Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΜιλτιάδης Ανδρώνης κατά αιρετών αρχόντων της Σαντορίνης
Τουρισμός και επιχειρηματικότητα

Μιλτιάδης Ανδρώνης κατά αιρετών αρχόντων της Σαντορίνης

'Η αρωγή του ομίλου Ανδρώνη στην οικονομική και πολιτισμική προβολή του νησιού και της πατρίδας μας, υπήρξε σημαντική. Η μέση τιμή του δωματίου, μετά την επιχειρηματική μας δραστηριότητα στο νησί, τετραπλασιάστηκε. Προσελκύσαμε διεθνείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο στον τομέα του τουρισμού, πάντα όμως με γνώμονα τον σεβασμό στην τοπική επιχειρηματικότητα. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους τοπικούς άρχοντες, να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου, βρήκαμε όμως τις πόρτες κλειστές', υποστηρίζει ο επιχειρηματίας.

Υπογράφοντας ως “Ένας Έλληνας Οραματιστής Επιχειρηματίας του 2017”, ο κ. Μιλτιάδης Ανδρώνης από τις τουριστικές / ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του ομώνυμου Ομίλου, καταφέρεται σε ανοιχτή επιστολή του εναντίον πρωην και νυν τοπικών “αρχόντων” της Σαντορίνης, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούνται προσκόμματα στις επιχειρηματικές του ενέργειες στο νησί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

“Ονομάζομαι Μιλτιάδης Ανδρώνης, κατάγομαι από το Πεντάκορφο Αιτωλοακαρνανίας και δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στον χώρο του τουρισμού, στην Σαντορίνη, από το έτος 2006. Σήμερα, στις επιχειρήσεις που έχω δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, απασχολούνται πάνω από 300 εργαζόμενοι.

Από τότε και στο πέρασμα  όλων αυτών των ετών αντιμετωπίζαμε συνήθη προβλήματα, τα οποία όμως ξεπερνούσαμε με σκληρή δουλειά πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Βραβευόμαστε συνεχώς από Οργανισμούς και Θεσμούς παγκοσμίου βεληνεκούς για τις υπηρεσίες και τα προιόντα που παρέχουμε. Η σκληρή προσπάθεια των ανθρώπων μας, που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια αυτό το εγχείρημα με την αφοσίωση τους για την πρόοδο αυτού του τόπου, έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να θέσουμε ένα λιθαράκι σε αυτό το μεγάλο οικοδόμημα, ώστε αυτό το πανέμορφο νησί να έχει γίνει πόλος έλξης παγκοσμίως και ένα από τα διασημότερα τοπία ολόκληρου του πλανήτη.

Το αποτέλεσμα αυτό πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά σε ένα απαιτητικό, δύσκολο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο είχαμε να αντιμετωπίσουμε, πέραν των άλλων και τα εμπόδια από ανθρώπους που διοικούσαν και διοικούν τον τόπο της Σαντορίνης. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που μπορώ να παραθέσω, από το ξεκίνημα, κιόλας, των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων.

Τον Ιανουάριο του έτους 2007, ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Οίας, Γεώργιος Χάλαρης, προσπαθώντας να ικανοποιήσει μερίδα ψηφοφόρων του που δεν έβλεπαν θετικά επιχειρηματικές κινήσεις στον τόπο από ‘ξένο’ μη Σαντορινιό επιχειρηματία, δημιούργησε μοχλούς πίεσης στην τότε Πολεοδόμο της Πολεοδομική Υπηρεσία Θήρας, η οποία σημειωτέον δεν ήταν δημοτική υπηρεσία όπως είναι σήμερα, κα Πασαλή, η οποία σημειοτέον ήταν κουμπάρα του, και τελείως αδικαιολόγητα και χωρίς να τηρηθεί η απαραίτητη νόμιμη διαδικασία, προχώρησε σε διακοπή των εργασιών ανακαίνισης του ξενοδοχείου Andronis Luxury Suites, δύο μόλις μήνες πριν την επίσημη λειτουργία του. Μετά από αυτόν τον παράνομο τρόπο που πραγματοποιήθηκε η διακοπή εργασιών στο ξενοδοχείου μου, αναγκάστηκα να καταφύγω για να βρω το δίκιο μου, ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών, του ΥΠΕΚΑ και του τότε Περιφερειάρχη κου Κόκκινου, τον οποίο ευχαριστώ θερμά εκ καρδίας για την βοήθεια και για την συμβολή του, ο οποίος λειτούργησε με γνώμονα  την αποκατάσταση της νομίμου τάξης, ώστε τελικά να ανακληθεί η διακοπή των εργασιών, να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης και το ξενοδοχείο να λειτουργήσει κανονικά τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Ο κ. Χάλαρης δεν επανεξελέγη πρόεδρος της Κοινότητας και η κα Πασαλή παύθηκε από την θέση της λόγω κατηγοριών για χρηματισμό και παράβαση καθήκοντος.

