Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΒιβλιογραφίαΤο "ΣΦΑΛΜΑ" στην αρχαία ελληνική σκέψη
Βιβλιοπαρουσίαση

Το "ΣΦΑΛΜΑ" στην αρχαία ελληνική σκέψη

Το περιεχόμενο του βιβλίου 'Το 'ΣΦΑΛΜΑ' στην αρχαία ελληνική σκέψη' του συγγραφέα δρα Ιωάννη Σ. Λαΐνου αποτελεί μία "πυξίδα", η οποία έχει ενσωματώσει τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων και μας καθοδηγεί στο να αντιλαμβανόμαστε και να αποδεχόμαστε την διάπραξη των σφαλμάτων, να αποφεύγουμε την διάπραξη σφαλμάτων και να κατακτάμε διαρκώς την αυτογνωσία.

Το περιεχόμενο του βιβλίου “Το ‘ΣΦΑΛΜΑ’ στην αρχαία ελληνική σκέψη” του συγγραφέα δρος Ιωάννη Σ. Λαΐνου αποτελεί μία “πυξίδα”, η οποία έχει ενσωματώσει τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων και μας καθοδηγεί:

  • στο να αντιλαμβανόμαστε και να αποδεχόμαστε την διάπραξη των σφαλμάτων,
  • στο να αποφεύγουμε την διάπραξη σφαλμάτων,
  • στο να κατακτάμε διαρκώς την αυτογνωσία

και τελικά στο να κατακτάμε την ψυχική ισορροπία-ευδαιμονία.

Περιεχόμενα του βιβλίου
Στην πορεία της πενταετούς έρευνας, αναφορικά με τις απόψεις των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, σχετικά με την έννοια του σφάλματος,ο συγγραφέας διαπιστώσε ότι είναι υποχρεωμένος να αναφερθεί στα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα, τα οποία και αντιστοιχούν στα κεφάλαια του βιβλίου:

  • Η προέλευση η ουσία, η έδρα και οι λειτουργίες της ψυχής,
  • Τι είναι πράξη και από ποιές φάσεις συντίθεται.
  • Τι είναι αντίληψη και από ποιές φάσεις διέρχεται η διαμόρφωσή της,
  • Γιατί πρέπει πάντα να γνωρίζουμε την αιτία της επιλογής της κάθε πράξης μας, καθώς και να σκεπτόμαστε από πριν τις συνέπειές της, ώστε να αποφεύγουμε-κατά το δυνατόν- την διάπραξη σφάλματος
  • Ποιο ρόλο διαδραματίζουν τα κίνητρα, στην επιλογή και εκτέλεση μιας πράξης,
  • Ποιό ρόλο διαδραματίζουν οι ανάγκες του κάθε ατόμου, ως κίνητρα των πράξεών του.
  • Ποιό ρόλο διαδραματίζουν οι ιδιότητες του χαρακτήρα, στη διάπραξη ή στην αποφυγή του σφάλματος κατά την επιλογή και εκτέλεση της πράξης.
  • Τι θεωρούσαν οι αρχαίο Έλληνες ως σφάλμα κατά την σύλληψη, επιλογή και εκτέλεση της πράξης.
  • Ποιες θεωρούσαν ως αιτίες διάπραξης ενός σφάλματος
  • Ποιες θεωρούσαν ως προϋποθέσεις αποφυγής της διάπραξης ενός σφάλματος.
  • Υπάρχει ελευθερία βούλησης ή όλα είναι προδιαγεγραμμένα; Ποιό ρόλο διαδραματίζουν στην επιλογή και την εκτέλεση της πράξης: η θεία Πρόνοια, η Ανάγκη, η Ειμαρμένη, η Μοίρα, η Φύση, το Πεπρωμένο η Τύχη.
  • Υπαιτιότητα-Υπευθυνότητα : Ποιες θεωρούσαν ως προϋποθέσεις για την απόδοση στον πράττοντα, της ευθύνης για τις συνέπειες από τη διάπραξη ενός σφάλματος-.
  • Ποιες από τις πράξεις μας είναι εκούσιες, ποιές ακούσιες, ποιες συνειδητές και ποιες ασυνείδητες και ποια σχέση έχουν  με την ευθύνη;
  • Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι, όχι μόνον δεν αποδέχονται τις ευθύνες των πράξεών τους, αλλά τις μεταθέτουν σε  άλλους;

Πηγές του βιβλίου
Είναι κυρίως τα βιβλία που έγραψαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ιατροφιλόσοφοι, ποιητές, ρήτορες, ιστορικοί, μυθογράφοι, βιογράφοι κ.λπ.: Όμηρος, Ησίοδος, Αίσωπος, Πιττακός ο  Μυτιληναίος, Θαλής ο Μιλήσιος, Φωκυλίδης ο Μιλήσιος, Πυθαγόρας ο Σάμιος, Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης, Βίας ο Πριηνεύς, Κλεόβουλος ο  Λύνδιος-Ρόδιος, Ηράκλειτος ο Εφέσιος, Χείλων ο Λακεδαιμόνιος, Σιμωνίδης ο Κείος, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Σοφιστές (Γοργίας, Αντιφών κ.λπ.), Ηρόδοτος, Λεύκιππος, Δημόκριτος ο Αβδηρίτης, Θουκυδίδης, Ιπποκράτης ο Κώος, Ισοκράτης, Πλάτων ο Αθηναίος, Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, Θεόφραστος, Δημοσθένης, Στωικοί, Μένανδρος, Επίκουρος ο Αθηναίος-εκ Σάμου, Εύβουλος, Γαληνός εκ Περγάμου, Πλούταρχος ο Χαιρωνεύς, Πλωτίνος, Πρόκλος.

Το περιεχόμενο του βιβλίου “Το ‘ΣΦΑΛΜΑ’ στην αρχαία ελληνική σκέψη”, ανακοινώθηκε από τον συγγραφέα, στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας, στην Αρχαία Ολυμπία, στις 28-31/8/2016.

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα
Ο δρ. Ιωάννης Σ. Λαΐνος είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς. Το 1991 ανακηρύχτηκε διδάκτωρ από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο γνωστικό αντικείμενο της Οικονομίας και του ανθρώπινου παράγοντα των εναερίων μεταφορών. Από το 1993 μέχρι το 2007 δίδαξε τα γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητάς του, σε τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Δίδαξε επίσης στους πιλότους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αεροπορική ψυχολογία (human factors), η οποία προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έχει συμμετάσχει σε 21 κυρίως διεθνή, επιστημονικά συνέδρια, οικονομίας και διοίκησης εναερίων μεταφορών, και σε οκτώ διεθνή επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την αεροπορική ψυχολογία (Aviation Human factors). Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων οικονομίας και ανθρωπίνου παράγοντος αερομεταφορών, κάποια από τα οποία διδασκόντουσαν επί σειρά ετών σε έξι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Είναι μέλος των διεθνών επιστημονικών οργανώσεων Air Transport Research Society, European Association for Aviation Psychology και International Symposium for Aviation Psychology. Στον Τομέα Οικονομικών Μελετών της Ολυμπιακής Αεροπορίας όπου εργάσθηκε επί 15 χρόνια, εκπόνησε δεκάδες οικονομοτεχνικών μελετών, με κυριότερη το 1994 τη μελέτη σχετικά με τα τεράστια χρέη προς την Ο.Α. του κράτους-αποκλειστικού της μετόχου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024