Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι ταξιδιωτικοί αποκλεισμοί του προέδρου Trump απειλούν τον τουρισμό των ΗΠΑ
Τάσεις

Οι ταξιδιωτικοί αποκλεισμοί του προέδρου Trump απειλούν τον τουρισμό των ΗΠΑ

Σύμφωνα με έρευνα της Crescent Rating, οι μουσουλμάνοι ταξιδιώτες θα συνεισφέρουν 200 δισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2020. Με την σημερινή τους κατάσταση, οι ΗΠΑ φαίνεται απίθανο να ωφεληθούν πολύ από αυτήν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Euromonitor οι προστατευτικές πολιτικές του Donald Trump και οι αμφιλεγόμενες απαγορεύσεις του στα ταξίδια είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό των ΗΠΑ. Ήδη άλλοι προορισμοί “τρίβουν τα χέρια τους” στην προοπτική της αποφυγής των ΗΠΑ από πλευράς των τουριστών.

“Η ασάφεια αυτών των νέων μέτρων που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, θολώνει το τοπίο σχετικά με το μέλλον της ζήτησης των ταξιδιών προς και από τις ΗΠΑ”, δήλωσε η Nadejda Popova, Travel Project Manager στο Euromonitor.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Οργανισμός Τουρισμού της Ταϊλάνδης (ΤΑΤ) πιστεύει πως η απαγόρευση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει την ασιατική χώρα. Αναμένεται ότι οι αφίξεις από τη Μέση Ανατολή θα αυξηθούν κατά 8% στο α’ τέταρτο του 2017, σε σύγκριση με πέρυσι.

Η Μέση Ανατολή είναι μια μεγάλη αγορά για εμάς”, δήλωσε ο Yuthasak Supasorn, διοικητής του ΤΑΤ. “Μπορούν ίσως να επιλέξουν να επισκεφθούν την Ταϊλάνδη περισσότερο και αυτό μπορεί επίσης να ενισχύσει τον τουριστικό μας κλάδο”.

Το WTTC υποστηρίζει ότι οι κρατήσεις στις ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να φθίνουν. “Έχουμε δει αρνητικές προοπτικές να έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό στις ΗΠΑ και στο παρελθόν, ιδιαίτερα την περίοδο της εισβολής του Ιράκ, αλλά και μετά το τρομοκρατικό χτύπημα την 11η Σεπτεμβρίου, διαταράσσοντας την ασφάλεια των συνόρων”, δήλωσε εκπρόσωπος του World Travel & Tourism Council. “Υπήρξαν αναφορές ότι οι πτήσεις από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 30% από την ορκωμοσία του Προέδρου Trump και έπειτα”.

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, το Αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε τον νόμο USA Patriot Act, ο οποίος τροποποιούσε τους νόμους των ΗΠΑ για τη μετανάστευση και επηρέασε το πέρασμα πολλών ταξιδιωτών, με την εισαγωγή συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο για όσους ήθελαν να πάρουν βίζα και με βιομετρικές διαδικασίες (δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες) στα σύνορα.

Το γεγονός αυτό είχε τεράστια επίδραση στην τουριστική βιομηχανία της Αμερικής. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, μεταξύ 2000 και 2009, οι παγκόσμιες τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν περισσότερο από 87%, φτάνοντας τα 889 δισ. δολ. ετησίως, ενώ οι εισπράξεις των ΗΠΑ μόλις κατά 13%.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ταξιδιών Μουσουλμάνων (Global Muslim Travel Index – GMTI), οι μουσουλμάνοι ταξιδιώτες αποτέλεσαν το 10% της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς το 2014, δαπανώντας 145 δισ. δολ. Την ίδια χρονιά, οι ΗΠΑ υποδέχθηκαν 2,6 εκατ. μουσουλμάνους ταξιδιώτες, που αντιπροσωπεύουν το 3,7% των αφίξεων.

Όπως αναφέρει η Crescent Rating, η εταιρεία που πραγματοποίησε την έρευνα, οι μουσουλμάνοι ταξιδιώτες θα συνεισφέρουν 200 δισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2020. Με τη σημερινή τους κατάσταση, οι ΗΠΑ φαίνεται απίθανο να ωφεληθούν πολύ από αυτήν την ανάπτυξη.

Υπάρχουν πολλοί προορισμοί που στοχεύουν τους μουσουλμάνους ταξιδιώτες, σε μια προσπάθεια να μη χάσουν αυτή την αναπτυσσόμενη κατηγορία”, δήλωσε ο Fazal Bahardeen, διευθύνων σύμβουλος της Crescent Rating. “Οι μουσουλμάνοι θα συνεχίσουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε χώρες στις οποίες είναι ευπρόσδεκτοι. Κατά την τελευταία καταμέτρηση, υπήρχαν πολλές πόλεις στον κόσμο έτοιμες να τους υποδεχθούν”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024