Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυγκρατημένη η πορεία του ελληνικου τουρισμού το α' τρίμηνο του 2017
ΣΕΤΕ

Συγκρατημένη η πορεία του ελληνικου τουρισμού το α' τρίμηνο του 2017

Στο σύνολο των κυριότερων αεροδρομίων καταγράφεται αύξηση των διεθνών αφίξεων +1,7%. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασαν οριακή μείωση 0,6%), στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφεται αύξηση 11,8%, ενώ στα λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια παρουσιάστηκε μεν μείωση, αλλά σε πολύ χαμηλά νούμερα.

Παρά τα θετικά μηνύματα από την ΙΤΒ και την αγορά ευρύτερα, την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών δρομολογίων προς την Ελλάδα για τη θερινή σεζόν, αλλά και τις αυξημένες τάσεις του Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης σε όλες τις αγορές του ελληνικού τουρισμού (πλην Τουρκίας και Ιταλίας), τα στοιχεία του εισερχόμενου τουρισμού για τους πρώτους μήνες του 2017 αποτυπώνουν μια συγκρατημένη πορεία.

Πιο συγκεκριμένα, για το α’ τρίμηνο 2017, βάσει διοικητικών στοιχείων:

  • στο σύνολο των κυριότερων αεροδρομίων καταγράφεται αύξηση των διεθνών αφίξεων +1,7%,
  • στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασαν οριακή μείωση (-0,6%),
  • στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφεται αύξηση +11,8%,
  • στα λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια παρουσιάστηκε μεν μείωση, αλλά σε πολύ χαμηλά νούμερα (26.000 έναντι 34.000 πέρυσι), και
  • στις οδικές αφίξεις υπήρξε αύξηση +2,6%.

Επίσης, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, το πρώτο δίμηνο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά -2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά -2,7%, με οριακή θετική μεταβολή της ΜΚΔ.

Στο Δελτίο του Απριλίου αναλύονται τα τελικά στοιχεία της Έρευνας Συνόρων για το 2016, που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος και συγκρίνονται και με στοιχεία των κύριων ανταγωνιστών μας. Αν και το φαινόμενο απόκλισης εσόδων και αφίξεων έχει παρατηρηθεί και το 2007, το 2010 και το 2012, το 2016 διαφοροποιείται σημαντικά διότι -για πρώτη φορά- παρατηρείται και απόκλιση διανυκτερεύσεων και εσόδων. Παράλληλα, παρατηρήθηκε σημαντική πτώση της μέσης ημερήσιας δαπάνης (που διαχρονικά είχε παραμείνει εντυπωσιακά σταθερή μεταξύ 70 και 75 ευρώ) σε νέο χαμηλό επίπεδο (67 ευρώ) που, μαζί με τη συνεχιζόμενη μείωση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής, παρέσυρε πτωτικά και την ΜΚΔ. Βέβαια, είναι αξιοσημείωτο ότι η ΜΚΔ παρουσιάζει πτωτική τάση και σε όλες τις ανταγωνιστικές χώρες. Όμως, η μείωση της ΜΚΔ  στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στο 3ο τρίμηνο. Στην εξέλιξη αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιξαν:

  • η μεταβολή του μίγματος των επισκεπτών από χώρες υψηλής δαπάνης (π.χ. Γαλλία που επλήγη από την τρομοκρατία και ΗΠΑ που περιόρισαν τα ταξίδια προς Ευρώπη λόγω φόβου τρομοκρατικών χτυπημάτων) σε χώρες χαμηλής δαπάνης (π.χ. Ρουμανία, Αλβανία που παρουσιάζουν οικονομική ανάπτυξη) και
  • η μείωση, από παραδοσιακές αγορές (π.χ. Γερμανία, Βρετανία), τόσο της ΜΚΔ όσο και της Ημερήσιας Δαπάνης, πιθανότατα λόγω των εκτενών προσφορών Last Minute.

Στα θετικά νέα της τρέχουσας περιόδου περιλαμβάνονται η ανατίμηση του ρουβλίου και της λίρας έναντι του ευρώ, που θα κάνουν πιο προσιτές τις διακοπές στην Ελλάδα.

Επίσης, σημαντική είναι και η αναρρίχηση της χώρας κατά 7 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη τουριστικής ανταγωνιστικότητας, καταλαμβάνοντας πλέον την θέση 24. Δε θα πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι πίσω από αυτήν τη σημαντική βελτίωση, κρύβεται η πολύ χαμηλή κατάταξη της χώρας σε θέματα φορολογίας και προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων. Επί συνόλου 136 χωρών που εξετάστηκαν, η Ελλάδα καταλαμβάνει την θέση 134 για την ελκυστικότητα του φορολογικού πλαισίου για επενδύσεις και την θέση 133 για την ελκυστικότητα του φορολογικού πλαισίου για εργασία, επιβεβαιώνοντας -δυστυχώς- πλήρως τις απόψεις του ΣΕΤΕ για υπερφορολόγηση του τουριστικού τομέα.

Ιδιαίτερα χαμηλή είναι και η βαθμολογία της χώρας αναφορικά με τους κανόνες που αφορούν στις Διεθνείς Επενδύσεις (112) και του Νομικού Πλαισίου για την επίλυση διαφορών (128).Τα παραπάνω συμβάλλουν στην χαμηλή κατάταξη (103) για το τουριστικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας. Ευρύτερα, παρά την επιβάρυνση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης, η οικονομία εξακολουθεί να δείχνει θετική εικόνα όπως προκύπτει από την αύξηση της απασχόλησης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ αλλά και το – πέρα από κάθε πρόβλεψη- πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που ανήλθε σε 3,9%. Επίσης, ήδη με την διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης παρατηρείται ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.

SΕΤΕ Intelligence Newsletter No 28

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024