Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑύξηση 6% των διεθνών αφίξεων το α' τριμηνο του 2017
Τάσεις

Αύξηση 6% των διεθνών αφίξεων το α' τριμηνο του 2017

Οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη (+6%) ανέκαμψαν το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου μετά από τα μικτά αποτελέσματα που σημειώθηκαν πέρυσι, καθώς η εμπιστοσύνη επέστρεψε σε ορισμένους προορισμούς που επηρεάστηκαν από συμβάντα σχετικά με την ασφάλεια. Βελτίωση είχε ιδιαίτερα η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη (+9% σε σύγκριση με +1% το 2016).

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 6% την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2017 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο – παράλληλα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έφτασε τα υψηλότερα της επίπεδα εδώ και μια δεκαετία. Η υπάρχουσα ανάπτυξη στους περισσότερους μεγάλους προορισμούς και η σταθερή ανάκαμψη σε άλλους οδήγησαν σε αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Οι προοπτικές για το Μάιο – Αύγουστο του 2017 παραμένουν υψηλές.

Οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο υποδέχτηκαν 369 εκατ. διεθνείς τουρίστες κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών του έτους, 21 εκατομμύρια περισσότερους από τους αντίστοιχους μήνες του 2016 (+6%), σύμφωνα με το πιο πρόσφατο World Tourism Barometer του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Η περίοδος Ιανουαρίου – Απριλίου αντιπροσωπεύει συνήθως το 28% του ετήσιου συνόλου και καλύπτει, μεταξύ άλλων, τη χειμερινή περίοδο του βόρειου ημισφαιρίου και την καλοκαιρινή περίοδο του νότιου ημισφαιρίου, καθώς και τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα.

Οι διεθνείς αφίξεις που σημειώθηκαν σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο ήταν θετικές στο σύνολό τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους σε δραστηριότητα προορισμούς του 2016 διατήρησαν τη δυναμική τους, ενώ οι προορισμοί που είχαν προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια συνέχισαν να ανακάμπτουν κατά το πρώτο μέρος του 2017. Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζονται ιδιαίτερα στα βελτιωμένα αποτελέσματα της Μέσης Ανατολής (+10%), της Αφρικής (+8%) και της Ευρώπης (+6%). Η Ασία και ο Ειρηνικός (+6%) και η Αμερική (+4%) συνέχισαν να σημειώνουν ισχυρή ανάπτυξη.

“Οι προορισμοί που επηρεάστηκαν από τα αρνητικά γεγονότα του 2016 παρουσιάζουν σαφή σημάδια ανάκαμψης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό είναι πολύ ελπιδοφορο για όλους μας, ιδιαίτερα μεν για εκείνους των οποίων τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από τον τουρισμό σε αυτούς τους προορισμούς”, δήλωσε ο γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Taleb Rifai.

“Καθώς εορτάζουμε το 2017 ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη, καλωσορίζουμε επίσης τη συνεχή ανάπτυξη του τουρισμού και υπενθυμίζουμε ταυτόχρονα ότι με την ανάπτυξη έρχεται και το αυξημένο αίσθημα ευθύνης για να εξασφαλιστεί ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην αειφορία και των τριών πυλώνων – οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό – στους οποίους βασίζεται. Η ανάπτυξη δεν είναι ποτέ εχθρός, αλλά ευθύνη και πρέπει να τη διαχειριστούμε με βιώσιμο τρόπο”, πρόσθεσε.

εζΑποτελέσματα ανά περιφέρειες
Οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη (+6%) ανέκαμψαν το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου μετά από τα μικτά αποτελέσματα που σημειώθηκαν πέρυσι, καθώς η εμπιστοσύνη επέστρεψε σε ορισμένους προορισμούς που επηρεάστηκαν από συμβάντα σχετικά με την ασφάλεια, ενώ άλλοι συνέχισαν να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Βελτίωση είχε ιδιαίτερα η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη (+9% σε σύγκριση με +1% το 2016) και η Δυτική Ευρώπη (+4% σε σύγκριση με 0% το 2016). Η Βόρεια Ευρώπη (+9%) συνέχισε να σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη, ενώ η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατέγραψε κατά 4% περισσότερες διεθνείς αφίξεις, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του περασμένου έτους.

Στην περιοχή της Ασίας και τον Ειρηνικού, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6% μέχρι τον Απρίλιο, με καλά αποτελέσματα να σημειώνονται και στις τέσσερις υποπεριφέρειες της. Η Νοτιοανατολική Ασία (+ 14%) ήταν στην κορυφή της ανάπτυξης, ακολουθούμενη από την Ωκεανία (+7%), τη Νοτιοανατολική Ασία (+6%) και τη Βορειοανατολική Ασία (+5%).

Οι διεθνείς αφίξεις στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 4%, με πολύ θετικά αποτελέσματα να σημειώνονται στη Νότια Αμερική και την Κεντρική Αμερική (+7%), ενώ οι αφίξεις στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 3% και την Καραϊβική κατά 2%.

Τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία για την Αφρική δείχνουν αύξηση κατά 8% στις διεθνείς αφίξεις, με τη Βόρεια Αφρική (+18%) να ανακάμπτει έντονα την υπό εξέταση περίοδο. Οι διεθνείς αφίξεις στη Μέση Ανατολή ανέκαμψαν κατά 10%, μετά από μια μείωση 4% που είχε σημειωθεί το 2016.

Θετικές προοπτικές για τον Μάιο και Αύγουστο
Η σημερινή ισχυρή δυναμική αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη UNWTO Panel of Tourism Experts confidence index, που βασίζεται σε εκτιμήσεις και προοπτικές διεθνών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες κάθε τέσσερις μήνες από το 2003. Οι ειδικοί αυτοί έδωσαν στην τουριστική επίδοση των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2017 τη μεγαλύτερη βαθμολογία εδώ και 12 χρόνια, ξεπερνώντας σαφώς τις ήδη θετικές προσδοκίες τους από την αρχή της περιόδου. Οι απαντήσεις στην έρευνα ήταν πιο θετικές για την Ευρώπη, σύμφωνα με την ανάκαμψη των αφίξεων στην ήπειρο.

Οι ειδικοί δείχνουν επίσης ισχυρή εμπιστοσύνη στην τρέχουσα περίοδο Μαΐου – Αυγούστου, καθώς οι προοπτικές τους είναι οι πιο αισιόδοξες εδώ και μια δεκαετία, καθώς ωθούνται από τις πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις για την Ευρώπη. Η περίοδος Μαΐου – Αυγούστου η κορυφαία τουριστική περίοδος στους περισσότερους από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου και τις αγορές εξωτερικού τουρισμού.

UNWTO Barometer 17 03 June Excerpt 1

UNWTO Tourism Highlights

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024