Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αεροπορικά θέματα

Καθοριστικής σημασίας κρίση στην Αlitalia

Άγγελος Ρεστάνης - 26 Απρίλιος 2017, 10:31

Από μια κλωστή κρέμεται η τύχη της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia μετά το «όχι» των εργαζομένων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει ευρύτατες περικοπές, απολύσεις και χαμηλότερους μισθούς.


Η τύχη της Alitalia κρέμεται από μια κλωστή, σύμφωνα με το Deutsche Welle. Το 67% των εργαζομένων απέρριψε τελικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο προέβλεπε περικοπές στους μισθούς μέχρι και 20%, σχεδόν εννιακόσιες απολύσεις και πιο χαμηλούς μισθούς για όλες τις νέες προσλήψεις. Οι εργαζόμενοι είπαν “όχι”. Θεώρησαν ουσιαστικά ότι δεν πρέπει να είναι οι μόνοι που θα κάνουν θυσίες και ότι πρέπει να συμβάλουν  και οι πιστωτές της εταιρίας. Το μέλλον, όμως, είναι πολύ αβέβαιο.
 
Η ιταλική κυβέρνηση έχει επαναλάβει με κάθε τρόπο ότι στον ορίζοντα δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Κανονικά η εταιρεία θα πρέπει να τεθεί σε καθεστώς έκτακτης διαχείρισης με στόχο την οριστική διακοπή της λειτουργίας της, ενώ υπολογίζεται ότι το ταμείο ανεργίας για τους εργαζόμενους θα κοστίσει στο ιταλικό κράτος περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
 
Εκτός και αν υπάρξει μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, με έναν επενδυτή που να θελήσει να αγοράσει την Alitalia ή έκτακτη κρατική βοήθεια. Στην περίπτωση αυτή, όμως, μπορεί να υπάρξουν αντιρρήσεις από τις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά τυχόν κρατική βοήθεια.
 
Ύστατες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης
Τα συνδικάτα βέβαια πιέζουν ώστε να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Ακόμη και οι τρεις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, ζητούν τώρα να μην επιλεγεί η οδός της ουσιαστικής διάλυσης της εταιρείας.
 
Στα αρχικά σχέδια περιλαμβανόταν και η δυνατότητα να πωληθεί ο ιταλικός αερομεταφορέας στη γερμανική Lufthansa αλλά μετά από οικονομική εξυγίανση και αύξηση της παραγωγικότητας, μια διαδικασία που θα έπρεπε να διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια.
 
Πλέον, όμως, τα  ταμεία της εταιρείας  είναι σχεδόν άδεια. Απαιτούνται επειγόντως 950 εκατομμύρια ευρώ. Διαφορετικά η Alitalia  μπορεί να κλείσει ακόμη και σε τρεις εβδομάδες και οι 11.000 εργαζόμενοί της να βρεθούν -μετά από 24 μήνες κρατικής στήριξης- στην ανεργία.|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Tourism Lobby

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Chinese Tourist Welcome Seminar

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top