Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αερομεταφορές

Φορείς και καταναλωτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον συγκεντρισμό στις αερομεταφορές

Θοδωρής Κουμέλης - 20 Ιούνιος 2017, 15:17

Συνασπισμός εμπορικών φορέων και ομάδων καταναλωτών ζητούν από την ΕΕ να μπλοκάρει τις αποφάσεις έξτρα χρεώσεων της BA και της Lufthansa μέσω GDS.


Συνασπισμός εμπορικών φορέων και ομάδων καταναλωτών έστειλε επιστολή στην ΕΕ ζητώντας να πραγματοποποιητεί έρευνα για το ποιες θεωρούνται ως μη ανταγωνιστικές πρακτικές από τις αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβάνοντας και τα κόστη (Global Distribution Systems) που επιβάλλονται από τη Lufthansa και τη British Airways.

Σε ανοιχτή επιστολή προς την Eπίτροπο Mεταφορών Violeta Bulc, ο συνασπισμός ζήτησε επίσης από την ΕΕ να αποτρέψει στο να γίνει επιζήμια για τον υγιή ανταγωνισμό ο συγκεντρωτισμός της αεροπορικής βιομηχανίας (συμπεριλαμβανομένων των συμμαχιών και των συμφωνιών Κοινού Κωδικού).

Μεταξύ των υπογραφόντων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ECTAA), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επιβατών και το UK Guild of Travel Management Companies.

“Ως εκπρόσωποι ανεξάρτητων διανομέων και καταναλωτών αεροπορικών υπηρεσιών, γράφουμε για να εκφράσουμε τη σοβαρή ανησυχία μας για την αυξανόμενη απειλή στη διαφάνεια, τον ανταγωνισμό και τις επιλογές των καταναλωτών στην αεροπορική αγορά και να ζητήσουμε την υποστήριξή σας για να υπερασπιστούμε τις αξίες μιας ανοικτής και ανταγωνιστικής αγοράς αερομεταφορών, που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση τη δεκαετία του 1990”, έγραψαν.

Προειδοποίησαν ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις των αεροπορικών εταιρειών και ο περαιτέρω συγκεντρωτισμός “απειλούν να ανατρέψουν τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με 25 χρόνια απελευθέρωσης της αγοράς και να μας γυρίσουν πίσω, σε μια αγορά με λίγους, κυρίαρχους παράγοντες, λιγότερες επιλογές και ακόμη λιγότερη διαφάνεια”, πράγμα που θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε υψηλότερες τιμές”, αναφέρουν.

Η επιστολή έρχεται μετά από ανακοίνωση της BA (θυγατρικής της IAG) ότι σκοπεύει να βάλει τέλος 8 λιρών στις πτήσεις των British Airways και Iberia που κλείστηκαν μέσω GDS από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Lufthansa επέβαλε χρέωση 16 ευρώ σε όλες τις κρατήσεις μέσω από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο συνασπισμός δήλωσε ότι αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος των προσπαθειών των αεροπορικών εταιρειών να περιορίσουν τη διαφάνεια στην αεροπορική διανομή.

“Δυστυχώς, οι πρακτικές αυτές δεν έχουν προκαλέσει κάποια αντίδραση μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, όπως αναμενόταν, έχουν ενθαρρύνει και άλλους μεγάλους αερομεταφορείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ομίλου Lufthansa”, ανέφερε.

Οι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή προειδοποιούσαν εδώ και δύο χρόνια γι’αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη, αλλά τώρα έχει συμβεί με τη μορφή μιας νέας στρατηγικής διανομής, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από την IAG.

Όπως και η στρατηγική της Lufthansa, έτσι και αυτή στοχεύει κατά της διαφάνειας και των ‘ουδέτερων’ καναλιών και αναγκάζει τους καταναλωτές (και τους τουριστικούς πράκτορες) να κλείνουν εισιτήρια για τις British Airways και Iberia μέσω των συστημάτων διανομής της IAG.

Όσο περισσότερο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες συμμετέχουν στην πρακτική αυτή, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διατηρηθεί ένας ανεξάρτητος και ουδέτερος δίαυλος διανομής, όπου οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν αντικειμενικά τις αεροπορικές εταιρείες. Οι στρατηγικές που εφαρμόζουν οι μεγάλοι αυτοί αερομεταφορείς καθιστούν τον ανταγωνισμό θέμα σχεδιασμού έξυπνων και αδιαφανών μηχανισμών διανομής, αντί να ανταγωνίζονται σε τιμές και υπηρεσίες”.

Η επιστολή παροτρέπει την ΕΕ να επιβάλει την ισχύουσα νομοθεσίαμ η οποία αποσκοπεί στην “αποφυγή μιας κατάστασης όπου οι μεγάλοι αερομεταφορείς κρατούν τη διανομή ως όμηρο”.

Ζητάται επίσης από την ΕΕ να “εξετάσει προσεκτικά” τις συμμαχίες και τις συμφωνίες Κοινού Κωδικού μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον επέκταση της συνεργασίας μεταξύ ανταγωνιστών αεροπορικών εταιρειών προκαλεί ζημία στους καταναλωτές.

Industry Open Letter to Commissioner Bulc
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Sine ira et studio (ή -τουριστικά- αμερόληπτα)

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top