Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΠρόγραμμα 'Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού' από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού
Δράσεις

Πρόγραμμα 'Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού' από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού

Στόχος του προγράμματος "Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού" είναι η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας ομάδας με πρεσβευτές της Κύπρου που θα γνωρίζουν, θα αγαπούν, θα εκτιμούν και θα σέβονται τον τόπο τους και το περιβάλλον που ζουν.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχει αρχίσει να εφαρμόζει από τον Οκτώβριο 2016 και για δεύτερη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης των παιδιών της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων, “Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού”.
 
Στόχος του προγράμματος είναι η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας ομάδας με πρεσβευτές της Κύπρου που θα γνωρίζουν, θα αγαπούν, θα εκτιμούν και θα σέβονται τον τόπο τους και το περιβάλλον που ζουν. Το πρόγραμμα ετοιμάστηκε με τη συνεργασία όλων των Τμημάτων του Οργανισμού και συντονίζεται από το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας.
 
Ο Οργανισμός είχε αναγνωρίσει από νωρίς ότι, η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη επένδυση για την Κύπρο και για τον τουρισμό της είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και ιδιαίτερα τα παιδιά μας και η καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης σε αυτά. Το πρόγραμμα “Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού“, αποτελεί επέκταση του προγράμματος εκπαίδευσης των μαθητών Δημοτικών Σχολείων που υλοποιείται από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού με επιτυχία από το 2004 και σε αυτό συμμετείχαν περίπου 2000 μαθητές ετησίως. Η αναβάθμιση του, με την προσθήκη επιχορηγημένης ξενάγησης, προσέδωσε μία άλλη δυναμική, αφού πλέον τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν καλύτερα την περιοχή και τη χώρα τους.
 
Το πρόγραμμα, όπως καταρτίστηκε και υλοποιείται από το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας, αποτελείται από δύο σκέλη:
  • Παρουσίαση/ διάλεξη στους μαθητές της 6 ης τάξης η οποία καλύπτει ενότητες όπως φιλοξενία, παραδοσιακά προϊόντα, πολιτιστικές ομορφιές, φυσικές ομορφιές, καθαριότητα, περιβάλλον, συμπεριφορά προς τους τουρίστες κλπ. Οι παρουσιάσεις γίνονται από τους λειτουργούς διασφάλισης ποιότητας/επιθεώρησης του Οργανισμού σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, οι οποίοι και έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα.
  • Εκδρομές με ξενάγηση από προσοντούχο ξεναγό, τις οποίες έχουν επιλέξει και επιμεληθεί λειτουργοί των Γραφείων Πληροφοριών του Οργανισμού ώστε ν’ ανταποκρίνονται τόσο στους στόχους που έχουν τεθεί, όσο και στις ανάγκες των μαθητών της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού. Η ξενάγηση αποτελεί προσφορά του Οργανισμού, ενώ το κόστος μεταφοράς αναλαμβάνουν τα ίδια τα σχολεία. Η ξενάγηση αυτή, μπορεί να συγκαταλεγεί και ως μία από τις προγραμματιζόμενες εκπαιδευτικές εκδρομές του σχολικού έτους.
 
Στα παιδιά που συμμετέχουν απονέμεται ειδικό Δίπλωμα – “Νεαροί Πρεσβευτές του Τουρισμού” και αναμνηστικό δωράκι με το λογότυπο του προγράμματος. 
 
Κατά τη περσινή, πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος, αυτό αγκαλιάστηκε θερμά από τα Δημοτικά Σχολεία και η συμμετοχή τους ήταν αξιοσημείωτη, αφού μόνο σε ένα μήνα είχαν αιτηθεί συμμετοχή 53 σχολεία (συνολικά 1.854 μαθητές). Φέτος, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί αφού μέχρι σήμερα έχουν αιτηθεί παγκύπρια 86 σχολεία (συνολικά 3269 μαθητές), όπως φαίνεται και στον πίνακα πιο κάτω:

ΕΠΑΡΧΙΑ

ΑΡ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΑΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

30

1260

ΛΕΜΕΣΟΣ

26

931

ΛΑΡΝΑΚΑ

14

506

ΠΑΦΟΣ

12

473

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

4

99

 

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

 

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024