Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΦόβοι για μια ‘χαμένη δεκαετία’ για τον τουρισμό των ΗΠΑ υπό την ηγεσία Trump
Τάσεις

Φόβοι για μια ‘χαμένη δεκαετία’ για τον τουρισμό των ΗΠΑ υπό την ηγεσία Trump

Η ρητορική και η αντιδημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Donald Trump στο εξωτερικό είναι πιθανό να μειώσουν τις διεθνείς αφίξεις των ΗΠΑ κατά 4,3 εκατομμύρια φέτος, σύμφωνα με ανάλυση της αγοράς.

Όπως πολλά λόμπι της Ουάσιγκτον, έτσι και ο Σύνδεσμος U.S. Travel Association έσπευσε να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο για τη νίκη του τον περασμένο Νοέμβριο. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι το εκτεταμένο ιστορικό στον επιχειρηματικό και τουριστικό τομέα του κ. Trump… θα τον κάνει να έχει ευήκοα ώτα”, δήλωσε ο Σύνδεσμος. Με την ανάληψη της ηγεσίας των ΗΠΑ υπό τους Ρεπουμπλικάνους ο διευθύνων σύμβουλος του USTA, Roger Dow, εγγυήθηκε ότι η τουριστική βιομηχανία θα είναι ένας “ικανός και πρόθυμος συνεργάτης” (σ.σ. της αμερικανικής κυβέρνησης).

Αλλά σχεδόν αμέσως, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν πορεία. Μια “ομοβροντία” ειδήσεων και πολιτικών διακηρύξεων πιθανόν να βλάψουν την αξίας 250 δισ. δολ. τουριστική βιομηχανία των ΗΠΑ  και τους περίπου 15 εκατ. εργαζόμενούς της στη χώρα.

Οι αρχικές επαφές του Trump με ηγέτες της Αυστραλίας, της Γερμανίας, του Μεξικό και της Κίνας δεν πήγαν καλά, με αποτέλεσμα αρνητική διαφήμιση στις χώρες αυτές, που στέλνουν πολλούς τουρίστες τουρίστες στις ΗΠΑ. Μετά ακολούθησαν οι απαγορεύσεις αφίξεων στη χώρα στην πλειοψηφία των μουσουλμάνων, με διαδηλώσεις και εκτεταμένη δημοσιογραφική κάλυψη, που οδήγησε σε παγκόσμια καταστροφή των δημοσίων σχέσεων της χώρας. Η πρώτη απαγόρευση, που μπλοκαρίστηκε από τα αμερικανική Δικαιοσύνη, είχε ως αποτέλεσμα την κράτηση ξένων ταξιδιωτών. Η δεύτερη απαγόρευση, αλλαγμένη σε σχέση με την πρώτη, “πάγωσε” προτού τεθεί σε ισχύ.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος έχει θεσπίσει απαγόρευση για την ύπαρξη ηλεκτρονικών συσκευών στις καμπίνες των αεροπλάνων, για όσους πετούν από οκτώ (μουσουλμανικές) χώρες. Επίσης, πρόσφατα το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή για επιπλέον λεπτομερής εξέταση όσων κάνουν αίτηση για βίζα εισαγωγής στις ΗΠΑ (όπου αυτό είναι απαραίτητο). Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει ακόμη και έλεγχο των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δυσκολεύοντας πιθανόν κατά πολύ -ακόμη περισσότερο- για εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδέψουν στην Αμερική.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέλαβε περαιτέρω δράση ύστερα από εντολή που δόθηκε στις 6 Μαρτίου από τον Λευκό Οίκο, για ενίσχυση του ελέγχου των θεωρήσεων των διαβατηρίων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου. “Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις αλλαγές που επηρεάζουν τους ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ, όπως πρέπει” ανέφερε ανακοίνωση του State Department στις 26 Μαρτίου. Η εντολή αυτή δεν εφαρμόζεται σε 38 χώρες που ανήκουν στο πρόγραμμα Visa Waiver των ΗΠΑ, όμως οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να περιμένουν. Η νέα πολιτική καλύπτει χώρες με εκατομμύρια επαγγελματίες ταξιδιώτες και διεθνείς τουρίστες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κίνα, η Αργεντινή, η Κολομβία και η Νότια Αφρική. Ο USTA εκτιμά ότι θα επηρεαστούν περίπου 15 εκατ. ταξιδιώτες.

Ο Σύνδεσμος αναφέρεται συχνά στα πρώτα 10 χρόνια του 21ου αιώνα ως τη “χαμένη δεκαετία”, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των ταξιδιών προς τις ΗΠΑ μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001, την παγκόσμια “αντιπάθεια” προς την εξωτερική πολιτική του προέδρου George W. Bush και των οικονομικών επιπτώσεων της Μεγάλης Ύύφεσης. Εκτός ΗΠΑ, ωστόσο, τα ταξίδια στο εξωτερικό συνέχισαν να αυξάνονται κατά την ίδια περίοδο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024