Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓ. Ρέτσος: Ρεκόρ πληρότητας μεν, ερωτηματικά στα έσοδα δε
Ξενοδοχία

Γ. Ρέτσος: Ρεκόρ πληρότητας μεν, ερωτηματικά στα έσοδα δε

Ο κ. Γιάννης Ρέτσος σε πρόσφατη συνάντηση εημέρωσης με δημοσιογράφους του τουρισμού παρουσίασε τα ποσοστά ρεκόρ που σημειώθηκαν στην πληρότητα των ξενοδοχείων των τουριστικών περιοχών της χώρας για την ερχόμενη σεζόν, αφήνωντας ανοιχτό ωστόσο το ενδεχόμενο των επαρκών εσόδων.

Έκρηξη στις διανυκτερεύσεις και τις πληρότητες στα ξενοδοχεία των τουριστικών περιοχών της χώρας ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος, αφήνωντας ωστόσο ανοιχτά ερωτηματικά για την αποτελεσμάτικότητα αυτών των ποσοστών-ρεκόρ σε ό,τι αφορά στα τελικά έσοδα στον κλάδο της ξενοδοχίας, σε συνάντηση ενημέρωσης που διοργανώθηκε παρουσία δημοσιογράφων την Τετάρτη.
Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν αμφιβολίες για τα έσοδα στα παραθεριστικά ξενοδοχεία είναι πως εξαιτίας της σχετικά κακής εκκίνησης της περσινής χρονιάς οι ξενοδοόχοι αναγκάστηκαν να προβούν σε αμυντικά συμβόλαια, δηλαδή προσφορές, χαμηλές τιμές και early booking bonuses, μη μπορώντας να προβλέψουν μια τυχόν ανάκαμψη στη ζήτηση. Αυτή η στάση είχε ως αποτέλεσμα να δούνε μια τεράστια αύξηση στα early bookings, φτάνωντας σε σημείο στα τέλη Μαρτίου να ξεπεράσουν το 50% της ετήσιας πληρότητάς τους, όμως με χαμηλές τιμές, άρα διατηρώντας λιγότερα δωματια διαθέσιμα για προσφορά σε υψηλότερες τιμές.
Η στάση έκτακτης ανάγκης στην οποία προέβησαν οι ξενοδόχοι δικαιολογείται από το γεγονός ότι δεν ήθελαν να χάσουν την τουριστική σεζόν τους, η οποία όπως αναφέρθηκε προοιωνιζόταν ότι δεν θα ήταν τόσο καλή. Λόγω μάλιστα και του προσφυγικού ζητήματος που μάστιζε τη χώρα εκείνη την περίοδο, των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών επιθέσεων σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και του ζητήματος με τη βίζα της Ρωσίας, μια επίσκεψη στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά δελεαστική θα μπορούσε να είναι, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι προκρατήσεις.
Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του κ. Ρέτσου, ότι τα ξενοδοχεια πολεως δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ από το ποσοστό της πληρότητας με τις χαμηλές τιμές και προσφορές γιατι αντισταθμίζουν τις τιμές τους αναλογως με τη ζητηση, ομως στα θέρετρα θα παρατηρηθει στην πορεια αυτο το ζήτημα, καθώς δεν έχουν τόσο μεγάλη ευελιξία.
Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε ο κ. Ρέτσος, πως υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο τα έσοδα που εν τέλει θα παραχθούν να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ζήτηση που θα έχει ο προορισμός Ελλάδα στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς η γενικη πτωση των γειτονικών μας μεγαλων city break προορισμων λογω της τρομοκρατιας εχει ευνοησει την χώρα ως πιο ασφαλη επιλογη. Παραδείγματος χάριν, η Αθήνα ευνοειται απο την συντριβη της Κωνσταντινούπολης μετά τα πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και λογω των πλέον χαμηλότερων αεροπορικών ναύλων με προορισμό τη χώρα μας.

Το αρνητικό όμως αυτό κλίμα που επικρατεί στις γύρω χώρες και ευνοεί την Ελλάδα καλό θα ήταν να μην θεωρείται ‘πανάκεια‘ καθώς δεν χτίζεται έτσι ο τουρισμός, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, διότι καποια στιγμη τα αρνητικά των γειτονικών περιοχών μπορει να γίνουν αρνητικα και για τη χώρα μας, όπως για παράδειγμα το προβλημα με τα Σκόπια που έχει αρχίσει και αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024