Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ Αθήνα πρώτη σε αύξηση διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη το 2015
Προορισμός

Η Αθήνα πρώτη σε αύξηση διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη το 2015

Σύμφωνα με την κατάταξη για τις 100 κορυφαίες πόλεις-προορισμούς σε διεθνείς αφίξεις για το 2015 από το Euromonitor International, η Αθήνα είχε άλλη μια χρονιά ρεκόρ, με τις διεθνείς αφίξεις να εμφανίζουν άνοδο κατά 22,6%, παρά την οικονομικοπολιτική αναταραχή.

Το Euromonitor International έδωσε στη δημοσιότητα την κατάταξη για τις 100 κορυφαίες πόλεις-προορισμούς σε διεθνείς αφίξεις για το 2015. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Χονγκ Κονγκ παραμένει ο κορυφαίος αστικός προορισμός στον κόσμο για έβδομη συνεχή χρονιά, με 26,7 εκατ. διεθνείς αφίξεις επισκεπτών. Η Μπανγκόκ υπερκέρασε το Λονδίνο ως η δεύτερη κατά σειρά πιο δημοφιλής πόλη με αύξηση 10% στις διεθνείς της αφίξεις. Το Λονδίνο έμεινε στην τρίτη θέση αλλά παρέμεινε ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός-πόλη, με διεθνείς αφίξεις αυξημένες κατά 7%.

Πιο αναλυτικά:

  • Η Αθήνα είχε άλλη μια χρονιά ρεκόρ, με τις αφίξεις να εμφανίζουν άνοδο κατά 22,6% το 2015, παρά την οικονομικοπολιτική αναταραχή.
  • Η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία προσέλκυσαν μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών. Με την εξαίρεση του Ηρακλείου Κρήτης και της Ρόδου, όλες οι άλλες πόλεις σε αυτές τις χώρες είχαν ισχυρή αύξηση
  • Το Λονδίνο είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή πόλη (3η διεθνώς) με αύξηση των διεθνών αφίξεων 7% το 2015 (τις οποίες ενίσχυσε και η διοργάνωση του παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι το Σεπτέμβριο του 2015).
  • Το Παρίσι βρέθηκε αντιμέτωπο με τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo και το Bataclan το 2015. Αν και ο αντίκτυπος ήταν ελάχιστος την ίδια χρόνια, τα αρνητικά αποτελέσματα αναμένεται να εμφανιστούν στις αφίξεις του 2016.
  • Η Κωνσταντινούπολη αποδείχθηκε ότι άντεξε στη μείωση των ρωσικών αφίξεων λόγω του αδύνατου ρουβλιού και αντίθετα με τους παραθαλάσσιους τουρκικούς προορισμούς κατέγραψε άνοδο. Παρ’όλα αυτά, η βομβιστική επίθεση στο Αεροδρόμιο Atatürk και τη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος καταδεικνύουν ότι παραμένει μια άστατη πόλη.
  • Στην Ιταλία, το Μιλάνο εμφάνισε θετικά αποτελέσματα λόγω της έκθεσης Expo Milano 2015, η οποία συγκέντρωσε 21 εκατ. επισκέπτες και προσέλκυσε πολλές διεθνείς αφίξεις, ειδικά το καλοκαίρι.
  • Η Μόσχα εμφάνισε πτώση λόγω της χειροτέρευσης των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ, μια σειρά οικονομικών κυρώσεων και της πτώσης που είχε το ρούβλι. Συγκεκριμένα οι διεθνείς αφίξεις στη Μόσχα είχαν πτώση 13,8% και στην Αγία Πετρούπολη πτώση 3,7%.

Ο ταξιδιωτικός αναλυτής του Euromonitor International Wouter Geerts σχολιάζει: “Το 2015 ήταν άλλη μία ταραχώδης χρονιά. Τρομοκρατικές επιθέσεις, γεωπολιτικές συγκρούσεις, οικονομική αβεβαιότητα και υγειονομικοί φόβοι όπως το MERS και ο ιός Zika είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρέασαν τις διεθνείς αφίξεις στις πόλεις. Εν τούτοις, οι κορυφαίες πόλεις-προορισμοί εμφάνισαν εξαιρετικά αποτελέσματα στις αφίξεις τους, με αύξηση 5,5% συγκριτικά με το 2014, κάτι που δείχνει την ανθεκτικότητα των μητροπόλεων ως τουριστικοί προορισμοί”.

Το Top 5 (αύξηση και μείωση) ευρωπαϊκών πόλεων σε εισερχόμενες αφίξεις 2014-2015

2017 Top 100 Cities Destinations Final Report

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024