Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςTaleb Rifai για Ελλάδα: 'Η φετινή τουριστική περίοδος που θα ζήσετε θα είναι μία από τις καλύτερες από ποτέ'
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Taleb Rifai για Ελλάδα: 'Η φετινή τουριστική περίοδος που θα ζήσετε θα είναι μία από τις καλύτερες από ποτέ'

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO θεωρεί ότι η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα τη διετία 2015-2016 οφείλεται στην εφαρμοζόμενη εθνική τουριστική πολιτική, στην επιτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στην ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για την ανάπτυξη του τουρισμού που αποκόμισε.

Στην επιτυχία της τουριστικής πολιτικής την τελευταία διετία και στις ευοίωνες προοπτικές που δημιουργεί η πολιτική αυτή για τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων στον τουρισμό, αναφέρθηκαν ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) Taleb Rifai και η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά σε χθεσινή, κοινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ημερίδας “Ελλάδα προορισμός 365 ημέρες το χρόνο” που διοργάνωσε το υπουργείο και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO εξήρε της προσπάθειες της Ελλάδας τα δύο τελευταία χρόνια που καταφέρε όχι μόνο να διαψεύσει όσους περίμεναν υπό το βάρος των πιέσεων να καταρρεύσει, αλλά έχει ενισχύσει σημαντικά τη διεθνή της θέση και εικόνα και έχει σημειώσει αξιέπαινη πρόοδο και σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά η επιτυχία στον τουρισμό.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι προκρατήσεις, όπως αναφέρουν μεγάλοι Tour Operators εμφανίζουν αυξήσεις για την Ελλάδα κατά 15-45% για το καλοκαίρι του 2017.

Επισήμανε ότι η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα τη διετία 2015-2016 δεν οφείλεται στις τουριστικές απώλειες άλλων προορισμών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά σε τρεις κυρίως παράγοντες και συγκεκριμένα:

  • Στην εφαρμοζόμενη εθνική τουριστική πολιτική που, όπως τόνισε, είναι απόλυτα επιτυχημένη και κινείται στην σωστή κατεύθυνση.
  • Στην επιτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς, όπως ανέφερε, η Ελλάδα αποτέλεσε παράδειγμα ανθρωπιάς και πολιτισμού, με απόλυτη προτεραιότητα στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Έχετε κερδίσει το σεβασμό όλου του κόσμου λόγω της στάσης που τηρήσατε και αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη μεταστροφή στον τρόπο που βλέπει ο κόσμος την Ελλάδα” δήλωσε χαρακτηριστικά.
  • Στην ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για την ανάπτυξη του τουρισμού που αποκόμισε και στο πλαίσιο των συναντήσεων του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

Αναφέρθηκε επίσης στις εξαιρετικές προοπτικές για το 2017, λέγοντας “η φετινή τουριστική περίοδος που θα ζήσετε θα είναι μία από τις καλύτερες ποτέ”.

Η υπουργός Τουρισμού ευχαρίστησε τον κ. Rufai που ανταποκρίθηκε θερμά στην πρόσκληση του υπουργείου και επισκέφθηκε την Ελλάδα, καθώς και για την στήριξή του στον ελληνικό τουρισμό, έχοντας κατ’επανάληψη σε δημόσιες τοποθετήσεις του και αναφορές προβάλλει την Ελλάδα ως εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα προορισμού στη διαχείριση των προκλήσεων και την επίτευξη την εξαιρετικών τουριστικών επιδόσεων.

Η υπουργός επισήμανε ότι μέσα από την υλοποιούμενη τουριστική πολιτική, η Ελλάδα προωθείται και προβάλλεται πλέον διεθνώς ως προορισμός για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Με αφορμή το έτος 2017 που έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, η υπουργός επισήμανε ότι η τουριστική πολιτική διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας, μέσα από την  ήπια τουριστική ανάπτυξη.

“Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική ευημερία”, τόνισε η κα Κουντουρά χαρακτηριστικά.

Ανασυγκρότηση του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού 365 μέρες το χρόνο που ακολούθησε την κοινή συνέντευξη Τύπου της κας Κουντουρά με τον κ. Rifai, η υπουργός προανήγγειλε την ανασυγκρότηση του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο οποίο θα ενταχθούν και όσοι ιδιοκτήτες μισθώνουν τις κατοικίες τους μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων όπως η Airbnb.

Η υπουργός επισήμανε και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στον τομέα του τουρισμού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά το 2016 υποβλήθηκαν 142 αιτήσεις για την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, επεσήμανε τις ενέργειες του για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό με βάση και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, αναφερόμενη στην συνολικά 252 ταξιδιών εξοικείωσης (fam-trips) στα οποία μετείχαν δημοσιογράφοι από βασικές τουριστικές αγορές της Ελλάδας.

Ανασύσταση των σχολών ξεναγών
Από τη μεριά της, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Τουριαμού, κα Ευρυδίκη Κουρνέτα επανέλαβε στην ημερίδα ότι συστάθηκε η Επιτροπή Ανασύστασης των Σχολών Ξεναγών. Σημειώνεται ότι η σχολή ξεναγών της Αθήνας θα λειτουργήσει μέσα στο 2017 και θα ακολουθήσουν και άλλες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024