Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΒελτιώσεις στους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη συνδεσιμότητα των αεροδρομίων
Αερομεταφορές

Βελτιώσεις στους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη συνδεσιμότητα των αεροδρομίων

Η βασική πρόταση αυτού του πακέτου είναι ένας νέος κανονισμός που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στις αερομεταφορές από χώρες εκτός ΕΕ, με τη δυνατότητα λήψης επανορθωτικών μέτρων.

Η ACI Europe εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πακέτο μέτρων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Ιουνίου για την περαιτέρω υποστήριξη της συνδεσιμότητας και την προώθηση της στρατηγικής στις αερομεταφορές – συμπληρώνοντας τη φιλόδοξη προσπάθειά της να δημιουργήσει ευκαιρίες πρόσβασης και επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αεροπορία, στις αγορές του εξωτερικού.

Η βασική πρόταση αυτού του πακέτου είναι ένας νέος κανονισμός που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στις αερομεταφορές από χώρες εκτός ΕΕ, με τη δυνατότητα λήψης επανορθωτικών μέτρων. Τα αεροδρόμια της Ευρώπης θεωρούν ότι ο θεμιτός ανταγωνισμός αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό κάθε εύρυθμης, ανοιχτής αεροπορικής αγοράς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η έννοια του θεμιτού ανταγωνισμού βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και απευθύνεται κυρίως σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής – χωρίς να έχουν παρασχεθεί μέχρι στιγμής αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία γι’αυτό.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe, δήλωσε ότι “οι νέοι κανόνες που τέθηκαν στο τραπέζι πρέπει να παρέχουν μια αντικειμενική, διαφανή και ισχυρή διαδικασία για τη διερεύνηση πιθανών στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στις αερομεταφορές. Αυτό ελπίζουμε να μας επιτρέψει να περάσουμε από τους απλούς ισχυρισμούς και τις ‘αποστειρωμένες’ συζητήσεις σε πραγματικά γεγονότα και νομικές ενέργειες, όπου αυτό χρειάζεται. Ωστόσο, ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο ως έσχατη λύση – όταν εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες επίλυσης των συμφωνημένων διαφορών”.

Και πρόσθεσε: “Τελικά, αυτός ο κανονισμός πρέπει να αφορά στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην παγκόσμια αγορά αερομεταφορών, παρά στην ισότητα των αποτελεσμάτων, η οποία πάντα καταλήγει να συγκρούεται με τις δυνάμεις της αγοράς, παρεμποδίζοντας τη συδεσιμότητα και την καινοτομία. Μια κρίσιμη πτυχή των νέων κανονισμών είναι το γεγονός ότι απαιτούν αξιολόγηση όχι μόνο του συμφέροντος της καταγγέλλουσας αεροπορικής εταιρείας ή του κράτους, αλλά μια ευρύτερη εκτίμηση όλων των ενδιαφερομένων συμφερόντων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζεται ο αντίκτυπος στους καταναλωτές, αλλά και σε άλλους ενδιαφερόμενους της βιομηχανίας – συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων και των κοινοτήτων τους“.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε το αίτημά της προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιτρέψουν την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων της βιομηχανίας για την περαιτέρω ανοιχτή πρόσβαση στην αγορά, σε αμοιβαία βάση με χώρες όπως το Μεξικό, το Ομάν, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία – μια κλήση που απηύθυναν οι αερολιμένες της Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει επίσης διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να εφαρμόσουν Υπηρεσίες Δημόσιας Παροχής σε μικρότερες αεροπορικές διαδρομές που είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ανάπτυξη, εκεί όπου η ανεπαρκής ζήτηση ή η ανεπάρκεια της αγοράς δεν εξασφαλίζουν αρκετές υπηρεσίες. Δεδομένου ότι πολλά μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια και οι κοινότητες τους εξαρτώνται από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Παροχής για τη διασύνδεσή τους, η ACI Europe διαβεβαιώνει ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τη συνεχή ανάγκη για αυτό το σύστημα – το οποίο λειτουργεί ως βασικό εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση της Επιτροπής να προβεί σε ευρύτερη αναθεώρηση των κανόνων για Υπηρεσίες Δημόσιας Παροχής, η ACI Europe υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ευελιξία και να αποφευχθούν οι μαζικές προσεγγίσεις, δεδομένης της ευρείας ποικιλίας των τοπικών συνθηκών στις πιο απομακρυσμένες περιφέρειες της Ευρώπης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024