Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜείωση 42,58% των επισκεπτών σε νησιά του Αιγαίου λόγω μεταναστευτικού-προσφυγικού
Τουριστική πολιτική

Μείωση 42,58% των επισκεπτών σε νησιά του Αιγαίου λόγω μεταναστευτικού-προσφυγικού

Η Λέσβος είχε τόσες πτήσεις charters το 2016, όσες είχε παλαιότερα σε μία μόνο εβδομάδα. Από τις 53 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων το 2014 και το 2015, υπάρχει μόνο μία στη Λέσβο το 2017.

Στις επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών που η κυβέρνηση μετέτρεψε σε hot spot εγκλωβίζοντας εκεί παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μυτιλήνη.

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις επιπτώσεις στον τουρισμό αυτών των νησιών, σύμφωνα με την οποία υπήρξε:

  • Μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 40,63%.
  • Μείωση των επισκεπτών κατά 42,58%.
  • Μείωση των εσόδων κατά 35,18%.

Ειδικά για τη Λέσβο ο κ. Κόνσολας τόνισε: “Η Λέσβος πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα, επειδή κάποιοι επέλεξαν να μετατραπεί σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Για εμάς ο τουρισμός είναι η πρώτη προτεραιότητα. Για τους ανθρώπους που ζουν εδώ, στη Λέσβο, ο τουρισμός είναι η ίδια τους η ύπαρξη και η ζωή. Για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ο τουρισμός στη Λέσβο, αλλά και στα άλλα νησιά είναι, απλώς, μια παράπλευρη απώλεια.

Η Λέσβος είχε τόσες πτήσεις charters το 2016, όσες είχε παλαιότερα σε μία μόνο εβδομάδα. Από τις 53 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων το 2014 και το 2015, υπάρχει μόνο μία στη Λέσβο το 2017″.

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δύο χρόνια μετά, δεν έχει κοστολογήσει τις συνέπειες στον τουρισμό των νησιών από το μεταναστευτικό.

Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση, δεν είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για το ποια ποσά διατέθηκαν, αναλυτικά και ανά νησί (Κως, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος) για την τουριστική προβολή και την αποκατάσταση της εικόνας τους ως τουριστικών προορισμών το 2015 και το 2016.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στην τύχη του τον τουρισμό σε αυτά τα νησιά, έχει αφήσει μόνους τους φορείς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να προσπαθούν να αναστρέψουν την δυσμενή αυτή εικόνα”.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, αναφέρθηκε στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για να αποκατασταθεί η τουριστική φήμη και ταυτότητα της Λέσβου των νησιών που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι θα πρέπει:

  • Να αρχίσουν να γίνονται με ταχύτερους ρυθμούς οι επαναπροωθήσεις, να αρχίσει να αποσυμφορείται το νησί και να κλείνουν δομές. Να ισχύσει η αναλογική κατανομή, στη Μυτιλήνη να παραμείνουν αυτοί που πρέπει και αναλογικά με το πληθυσμό του νησιού. Αυτό σημαίνει αναλογική κατανομή.
  • Να δημουργηθεί destination brand για τη Λέσβο, ως τουριστικού προορισμού.
  • Να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής, διαφήμισης και αποκατάστασης της εικόνας αυτών των νησιών ως τουριστικών προορισμών, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς του τουρισμού.
  • Να επικεντρωθεί η προσπάθεια στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.
  • Να υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών στα προξενεία μας στην Τουρκία για να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας και να ενισχυθεί ο τουρισμός του νησιού.

Ο κ. Κόνσολας, αναφέρθηκε, επίσης, στην ειδική αντιμετώπιση νησιών, όπως η Μυτιλήνη, στον αναπτυξιακό νόμο, σε ό, τι αφορά στις ενισχύσεις και στο κανονιστικό πλαίσιο, ενώ εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων για τις επιχειρήσεις της Λέσβου, μετά τις δεδομένες αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο σχεδόν της τοπικής οικονομίας.

Οι προτάσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού, από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος στη Μυτιλήνη. Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι, μέχρι σήμερα, ο θρησκευτικός τουρισμός δεν αναδείχθηκε ως προτεραιότητα στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και τόνισε ότι η δυναμική του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού αποδεικνύεται από τον αριθμό των επισκεπτών που συγκεντρώνει ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, αλλά και η Τουρκία.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε 11 προγραμματικές προτάσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

1ον: Χαρτογράφηση όλων των μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος με τη συνεργασία της Εκκλησίας.
Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι και μέσα από αυτή τη δράση, μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές ψηφιακής περιήγησης και προβολής, προσβάσιμες στους επισκέπτες.
2ον: Διασύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που συνοδεύουν την διαδρομή της Ορθοδοξίας.
3ον: Συνδυαστική αξιοποίηση των θρησκευτικών εορτών. Υπάρχουν ναοί και μνημεία στους οποίους διοργανώνονται εορτές και εκδηλώσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης.
4ον:  Επιτάχυνση και διευκόλυνση των διαδικασιών χορήγησης βίζας για τους επισκέπτες του θρησκευτικού τουρισμού που προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν. Αυτό προϋποθέτει ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών στα προξενεία και νέα visa centers, όχι μόνο την περίοδο αιχμής, αλλά και τη λεγόμενη χαμηλή περίοδο.
5ον: Αναβάθμιση και ανάδειξη των Εκκλησιαστικών Μουσείων που πρέπει να ενταχθούν στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Υπάρχουν θρησκευτικά κτίσματα τα οποία είναι ανενεργά εδώ και αρκετό καιρό και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως μουσεία και να καταστούν επισκέψιμοι χώροι.
6ον: Υλοποίηση προγραμμάτων συντήρησης και ανάδειξης θρησκευτικών μνημείων και ναών που αποτελούν πόλους έλξης, με τον ίδιο τρόπο που συντηρούνται τα αρχαιολογικά μνημεία.
7ον: Ανάδειξη ναών και μνημείων με ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από άλλα θρησκευτικά δόγματα.
8ον:  Οργανωμένη και ενισχυμένη παρουσία της χώρας στις διεθνείς εκθέσεις για τον θρησκευτικό τουρισμό.
9ον: Κατηγοριοποίηση των μνημείων θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού ανά περιφέρεια αλλά και νησί.
10ον: Αξιοποίηση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, όπως η Μοναστηριακή Κουζίνα, που μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με μια άλλη μορφή τουρισμού, το γαστρονομικό τουρισμό.
11ον: Διασύνδεση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού με άλλες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αγροτουρισμός, ο αρχιτεκτονικός και πολιτιστικός τουρισμός.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024