Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυντονισμός ενεργειών για τον τουρισμό στην Κω από την υπουργό Τουρισμού, σε Ελλάδα και εξωτερικό
Τουριστική πολιτική

Συντονισμός ενεργειών για τον τουρισμό στην Κω από την υπουργό Τουρισμού, σε Ελλάδα και εξωτερικό

Οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές λειτουργούν κανονικά. Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι πτήσεις εξυπηρετούνται από και προς όλους τους διεθνείς προορισμούς. Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού: με τον Πειραιά μέσω του λιμανιού της Κεφάλου, η ενδοδωδεκανησιακή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικής προβλήτας πλησίον του κεντρικού λιμανιού και η σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια.

Η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά είναι σε άμεση συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο του κυβερνητικού συντονισμού υπό τον Πρωθυπουργό για την επιχειρησιακή διαχείριση στην Κω. Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ήρθαν σε επαφή με τις πρεσβείες και τα γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού για την ενημέρωση των touroperators, των ταξιδιωτικών γραφείων, των αεροπορικών εταιρειών και των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας του εξωτερικού.

H κατάσταση στην Κω έχει ομαλοποιηθεί και τις τελευταίες ώρες έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης της τουριστικής κίνησης.

Επίσης, το Υπουργείο Τουρισμού είναι σε διαρκή  επικοινωνία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και με τους πανελλαδικούς φορείς, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και την Ομοσπονδία των Συνδέσμων των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA)  για την προώθηση των ενεργειών, με στόχο την διευκόλυνση των επισκεπτών και την απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.

Οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές λειτουργούν κανονικά και δεν επηρεάστηκαν λόγω της ισχυρής αντισεισμικής θωράκισής τους.

Σημειώνεται ότι μετά και τις απαιτούμενες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων διασφαλίστηκε η ομαλή πρόσβαση στο νησί:

  • Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι πτήσεις εξυπηρετούνται από και προς όλους τους διεθνείς προορισμούς
  • Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά. Η κίνηση θα εξυπηρετείται προσωρινά μέσω του λιμανιού της Κεφάλου
  • Αποκαταστάθηκε η ενδοδωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικής προβλήτας πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω
  • Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια, όπως και το σημείο ελέγχου ζώνης Σένγκεν, το οποίο έχει μεταφερθεί πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω.

Η υπουργός Τουρισμού συνομίλησε με τα Μέσα Ενημέρωσης, μετά από έκκληση όλων των φορέων  του τουριστικού κλάδου, της Περιφέρειας και των τοπικών αρχών του νησιού, προκειμένου  να συνδράμουν στις προσπάθειες προστασίας της εικόνας του νησιού διεθνώς.

Επίσης, είναι σε διαρκή συνεργασία με τους φορείς του νησιού, την Ένωση Ξενοδόχων Κω, τον τοπικό σύνδεσμο των τουριστικών γραφείων, των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες με τα εξής αποτελέσματα:

  • Τα προγράμματα των Tour Operators πραγματοποιούνται κανονικά. Διασφαλίστηκε επίσης η ομαλή εναλλαγή των προγραμμάτων στις αφίξεις και αναχωρήσεις επισκεπτών.
  • Η φιλοξενία των τουριστών  πραγματοποιείται κανονικά στα δωμάτια των ξενοδοχείων που είχαν αρχικά επιλέξει. Σε  μεμονωμένες περιπτώσεις έως και την ολοκλήρωση των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια, διασφαλίστηκε η μεταφορά και προσωρινή διαμονή και φιλοξενία που αφορούσε ελάχιστο αριθμό τουριστών.
  • Οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αμέσως ακολούθησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες και διασφάλισαν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και φιλοξενία των επισκεπτών.

Ο μηχανισμός του υπουργείου και του ΕΟΤ είναι σε πλήρη ετοιμότητα και οι προσπάθειες συνεχίζονται έως την πλήρη αποκατάσταση και επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να απολαύσουν απρόσκοπτα τις διακοπές τους.

Δεύτερη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας
Η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συνεκλήθη το Σάββατο το πρωί στην Κω υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, με σκοπό την επανεκτίμηση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,5 R που εκδηλώθηκε στις 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής 21 Ιουλίου 2017.

Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, με την συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου αποτελούμενου από τον υπουργό Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, τον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Τόσκα, τον υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, τους γενικούς γραμματείς Υποδομών, κ. Γιώργο Δέδε και Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Καπάκη, του προέδρου του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιου Λέκκα, εκπροσώπων των τοπικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση αφορούσε στις άμεσες παρεμβάσεις και στη διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στο νησί μετά τον ισχυρό σεισμό, με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, και την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε πρώτο στάδιο, για να ακολουθήσει ο έλεγχος των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος.

Η σημερινή δεύτερη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας είχε σκοπό την επανεκτίμηση της κατάστασης, μετά την παρέλευση του πρώτου 24ωρου μετά το σεισμό των 6,5 R, προκειμένου να αποτυπωθούν οι εκκρεμότητες της χθεσινής ημέρας και να γίνει ο προγραμματισμός των ενεργειών και των παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο νησί το συντομότερο δυνατόν και να προστατευθεί η εικόνα του τουριστικού προορισμού.

