Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξενοδοχία

Έξαλλοι οι Λονδρέζοι ξενοδόχοι εξαιτίας φόρου 5% ανά διανυκτέρευση

Θοδωρής Κουμέλης - 30 Ιανουάριος 2017, 10:05

Ένας πρόσθετος φόρος 5% μπορεί να αυξήσει το μέσο κόστος δωματίου σε ένα οικονομικό ξενοδοχείο στο Λονδίνο. Εκεί που οι ταξιδιώτες πληρώνουν 68 λίρες τη βραδιά για ένα δωμάτιο σε ένα οικονομικό ξενοδοχείο, ίσως χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον 3,40 λίρες.


Οι ξενοδόχοι του Λονδίνου έχουν γίνει έξαλλοι, καθώς η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει έναν φόρο διανυκτέρευσης 5% σε κάθε τιμή δωματίου για 2.100 ξενοδοχεία σε όλη την πρωτεύουσα. Μετά την εφαρμογή του, ο πρόσθετος αυτός φόρος θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 3,40 λίρες στερλίνες στο κόστος του δωματίου ανά διανυκτέρευση.

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε το Σώμα Greater London Assembly (GLA) ανέφερε ότι ένας φόρος (κατά τα πρότυπα του Βερολίνου) 5% στην τιμή του δωματίου ανά διανυκτέρευση θα μπορούσε να αποφέρει 240 εκατ. λίρες ετησίως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ξενοδοχειακού κλάδου ένας πρόσθετος φόρος 5% μπορεί να αυξήσει το μέσο κόστος δωματίου σε ένα οικονομικό ξενοδοχείο στο Λονδίνο. Εκεί που οι ταξιδιώτες πληρώνουν 68 λίρες τη βραδιά για ένα δωμάτιο σε ένα οικονομικό ξενοδοχείο, ίσως χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον 3,40 λίρες.

Πάντως, οι αρμόδιες αρχές θεωρούν ότι η φορολόγηση μόνο των ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων στη βρετανική πρωτεύουσα δε θα φέρει μεγάλα έσοδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατευθύνει τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τον πρόσθετο αυτό φόρο σε πολιτιστικά αξιοθέατα με δωρεάν είσοδο, δημοτικές επιτροπές που φροντίζουν δημόσιους χώρους, τουριστικές προσφορές που προωθούνται από την ίδια την κυβέρνηση, ή θα επιστρέφουν στην ίδια την ξενοδοχειακή βιομηχανία για εκπαιδευτικούς σκοπούς και κατάρτιση στελεχών της. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο φόρος αυτός θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει τη μείωση άλλων φόρων στην πρωτεύουσα.

Ο γενικός διευθυντής του Βρετανικού Ξενοδοχειακού Συνδέσμου Ufi Ibrahim δήλωσε ότι ένας φόρος διανυκτέρευσης, όσο μικρός κι αν είναι, θα αποθαρρύνει τους επισκέπτες από το να διανυκτερεύσουν και θα μειώσει το ποσό που αυτοί ξοδεύουν στην ευρύτερη λονδρέζικη οικονομία, επηρεάζοντας καταστήματα και εστιατόρια, καθώς θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο τον ανταγωνισμό για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Λονδίνου, Sadiq Khan, πρόκειται απλά για συζητήσεις με τους ξενοδοχειακούς φορείς για το πως να βεβαιωθούν ότι το Λονδίνο θα παραμένει ιδιαίτερος προορισμός. Είπε επίσης, “ειδικά με τα ξενοδοχεία να αντιμετωπίζουν διάφορες πιέσεις όπως αυτής της ανόδου της sharing economy, ότι αυτό που δε θέλουν να κάνουν σε καμία περίπτωση είναι να προκαλέσουν ζημιά στα λαμπρά ξενοδοχεία τους, μερικά από τα καλύτερα στον κόσμο”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Sine ira et studio (ή -τουριστικά- αμερόληπτα)

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top