Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔύο νεκροί τουρίστες και αρκετοί τραυματίες από μεγάλο σεισμό στην Κω
Περιφέρεια

Δύο νεκροί τουρίστες και αρκετοί τραυματίες από μεγάλο σεισμό στην Κω

Το αεροδρόμιο της Κω λειτουργεί κανονικά, σε αντίθεση με το λιμάνι, όπου σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να 'δέσουν' τα πλοία.

Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες και ζημιές σε κτίρια είναι ο πρώτος απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:32, 16 χλμ. ΝΑ του νησιού της Κω. Πιο συγκεκριμένα, ο σεισμός έγινε στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Bodrum (Αλικαρνασσού). Πέντε τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 27 ετών. Άλλα 120 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, καθώς και 70 άτομα από την πλευρά της Τουρκίας.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην Πλατεία Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Στην Κω βρίσκονται από τα ξημερώματα 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο νησί, που είναι 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Σύμφωνα με την κα Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, δεν υπάρχουν προβλήματα με τα ξενοδοχεία του νησιού, από θέμα ζημιών των κτιρίων. “Από την πρώτη στιγμή σύσσωμος ο ξενοδοχειακός κόσμος της Κω κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κατάσταση και το κυριότερο η ανησυχία και η αναστάτωση που προκλήθηκε στους ξένους και Έλληνες επισκέπτες του νησιού. Ξενοδόχοι, εργαζόμενοι και κάτοικοι κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια αυτές τις δύσκολες ώρες ώστε οι επισκέπτες μας να αισθάνονται ότι έχουν την αμέριστη και διαρκή προσοχή και τη γενναιόδωρη φιλοξενία μας. Απευθύνουμε κατεπείγουσα έκκληση στην πολιτεία και στις αρμόδιες αρχές να επισπεύσουν τις απαραίτητες επιθεωρήσεις των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, για να συνεχίσουν αυτές απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και να αποκατασταθεί η ομαλή και ήρεμη διαμονή των επισκεπτών. Απευθύνουμε επίσης έκκληση και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αποφεύγουν τις υπερβολικές αναφορές στην κατάσταση και να συνδράμουν στην προσπάθεια όλων μας να προστατέψουν την εικόνα της Κω”, ανέφερε.

Όσον αφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Blue Star 2”, καθώς το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές και προς το παρόν είναι ανενεργό.Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ “Ολύμπιος Ζευς”, προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.

Ούτε το “Blue Star Paros” δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,5R που εκδηλώθηκε στις 01:31 σήμερα 21 Ιουλίου 2017, συνιστά στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης της Κω τα ακόλουθα:

α. Να μην προσεγγίζουν τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.
β. Να αποφεύγουν να επισκεφθούν περιοχές  και δρόμους έντονων μορφολογικών κλίσεων στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατολισθήσεων
γ. Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και μη δίνουν βάση, πολύ περισσότερο, να μην αναπαράγουν, στις φημολογίες.  

Όσοι κάτοικοι της Κω επιθυμούν έλεγχο των κτιρίων τους, να απευθύνονται στην   Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω, οδός Σκ. Ζερβού 40, τηλέφωνο 2242061507.

Η Κως υπέστη μια σκληρή δοκιμασία και άντεξε. Κάθε λεπτό που περνά, η Κως επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς της. Η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε θέματος απαιτεί άμεση διαχείριση.

Η πρώτη μέριμνα αφορούσε την ανθρώπινη ζωή και σε αυτό το στάδιο η προσοχή περνά στον έλεγχο των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος.

Με συνεχείς ανακοινώσεις του, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώνει τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού για οποιοδήποτε θέμα απαιτηθεί.

Με αφορμή τον σεισμό που έπληξε το νησί της Κω, o πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων που προκάλεσε ο χθεσινοβραδινός σεισμός στην Κω. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία, κάτοικοι και τουριστικές επιχειρήσεις, συνεχίζουν με αίσθημα ευθύνης να υποστηρίζουν το νησί και τους τουρίστες. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η συμπαράσταση και η άψογη συνεργασία που επιδεικνύουν και οι τουρίστες που βρίσκονται στο νησί. Επιβάλλεται οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν, κατά προτεραιότητα, σε άμεσο έλεγχο καταλληλόλητας ξενοδοχείων από έμπειρους μηχανικούς, έτσι ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους διαμένοντες τουρίστες”.

O τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, με εντολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταβαίνει, μέσω Λέρου, στην Κω, προκειμένου να αποκτήσει άμεση αντίληψη για τα προβλήματα που προκάλεσε ο εγκέλαδος και να συμπαρασταθεί στους πολίτες, στους επιχειρηματίες και στους επαγγελματίες του νησιού σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Στην Κω, επίσης, θα μεταβεί, με εντολή του προέδρου της ΝΔ, και κλιμάκιο του κόμματος με τον τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή Αττικής, κ. Μάκη Βορίδη κα τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτή Σερρών, κ. Κώστα Καραμανλή προκειμένου, μαζί με τον κ. Κόνσολα, να έχουν επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας και τους τοπικούς φορείς.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει: “Οφείλουμε να σταθούμε όλοι δίπλα στην Κω. Στην Κω που δοκιμάστηκε σκληρά, άντεξε και διεκδικεί να σταθεί ξανά δυνατή στα πόδια της. Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις λιμενικές υποδομές άμεσα. Ο τουρισμός του νησιού πρέπει να προστατευτεί και να ενισχυθεί”.

Πάντως, ο σεισμός δε φαίνεται να επιδρά στον τουρισμό του νησιού. Για παράδειγμα, η διαχειρίστρια των σουηδικών αεροδρομίων, δημόσια επιχείρηση SWEDAVIA AB, ενημέρωσε νωρίς σήμερα ότι δεν θα ακυρωθούν οι προγραμματισμένες πτήσεις προς την Κω, αλλά θα πραγματοποιηθούν με καθυστέρηση 2-3 ωρών.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024