Η αρωγή του ομίλου Ανδρώνη στην οικονομική και πολιτισμική προβολή του νησιού και της πατρίδας μας, υπήρξε σημαντική. Η μέση τιμή του δωματίου, μετά την επιχειρηματική μας δραστηριότητα στο νησί, τετραπλασιάστηκε. Προσελκύσαμε διεθνείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο στον τομέα του τουρισμού, πάντα όμως με γνώμονα τον σεβασμό στην τοπική επιχειρηματικότητα. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να εφησυχαζόμαστε αλλά πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε για το καλύτερο. Η κοινή γνώμη έχει υπάρξει για εμάς και θα συνεχίσει να υπάρχει η νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Για τον σκοπό αυτό, προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους τοπικούς άρχοντες, να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου, βρήκαμε όμως τις πόρτες κλειστές.

Επενδύσαμε με όραμα, με εφαρμοσμένες διαδικασίες, με οργανωμένο πλάνο και νόμιμους τρόπους, βρήκαμε όμως μπροστά μας ασαφείς υποσχέσεις, γενικολογίες και απρογραμμάτιστα έργα. Χωρίς υποδομές και χωρίς σχέδιο, το περιβάλλον γίνεται επικίνδυνο και το προϊόν αποδυναμώνεται. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αναγκαστήκαμε πολλές φορές να βγούμε μπροστά. Έτσι αναγκαστήκαμε, αναλαμβάνοντας όλο το κόστος να προσλάβουμε στις επιχειρήσεις μας ανθρώπους, με αποκλειστική ασχολία να μεριμνούν για την καθαριότητα των κοινόχρηστων δρόμων της Οίας. Προτείναμε μάλιστα με εξ’ολοκλήρου δική μας δαπάνη, να δωρίσουμε στον Δήμο, ένα προηγμένο μηχάνημα καθαριότητας για να γίνεται σωστή και σοβαρή δουλειά. Μια πρόταση που ενώ αρχικώς είχε συμφωνηθεί, αλλά στην πορεία και ενώ ήδη είχε δοθεί η παραγγελία και η προκαταβολή για το συγκεκριμένο μηχάνημα, τελικά για αδιευκρίνιστο λόγο η πρόταση απορρίφθηκε.

Την 4η Απριλίου του 2017, η ‘ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΕ’ προκήρυξε ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση ενός οικοπέδου στην Οία Σαντορίνης και συγκεκριμένα τμήμα του με αριθμό ΑΒΚ 429 οικοπέδου, επιφάνειας 603 τ.μ. ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ Α.Ε. Ο διαγωνισμός διεξήχθη την 25η Απριλίου του έτους 2017, στον οποίον λάβαμε νόμιμα μέρος και αναδειχτήκαμε προσωρινοί ανάδοχοι και εν συνεχεία οριστικοί ανάδοχοι, υπογράφοντας προς τούτο το από 10/5/2017 ιδιωτικό συμφωνητικό εμπορικής μίσθωσης. Στην πλαίσια της παρούσας μίσθωσης διενεργήσαμε εργασίες ανάπλασης του οικοπέδου τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Έτσι την 19/5/2017 καταθέσαμε στον Δήμο Θήρας 48ωρη έγγραφη ενημέρωση για εργασίες του άρθρου 4, παρ. 3 του Ν. 4067/2012 και λάβαμε την απαραίτητη έγκριση από τον Δήμο Θήρας.

Εντούτοις, την 24/5/2017 κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης του οικοπέδου που νόμιμα λάμβαναν χώρα, κλιμάκιο της Αστυνομίας Θήρας επισκέφτηκε τον χώρο εργασιών και κάλεσε όλους τους εργαζομένους της επιχείρησης μας, που δούλευαν εκείνη την ώρα στο ανωτέρω οικόπεδο για ‘εξακρίβωση’ στοιχείων στο Αστυνομικό Τμήμα. Μετά από περίπου μια ώρα, θυροκολλήθηκε στον χώρο εργασιών έγγραφο του Δήμου Θήρας (Υπηρεσία Δόμησης) για διακοπή των οικοδομικών εργασιών μαζί με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5776/23-5-2017 έγγραφο το οποίο έφερε την υπογραφή του Αντιδημάρχου της Οίας κ. Γεωργίου Κυριαζή, με την ένδειξη ‘ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ’ και το οποίο απευθύνονταν προς το Α.Τ. Θήρας, την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θήρας και προς την εταιρεία συμφερόντων μου, με την επωνυμία Μ. ΑΝΔΡΩΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.

