Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςSafe Water Sports: Ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ
Θαλάσσιος τουρισμός

Safe Water Sports: Ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ

Έλληνες αθλητές, που έγραψαν και γράφουν ιστορία με σημείο αναφοράς το υγρό στοιχείο μίλησαν για την αναγκαιότητα της αλλαγής κουλτούρας όλων όπως και της ορθής και συνετής προσέγγισης στην επαφή με τη θάλασσα.

Τις δράσεις και τα ευεργετικά αποτελέσματα της προσφοράς του Safe Water Sports για την ασφάλεια στη θάλασσα και την πρόληψη των ατυχημάτων στο νερό παρουσίασε τη Δευτέρα 15 Μαΐου στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης.

Ο εμπνευστής της εθελοντικής πρωτοβουλίας, η γέννηση της οποίας οφείλεται στην απώλεια του γιού του σε θαλάσσιο παιχνίδι το καλοκαίρι του 2014, η οποία αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με την ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ, υποστηρίζεται από Έλληνες Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές που η αθλητική τους διαδρομή σχετίζεται με τη θάλασσα και το νερό.

Ο κ. Πασχαλάκης υπογράμμισε τους βασικούς στόχους του Οργανισμού: “Στόχος του Safe Water Sports είναι να κάνουμε τις ελληνικές θάλασσες υπόδειγμα ασφάλειας και οργάνωσης σε όλο τον κόσμο. Οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους δραστηριοποιούμαστε έχουν να κάνουμε την ενίσχυση του έργου της Πολιτείας σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την εκπαίδευση των παιδιών και την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ και γενικότερα τις δραστηριότητες αναψυχής στη θάλασσα και το νερό”.

Οι αθλητές, που έγραψαν και γράφουν ιστορία με σημείο αναφοράς το υγρό στοιχείο, επιβεβαίωσαν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και με την παρουσία τους στη συνέντευξη Τύπου. Βασικός σκοπός στην επικοινωνία τους η ασφάλεια όλων μας, ζήτημα στο οποίο επικεντρώνεται η προσπάθεια του κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη.

Ο χρυσός (1996) και ασημένιος (2004) Ολυμπιονίκης στην ιστιοσανίδα Mistral και σημαιοφόρος Νίκος Κακλαμανάκης, ο Σπύρος Γιαννιώτης μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος (ασημένιο μετάλλιο στην ανοιχτή θάλασσα στο Ρίο), η ασημένια Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης (2004) Αγγελική Καραπατάκη, η χάλκινη Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοίας (2008) Σοφία Παπαδοπούλου, ο χάλκινος Παγκόσμιος πρωταθλητής (2015) Χρήστος Αφρουδάκης και τα ντουέτα της συγχρονισμένης κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη – Εβελίνα Παπάζογλου (10η θέση στους Ολυμπιακούς στο Ρίο) και Αθανασία Τσόλα – Σοφία Μαλκογεώργου (χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Νεανίδων), μίλησαν για την αναγκαιότητα της αλλαγής κουλτούρας όλων όπως και της ορθής και συνετής προσέγγισης στην επαφή με τη θάλασσα.

Οι τοποθετήσεις από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές μας.

Νίκος Κακλαμανάκης: “Το να πω ναι σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν για μένα μονόδρομος. Όχι για να επιστρέψω την ενέργεια που μου έχει δώσει η θάλασσα αλλά γιατί πιστεύω ότι σημασία έχει τι κάνεις για την αδικία και τον πόνο. Σέβομαι τη θάλασσα και πιστεύω στη δύναμη της γνώσης. Αυτό που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό είναι ότι στην θάλασσα δεν επιβιώνει ο καλύτερος αλλά ο καλύτερα προετοιμασμένος. Αέρας στα πανιά μας λοιπόν και όχι αέρας στα μυαλά μας”.

Σπύρος Γιαννιώτης: “Οι κανόνες της θάλασσας πρέπει να είναι ίδιοι για όλους. Ακόμη και εγώ φροντίζω να τους ακολουθώ αυστηρά για να είμαι εντάξει και να τη σέβομαι. Είναι απίστευτος ο αριθμός των θυμάτων κάθε χρόνο στις θάλασσές μας και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε”.

Αγγελική Καραπατάκη: “Είναι κρίμα να είμαστε από μια τόσο όμορφη χώρα με τόσο όμορφα θάλασσες και να μην έχουμε την κατάλληλη
ενωμέρωση”.

Σοφία Παπαδοπούλου: “Πρέπει να ξεκινήσουμε να έχουμε και αθλητική παιδεία μαζί με όλα τα άλλα. Θυμάμαι ο πατέρας μου μου έλεγε: Σοφία μπορείς να κερδίσεις τα πάντα αλλά αν δε σέβεσαι τη θάλασσα δε θα καταφέρεις τίποτα”.

Χρήστος Αφρουδάκης: “Είναι μια δουλειά που ξεπερνάει τα ελληνικά δεδομένα και δουλεύει σε ευρωπαϊκά πρότυπα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Αυτή της εκπαίδευσης των παιδιών και των εφήβων αλλά και σε αυτή την ενημέρωσης των ενηλίκων”.

Ευαγγελία Πλατανιώτη: “Ευχαριστώ τον κ. Πασχαλάκη για αυτό το δώρο που κάνει στη χώρα μας. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ενημέρωση. Ελπίζω να γίνει παγκοσμίως γνωστή αυτή η πρωτοβουλία. Το νερό είναι ένα στοιχείο της φύσης και όπως όλα τα στοιχεία της φύσης θέλει σεβασμό”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος (και πρώην διεθνής παίκτης της υδατοσφαίρισης) ευχήθηκε: “Να μην ακούσουμε ποτέ ξανά για ανθρώπινες απώλειες σε μία χώρα η οποία βασίζεται στο υγρό στοιχείο”.

Μήνυμα για τη σημασία της προσπάθειας απηύθυνε ο Β’ υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος κ. Παναγιώτης Παρασκευάς, ενώ τον σεβασμό τους στην προσπάθεια του Safe Water Sports και την αναγκαιότητά αυτής εξέφρασαν με χαιρετισμούς οι βουλευτές Α’ Αθήνας κ.κ. Βασίλης Κικίλιας και Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η ενημερωτική εκστρατεία του Safe Water Sports για το 2017 έχει την υποστήριξη των φίλων του Οργανισμού, Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδας Καρύδη και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024