Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ακτοπλοΐα

Οι Μινωικές Γραμμές κατηγορούν τη διοίκηση της Hellenic Seaways για ολέθριες επιχειρηματικές επιλογές

Βίκυ Καραντζαβέλου - 20 Μάρτιος 2017, 10:48

Η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της HSW, μερικώς μόνο μπορεί να αποδοθεί, κατά τις Μινωικές Γραμμές, 'στη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση της ελληνικής αγοράς κατά την περίοδο αυτή, καθώς η κύρια ευθύνη ανήκει στα εκτελεστικά μέλη υπό τον τότε εκτελεστικό πρόεδρο της HSW και στις ολέθριες επιχειρηματικές επιλογές τους'.


Οι Μινωικές Γραμμές σε ανακοίνωσή τους ρτονίζουν ότι η εκτελεστική διοίκηση της HSW υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Αντώνη Αγαπητό, προχώρησε σε αγορές και πωλήσεις πλοίων που στερούνται στρατηγικού πλάνου, καθώς και σε εκτεταμένες μετασκευές τους, ενίοτε κατά παραβατική υπέρβαση του κόστους προϋπολογισμού τους, ενέργειες που οδήγησαν την εταιρεία σε υψηλές ταμιακές εκροές και τελικώς στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα. Για το λόγο αυτό η εταιρεία υποβάλλει αίτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της HSW για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει:

“Η ναυτιλιακή εταιρεία μας Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ, με ιστορία από το 1972 στην ελληνική ακτοπλοΐα, συμμετέχουσα σήμερα με ποσοστό 48,53% στο μετοχικό κεφάλαιο της Χελλένικ Σίγουεϊς ΑΝΕ (η HSW) που την κατατάσσει στην πρώτη θέση των μετόχων της, μη επηρεάζοντας εντούτοις τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της και μη συμμετέχοντας στο τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει με το παρόν τα ακόλουθα σχετικά με τη διοίκηση της HSW μετά το 2009:

Κατά την περίοδο του ελέγχου της HSW από την Εκτελεστική Διοίκηση της ΑΝΕΚ, τα οικονομικά αποτελέσματα της HSW εμφάνισαν αισθητή επιδείνωση, ιδίως κατά τα έτη 2010-2013.
 
Συγκεκριμένα, ενώ τα Ίδια Κεφάλαια της HSW ανέρχονταν σε 238 εκατ. ευρώ την 31/12/2009, μειώθηκαν κατά την επόμενη 4ετία μέσω διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων συνολικού ύψους ζημιών περί τα 150 εκατ. ευρώ, ώστε τελικώς να κατέλθουν σε 86 εκατ. ευρώ την 31/12/2013.  

Η επιδείνωση αυτή των οικονομικών μεγεθών της HSW, μερικώς μόνο μπορεί να αποδοθεί στη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση της ελληνικής αγοράς κατά την περίοδο αυτή, καθώς η κύρια ευθύνη ανήκει στα εκτελεστικά μέλη υπό τον τότε εκτελεστικό πρόεδρο της HSW και στις ολέθριες επιχειρηματικές επιλογές τους.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2013, ο τότε εκτελεστικός πρόεδρος παραιτήθηκε από το Δ.Σ της HSW υπό το βάρος των δυσμενών οικονομικών αποτελεσμάτων της, αλλά επίσης και συγκεκριμένων περιστατικών σύγκρουσης συμφερόντων, κακοδιοίκησης και εσφαλμένων επενδυτικών ενεργειών που είχαν επισημανθεί από τα τότε μέλη των Μινωικών Γραμμών στο Δ.Σ. της HSW.

Δυστυχώς οι επιλογές της μετέπειτα εκτελεστικής διοίκησης, δεν καθιστούν πιστευτό ότι αυτή ασκείται ‘όπως επιβάλλει η χρηστή και συνετή διαχείριση’.

Συγκεκριμένα, η εκτελεστική διοίκηση της HSW υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Αντώνη Αγαπητό, προχώρησε σε αγορές και πωλήσεις πλοίων που στερούνται στρατηγικού πλάνου, καθώς και σε εκτεταμένες μετασκευές τους, ενίοτε κατά παραβατική υπέρβαση του κόστους προϋπολογισμού τους, ενέργειες που οδήγησαν την εταιρεία σε υψηλές ταμιακές εκροές και τελικώς στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα.

Κατόπιν των πιο πάνω, η εταιρεία μας στερούμενη άλλης επιλογής, υποχρεώθηκε να υποβάλλει αίτημα του άρθρου 39 παρ. 1 του κν. 2190/1920 στο Διοικητικό Συμβούλιο της HSW για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέματα:

  • την πώληση του πλοίου ‘HIGHSPEED’ 6 χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της εταιρείας μας και το δικαιολογητικό λόγο της πώλησής του και της απόσυρσης του από την εκμετάλλευση κερδοφόρων ακτοπλοϊκών γραμμών,
  • την απραξία της εκτελεστικής διοίκησης για τον έλεγχο και κατανομή ευθυνών και  τη λήψη αναγκαίων δικαστικών μέτρων για υπερβάσεις μετασκευών πλοίων και
  • την αξιολόγηση και εξηγήσεις της για τα πραγματικά αποτελέσματα της HSW μετά την τελευταία Τακτική Συνέλευση.  

Παρακαλούμε περαιτέρω την Τράπεζα Πειραιώς, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας και σημαντικό μέτοχο της HSW, όπως στηρίξει το δίκαιο αίτημα μας, προκειμένου να προστατεύσουμε από κοινού την περιουσία των μετόχων μας”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Tourism Lobby

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top