Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΟλοένα και πιο δημοφιλής η συνεργατική οικονομία
Συνεργατική οικονομία

Ολοένα και πιο δημοφιλής η συνεργατική οικονομία

Οι πλατφόρμες συνεργατκής οικονομίας μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για την συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων με σκοπό την επιδίωξη κοινών στόχων.

Οι διαδικτυακές πλταφόρμες όπως η Uber, η Airbnb και η Deliveroo που ενώνουν τους προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών με τους καταναλωτές έχουν ενταχθεί σε πολλά νοικοκυριά σε λίγα μόλις χρόνια. Η αξία των συνολικών συναλλαγών για τους τέσσερις κύριους τομείς που εμπλέκονται στη λεγόμενη συνεργατική οικονομία έφθασε ήδη το 2015 σε 28 δις ευρώ στην ΕΕ, σχεδόν διπλάσιο ποσό από το 2014. Ωστόσο, αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο συνεπάγεται και κάποιες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, οι οποίες παρουσιάζονται σε έρευνα που ενέκρινε η επιτροπή εγχώριων αγορών.
 
Πώς λειτουργεί η συνεργατική οικονομία
Κάθε συναλλαγή συνήθως περιλαμβάνει τρία μέρη: τον καταναλωτή που πληρώνει για την υπηρεσία, τον πάροχο που εισπράττει το εισόδημα και την πλατφόρμα, η οποία ενώνει τα άλλα δύο μαζί και λαμβάνει μια σταθερή προμήθεια από την πληρωμή.
 
Μια από τις βασικές ιδέες είναι να αναδειχθεί η αξία των αχρησιμοποίητων ή υπο-χρησιμοποιημένων περιουσιακών στοιχείων. Αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ένα κενό δωμάτιο σε ένα διαμέρισμα, το οποίο θα μπορούσε να ενοικιαστεί στους επισκέπτες. Συνήθως δεν υπάρχει αλλαγή ιδιοκτησίας.
 
Δεν αποσκοπούν ωστόσο όλες αυτές οι πλατφόρμες στην παραγωγή κάποιου κέρδους. Κάποιες χρησιμοποιούν εναλλακτικά νομίσματα για την πληρωμή τους, όπως ο χρόνος ή το χατήρι, ενώ άλλοι απλώς βασίζονται στην εθελοντική συνεισφορά των χρηστών τους. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, η οποία από τότε που ξεκίνησε το 2001 έχει γίνει η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια που υπάρχει με σχεδόν 5,4 εκατομμύρια άρθρα στα αγγλικά.
 
Οι συνεργατικές πλατφόρμες μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων για την επιδίωξη κοινών στόχων.
 
Προκλήσεις
Η επιτυχία των πλατφορμών συνεργατικής οικονομίας όμως δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα άδικα πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι επιχειρήσεις έναντι των παραδοσιακών εταιρειών που δεσμεύονται από αυστηρότερους νομικούς κανονισμούς. 
 
Θα πρέπει να διασφαλιστούν οι δίκαιες συνθήκες εργασίας και η επαρκής προστασία για όλους τους εργαζομένους στη συνεργατική οικονομία, σύμφωνα με έρευνα που ενέκρινε η επιτροπή εσωτερικής αγοράς στις 3 Μαΐου.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024