Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΝέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα από τον Donald Trump
Τουριστική πολιτική

Νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα από τον Donald Trump

Με τη νέα προεδρική εντολή διευκρινίζεται ότι η είσοδος στις ΗΠΑ θα απαγορεύεται μόνο σε όσους θα ζητούν εφεξής βίζα, δηλαδή δε θα επηρεάσει μετανάστες που έχουν ήδη λάβει θεώρηση στο διαβατήριό τους ή έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα
μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ.

Αναθεωρημένη έκδοση του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του υπέγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump, με στόχο να αποφευχθούν τα νομικά προσκόμματα που μπλόκαραν νομικά την αρχική έκδοση.

Η νεότερη έκδοση, που παρουσιάστηκε σε διυπουργική συνέντευξη Τύπου στο State Department, απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες στους πολίτες έξι επί το πλείστον μουσουλμανικών χωρών, αντί για επτά που προέβλεπε το
αρχικό διάταγμα, καθώς από τη λίστα θα εξαιρεθεί το Ιράκ.

Στον κατάλογο παραμένουν Ιράν, Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Σομαλία και Σουδάν. Το νέο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Μαρτίου και η απαγόρευση θα ισχύσει για 90 ημέρες.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές, ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson στάθηκε στη συνεισφορά του Ιράκ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Βαγδάτη είχε χαιρετίσει από νωρίτερα την αλλαγή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για
“θετικό μήνυμα”, που καταδεικνύει την “πραγματική εταιρική σχέση” με την Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η νέα προεδρική εντολή διευκρινίζει ότι η είσοδος θα απαγορεύεται μόνο σε όσους θα ζητούν εφεξής βίζα, δηλαδή δε θα επηρεάσει μετανάστες που έως της 16 Μαρτίου θα έχουν λάβει θεώρηση στο διαβατήριό τους ή θα έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ – οι κάτοχοι δηλαδή “πράσινης κάρτας”.


Ο γενικός γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας John Kelly (αριστερά), ο υπουργός Εσωτερικών Rex Tillerson (στο κέντρο) και ο γενικός εισαγγγελέας Jeff Sessions (δεξιά), απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξη Τύπου στο State Department για την αναθεωρημένη έκδοση του αντιμεταναστευτικού διατάγματος.


Η αρχική εντολή δεν παρείχε καμία διευκρίνιση για κατόχους βίζα ή πράσινης κάρτας, με συνέπεια να επικρατήσει πανικός στα διεθνή αεροδρόμια, δίνοντας βάση για σειρά δικαστικών προσφυγών κατά της κυβέρνησης.

Πολίτες των έξι εν λόγω χωρών που έχουν διπλή υπηκοότητα θα μπορούν να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το δεύτερο διαβατήριό τους.

Αλλαγές υπάρχουν και στο σκέλος του διατάγματος που αφορά στην υποδοχή προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες.Η αρχική έκδοση της εντολής Τραμπ ανέστειλε για 120 ημέρες την υποδοχή οποιουδήποτε πρόσφυγα, ανεξαρτήτως προέλευσης,
αλλά στοχοθετούσε συγκεκριμένα τη Συρία, “παγώνοντας” επ’αόριστον την έλευση προσφύγων από την εμπόλεμη χώρα. Στην αναθεωρημένη έκδοση, ο Λευκός Οίκος αφαιρεί την ειδική μέριμνα για τη Συρία.

Επιπλέον, η νεότερη έκδοση του διατάγματος δεν περιέχει την ειδική πρόνοια για υποδοχή προσφύγων από τις μουσουλμανικές χώρες που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024