Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ τουρισμός φαίνεται να οδεύει προς σταθερή ανάπτυξη το 2017
Τάσεις

Ο τουρισμός φαίνεται να οδεύει προς σταθερή ανάπτυξη το 2017

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, "Ευρωπαϊκός Τουρισμός – Τάσεις & Προοπτικές", σχεδόν ένας στους δύο προορισμούς παρουσίασε διψήφιους ρυθμούς αύξησης στις αφίξεις του κατά τους πρώτους μήνες του 2017.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commission) προβλέπεται ότι θα υπάρξει αύξηση της τάξεως του 4,1% για το 2017 και 4,6% για το 2018 στην παγκόσμια τουριστική σκηνή.
 
Η Ευρώπη υποδέχτηκε 615 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες το 2016, αριθμός που σημειώνει μια μέτρια αύξηση ύψους 2% σε σύγκριση με το 2015. Αν και τα πρόσφατα γεγονότα δεν φαίνεται να επηρέασαν σημαντικά τη ζήτηση στις αρχές του τρέχοντος έτους, τα ζητήματα ασφάλειας στην γηραιά ήπειρο παραμένουν υψίστης σημασίας για τη συνεχή ανάπτυξή της. Οι προοπτικές για το 2017 είναι αισιόδοξες παρά τις αναμενόμενες προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια, την αβεβαιότητα γύρω από το “Brexit” και τις πιθανές αλλαγές στην πολιτκή της Ευρώπης από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, “Ευρωπαϊκός Τουρισμός – Τάσεις & Προοπτικές“, σχεδόν ένας στους δύο προορισμούς παρουσίασε διψήφιους ρυθμούς αύξησης στις αφίξεις του κατά τους πρώτους μήνες του 2017. Η Ισλανδία (+54%) σημείωσε την μεγαλύτερη ανάπτυξη, η οποία όμως οφείλεται στη συνεχιζόμενη αύξηση της χωρητικότητας των αεροπορικών υπερατλαντικών πτήσεων, ενώ η Κύπρος (+26%), η Πορτογαλία (+25%) και η Μάλτα (+23%) απέδειξαν την επιτυχία τους στην καταπολέμηση της εποχικότητας. Άλλες κορυφαίες επιδόσεις είχαν η Βουλγαρία (+19%), η Φινλανδία (+18%) και η Εσθονία (+13%) οι οποίες δεν επηρεάστηκαν από τις ανησυχίες για την ασφάλεια που υπάρχουν σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ενώ η Ελβετία (+3%) ανέτρεψε τους προηγούμενους αρνητικούς της αριθμούς αξιοποιώντας το βασικό της όπλο ως χειμερινός προορισμός, η Τουρκία (-8%) εξακολουθεί να παρατηρεί την πτωτική της τάση που ξεκίνησε το 2015.
 
Σε περιόδους μειωμένου μεριδίου αγοράς και αυξημένου ανταγωνισμού, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν για τη συλλογική διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών και δράσεων με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού“, δήλωσε ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της ETC.
 
Τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια παραμένουν κρίσιμα για την περεταίρω ανάπτυξη
Οι περισσότεροι προορισμοί αναφέρουν σημαντική αύξηση από τις μεγαλύτερες αγορές-πηγές της Ευρώπης, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αφίξεις τουριστών από την αγορά αυτή παρέμειναν σταθερές.
 
Ορισμένοι προορισμοί ήδη αναφέρουν ανάκαμψη αφίξεων από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα η Ιταλία (+157%), η Κύπρος (+122%) και η Τουρκία (+88%). Συνολικά, τα εξερχόμενα ταξίδια από αυτήν την αγορά αναμένεται να βελτιωθούν παράλληλα με την αναμενόμενη ανάκαμψη του ρουβλίου το 2017.
 
Μετά από μια ώθηση στις αφίξεις τουριστών στις ΗΠΑ το 2016 (+6%), οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη φαίνονται υψηλές το 2017. Οι ενθαρρυντικές οικονομικές συνθήκες και ένα ισχυρό δολάριο, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά νομίσματα, αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερους Αμερικανούς ταξιδιώτες στον Ατλαντικό. Ένα, νωρίτερο από το συνηθισμένο, κινεζικό νέο έτος αύξησε τις εισροές από την Κίνα μέχρι στιγμής για το 2017, ωστόσο, αυτή η ισχυρή απόδοση αναμένεται να επανέλθει σε πιο τυπικά επίπεδα τις εποχές αιχμής.

 

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024