Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΤα 200 εκατομμύρια θα φτάσουν οι Κινέζοι τουρίστες το 2020
Έρευνα

Τα 200 εκατομμύρια θα φτάσουν οι Κινέζοι τουρίστες το 2020

Οι κινεζικές διεθνείς δαπάνες στον τουρισμό έχουν τριπλασιαστεί από τα 73 δισ. δολ. το 2011, φθάνοντας τα 261 δισ. δολ. το 2016. Η έρευνα της CLSA αναμένει ότι οι κινεζικές τουριστικές δαπάνες στο εξωτερικό θα φτάσουν τα 429 δισ. δολ. το 2021.

Ενώ το 2016 είχε αρκετές προκλήσεις, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και τις μειωμένες δαπάνες στις ΗΠΑ, η κατάσταση άλλαξε το γ’ τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω του πλούτου των Κινέζων καταναλωτών, σύμφωνα με την έκθεση “2017 Global Tourism: Making waves in Asia” της διεθνούς επενδυτικής και χρηματιστηριακής εταιρείας CLSA (με έδρα το Hong Kong). Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις κινεζικές διεθνείς τουριστικές προοπτικές είναι οι επιπλέον διακοπές, η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και η μεγαλύτερη επιθυμία για διαφορετικές κουλτούρες και δραστηριότητες.

Οι κινεζικές διεθνείς δαπάνες στον τουρισμό έχουν τριπλασιαστεί από τα 73 δισ. δολ. το 2011, φθάνοντας τα 261 δισ. δολ. το 2016. Η CLSA αναμένει ότι οι κινεζικές τουριστικές δαπάνες στο εξωτερικό θα φτάσουν τα 429 δισ. δολ. το 2021.

Ενώ οι Κινέζοι τουρίστες εκφράζουν μια ισχυρότερη επιθυμία για νέες εμπειρίες, η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί βασικό ζήτημα. Τα ευρήματα της έρευνας της CLSA για το 2017 δείχνουν ότι το 70% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι η ασφάλεια αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που επηρεάζει τις επιλογές προορισμού, ακολουθούμενη από τα έξοδα ταξιδιού και τα αξιοθέατα. Γεγονότα όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και η πολιτική αστάθεια στην κορεατική χερσόνησο επηρέασαν σημαντικά τις αποφάσεις για ταξίδια, ενώ η Κορέα υπέστη ιδιαίτερα την απώλεια αριθμών τουριστών σε άλλους περιφερειακούς προορισμούς, όπως το Βιετνάμ.

Σύμφωνα με την έρευνα της CLSA, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και οι Ηνωμένες Πολιτείες ψηφίστηκαν ως κορυφαίοι προορισμοί αναψυχής για τα επόμενα τρία χρόνια. Το 2017, η Αυστραλία κατατάσσεται στον τέταρτο πιο επιθυμητό προορισμό, μια σημαντική αύξηση από τον κατάλογο επιθυμιών του Κινέζου τουρίστα του 2015, όπου η Αυστραλία κατέλαβε την 10η θέση. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι εάν τα χρήματα δεν είναι θέμα, οι δύο πιο επιθυμητοί προορισμοί για τους Κινέζους τουρίστες είναι οι ΗΠΑ, που ακολουθούνται από τη Γαλλία.

Η υποτίμηση του γιουάν και οι αυστηρότεροι τελωνειακοί έλεγχοι συγκαταλέγονται μεταξύ των παραγόντων που παίζουν ρόλο στις αγορές στο εξωτερικό, αλλά καθώς οι Κινέζοι ταξιδιώτες γίνονται πιο “ψαγμένοι”, τα ψώνια εξακολουθούν να αποτελούν λιγότερο πλέον σημαντικό τουριστικό κίνητρο από ό,τι στο παρελθόν. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην έρευνα σχολίασαν ότι το να ψωνίσουν για άλλους (φίλους, οικογένεια κ.λπ.) κατά τη διάρκεια των διακοπών τους έχει χάσει το γόητρό του, καθώς πολλά διεθνή προϊόντα είναι τώρα διαθέσιμα στην ηπειρωτική χώρα, λόγω της ανόδου του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η CLSA αναμένει ότι οι κλάδοι τυχερών παιχνιδιών, καλλυντικών, ειδών/υπηρεσιών πολυτελείας και διαδικτύου θα επωφεληθούν περισσότερο από τον κινεζικό τουρισμό σε βάθος πολλών δεκαετιών. Οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας σε Κινέζους τουρίστες εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 35% των παγκόσμιων πωλήσεων μέχρι το 2020. Η σταθερή άποψη της CLSA ότι το online ταξίδι παραμένει στο άμεσο ενδιαφέρον των Κινέζων υποστηρίζεται από ένα πολύ υψηλό ποσοστό (80%) κάνει τις ταξιδιωτικές του κρατήσεις στο διαδίκτυο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024