Από μέρους μας ως επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον Δήμο Θήρας και ως πολίτες του Ελληνικού Κράτους, ακολουθήσαμε πλήρως την νόμιμη οδό. Μισθώσαμε νόμιμα το ανωτέρω οικόπεδο από την ΕΤΑΔ. Α.Ε. καταβάλαμε εμπρόθεσμα τα μισθώματα, λάβαμε όλες τα απαραίτητες άδειες προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον Δήμο και προχωρήσαμε όλες τις απαραίτητες εργασίες σύμφωνα με τον Νόμο.

Ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Οίας κ. Γεώργιος Χάλαρης, καθώς και ο νυν αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κυριαζής, ορμόμενοι από διαφορετική σκοπιά, αλλά για το ίδιο μκροπολιτικό αποτέλεσμα, έχουν καλιεργήσει στον κόσμο της Οίας την αίσθηση οτι η ανάπλαση του ανωτέρω χώρου από εμάς, δεν εξυπηρετεί του δημότες της Οίας αλλά μόνο το δικό μας συμφέρον. Στο σημείο αυτό γεννάται το εύλογο ερώτημα, γιατί όλα αυτά; Διότι ήθελα να αναπλάσω ένα οικόπεδο που αποτελούσε δυσφήμιση για τον προορισμό και να δώσω μια ανάσα ζωής στον τόπο που καθημερινώς ζούμε και δραστηριοποιούμαστε; Κατηγορήθηκα δημοσίως από τον κ. Χάλαρη, πως η Οία είναι πλέον ‘Ανδρωνικοκρατούμενη’, οτι δεν θέλω το καλό του τόπου μου, οτι κανείς δεν μιλά εναντίον μου διότι προσελκύω με δόλιους τρόπους τοπικούς παράγοντες και δημότες προφέροντας τους άμεσα ή έμμεσα ανταλλάγματα. Από πότε το να εργάζονται οι πολίτες ενός κράτους και να ευημερούν θεωρείται παράνομο ή καταχρηστικό;

Θέλουν να σταματήσω την ανάπλαση του ανωτέρου οικοπέδου. Δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, αλλά για να ικανοποιήσουν το πολιτικό τους γόητρο. Γνωρίζω πως προτίθενται να συγκαλέσουν Δημοτικό Συμβούλιο για την περίπτωσή μου και ότι ζητούν από όλες τις Υπηρεσίες τις άδειες που έχω νομίμως εκδώσει, μήπως καταφέρουν και βρουν κάτι με σκοπό να επιτευχθεί η απομάκρυνση μου από το οικόπεδο, ένα οικόπεδο το οποίο δεν προσέφερε κανένα έσοδο στην Ελληνική Πολιτεία μέχρι πρότινος και το οποίο έχω αναπλάσει με δικά μου έξοδα και θα το παραδώσω σε πολύ λίγα χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο σε μια κατάσταση απείρως καλύτερη από αυτή που το παρέλαβα.

Διερωτώμαι, για ποιά αγαθά πρέπει να μάχονται οι αιρετοί άρχοντες, για συμφέροντα που εξυπηρετούν την πλειοψηφία των δημοτών ή για τα ‘θέλω’ συγκεκριμένων ομάδων. Άραγε, η πελατοκρατία και η ψηφοθηρία είναι οι αρχές της σύγχρονης Δημοκρατίας μας;
Θα μπορούσα να αναφέρω πλείστα άλλα παραδείγματα τα οποία μας δημιουργούν ένα κλίμα εχθρικό, εμμονικό, εκφοβισμού και ανασφάλειας και τα οποία είναι στην διάθεση οποιασδήποτε αρχής.

ΖΗΤΩ
Την προστασία της Πολιτείας, με σεβασμό και ειλικρίνεια, για το όραμα και για την επιχειρηματική δραστηριότητά μου, τόσο εγώ όσο και οι 300 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μου που γίνονται αρωγοί της προσπάθειας αυτής, από μερίδα Δημοτικών Αρχόντων της Θήρας που με τις πράξεις τους καταφέρονται εναντίον μου με σκοπό να με οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Με εκτίμηση,
Ένας Έλληνας Οραματιστής Επιχειρηματίας του 2017″.

Το traveldailynews.gr είναι ανοιχτό προς δημοσίευσης σχετικής απάντησης στο κείμενο του κ. Ανδρώνη.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024