χώρα μια σειρά τεχνικών συσκέψεων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024