Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορές'Παγώνει' η απαγόρευση του Trump για τα laptop στις καμπίνες των ευρωπαϊκών πτήσεων
Αερομεταφορές

'Παγώνει' η απαγόρευση του Trump για τα laptop στις καμπίνες των ευρωπαϊκών πτήσεων

Η αεροπορική βιομηχανία έχει εγείρει αντιρρήσεις, προειδοποιώντας ότι η επέκταση της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών συσκευών στην Ευρώπη θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος και νέες απειλές για την ασφάλεια. Η IATA δήλωσε ότι επέκταση των περιοριστικών μέτρων θα κοστίσει στους επιβάτες 1,1 δισ. δολ. ετησίως, λόγω των μεγαλύτερων χρόνων ταξιδιού και της απώλειας παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με το BBC, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 17 Μαΐου για να συζητήσουν την προτεινόμενη απαγόρευση της κυβέρνησης Trump για τους φορητούς υπολογιστές και τα tablet στις διατλαντικές πτήσεις, αποφάσισαν εναντίον του. Ανώνυμη πηγή δήλωσε στο Associated Press ότι το μέτρο δε θα εφαρμοστεί, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον. Οι αξιωματούχοι πρόκειται να συνεδριάσουν και πάλι την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον

Το προτεινόμενο μέτρο, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα, θα επέκτεινε την ήδη υπάρχουσα απαγόρευση ηλεκτρονικών ειδών σε ορισμένες πτήσεις από οκτώ μουσουλμανικές χώρες με προορισμό τις ΗΠΑ. Το ισχύον μέτρο απαγορεύει στους ταξιδιώτες να κουβαλούν μαζί τους συσκευές που είναι “μεγαλύτερες από ένα smartphone”. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε παρόμοια απαγόρευση τον Μάρτιο, κάτι που επηρεάζει τις πτήσεις από έξι χώρες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν την απαγόρευση ως μέτρο για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων, λέγοντας ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι το ISIS αναπτύσσει μικρότερες βόμβες, που θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ηλεκτρονικές συσκευές. Ωστόσο, η αεροπορική βιομηχανία έχει εγείρει αντιρρήσεις, προειδοποιώντας ότι η επέκταση της απαγόρευσης των ηλεκτρονικών συσκευών στην Ευρώπη θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος και νέες απειλές για την ασφάλεια.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) δήλωσε ότι μια τέτοια επέκταση των περιοριστικών μέτρων θα κοστίσει στους επιβάτες 1,1 δισ. δολ. ετησίως, λόγω των μεγαλύτερων χρόνων ταξιδιού και της απώλειας παραγωγικότητας. Η IATA ανέφερε επίσης ότι το μέτρο θα σημάνει μια δραματική επέκταση της απαγόρευσης που ισχύει επί του παρόντος, επηρεάζοντας περίπου 390 πτήσεις την ημέρα. Η τρέχουσα απαγόρευση αφορά 350 πτήσεις την εβδομάδα, ανέφερε η ΙΑΤΑ.

Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο γενικός διευθυντής της IATA Alexandre de Juniac κάλεσε τους αξιωματούχους να διερευνήσουν “εναλλακτικά μέτρα”, συμπεριλαμβανομένης καλύτερης τεχνολογίας ανίχνευσης βομβών και ελέγχου συμπεριφορών. Ο De Juniac δήλωσε επίσης ότι η αποθήκευση ηλεκτρονικών συσκευών στην περιοχή φορτίου ενός αεροσκάφους θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, λόγω των μπαταριών λιθίου, όπως αναφέρει το Reuters.

Κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν και πάλι την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, για να αξιολογήσουν περαιτέρω τους κοινούς κινδύνους και να συζητήσουν λύσεις για την προστασία των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή λειτουργία των αεροπορικών ταξιδιών παγκοσμίως.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024