Ο περιφερειάρχης, με τον οποίον ο πρωθυπουργός της χώρας επικοινώνησε νωρίς χθες το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στο νησί, εκφράζει τις ευχαριστίες του στον κ. Αλέξη Τσίπρα, για το συνεχές και αμέριστο ενδιαφέρον που επέδειξε από την πρώτη στιγμή, θέτοντας το μηχανισμό της Πολιτείας στη διάθεση της Κω, για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν.

Συνεχής εξάλλου είναι η επικοινωνία και η στενή συνεργασία του κ. Χατζημάρκου με την υπουργό Τουρισμού κα  Έλενα Κουντουρά, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την διαχείριση της κατάστασης στο νησί, για την από κοινού ανάληψη όλων των απαιτούμενων δράσεων και πρωτοβουλιών που στόχο έχουν την προστασία και την ανάδειξη της φήμης της Κω, ως τουριστικού προορισμού διεθνώς.

Ο κ. Χατζημάρκος ευχαριστεί και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,  για το συνεχές εδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Κω και για την άμεση αποστολή στο νησί συνεργατών του, προκειμένου να διαμορφώσουν ιδίαν άποψη για την κατάσταση.

Παράλληλα, ευχαριστεί και τους συναδέλφους του Περιφερειάρχες της χώρας, που από την πρώτη στιγμή προσφέρθηκαν να συνδράμουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού.

Ο περιφερειάρχης  βρίσκεται στην Κω από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ελάχιστες μόνο ώρες μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού. Μετέβη στο νησί με ελικόπτερο Σινούκ, προκειμένου να επιληφθεί από κοντά της κατάστασης που διαμορφώθηκε, συνοδευόμενος από στελέχη του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών και κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας, για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών σε υποδομές και κτίρια.

Την περασμένη Παρασκευή και μετά την ολοκλήρωση των πρώτων συσκέψεων για την αποτίμηση της κατάστασης, ο κ. Χατζημάρκος, μαζί με τους μηχανικούς κ.κ. Γιώργο Κούρτη και Γιάννη Κυπραίο, τον έπαρχο Κω κ. Γιώργο Χαλκιδιό και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κ. Χρήστο Ευστρατίου, περιόδευσαν στο νησί, για την εκτίμηση και αποτίμηση των ζημιών που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Με κονδύλια της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήδη από χθες έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις αποκατάστασης, με τον καθαρισμό του οδικού δικτύου του νησιού, ακόμα και εντός της πόλεως Κω και απομακρύνθηκαν υλικά από τα κτίσματα που κατέρρευσαν από τον σεισμό στη παλιά πόλη  και στους δρόμους της Κω.

Με το πέρας και της δεύτερης σημερινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου, στην οποία συμμετείχαν και οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός, Κώστας Καραμανλής, Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Μανιάτης, και Δημήτρης Κρεμαστινός, ο τ. βουλευτής κ. Γιάννης Παππάς, ο έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας κ. Χρήστος Ευστρατίου και ο τέως περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

“Η Κως, σε λιγότερο από τριάντα έξι ώρες βρήκε ξανά τους ομαλούς ρυθμούς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της και οι επισκέπτες της απολαμβάνουν τον υπέροχο τόπο που επέλεξαν για τις διακοπές τους. Χωρίς υπερβολές, με σύνεση, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, διαθέτοντας όλους τους απαραίτητους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, λειτούργησε και παραμένει σε ετοιμότητα εκπληρώνοντας διακριτικά και αποτελεσματικά τον ρόλο της”.

Μαριέτα Παπαβασιλείου: “Η Κως παραμένει ένας ασφαλής, φιλόξενος και πανέμορφος προορισμός”
Τα τελευταία 24ωρα, το νησί της Κω, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του, δοκιμάστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των δύο νέων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και γρήγορη ανάρρωση σε όλους εκείνους  που τραυματίστηκαν. Κύριο μέλημα όλων μας είναι η αποκατάσταση της ομαλότητας στη ζωή του νησιού το συντομότερο δυνατόν. Χάρη στην άμεση και καίρια παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, των συνεργατών του και των υπηρεσιακών παραγόντων που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην Κω, με ψύχραιμη και μεθοδική διαχείριση της κρίσης, η ζωή στο νησί βρίσκει ξανά το κανονικό ρυθμό της.
 
Η Κως και οι υποδομές της άντεξαν στο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου και παραμένει ένας ασφαλής, φιλόξενος και πανέμορφος προορισμός. Οι χιλιάδες των επισκεπτών της που βρίσκονται στο νησί μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις διακοπές τους στον τόπο που επέλεξαν.

Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα, δίπλα τους σε ό,τι χρειαστεί και για όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία της Κω ως τουριστικού προορισμού και την εικόνα της διεθνώς.

Γιάννης Α. Ρέτσος: “Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την ξενοδοχειακή υποδομή της Ελλάδας”
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, δήλωσε εξαιρετικά υπερήφανος για την ξενοδοχειακή υποδομή της Ελλάδας.

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής: “Το νησί της Κω και η ξενοδοχειακή της υποδομή, απέδειξαν ότι ακόμα και στη χθεσινή έντονη θεομηνία άντεξαν, καθώς έχει γίνει σεβαστή η πλέον αυστηρή αντισεισμική νομοθεσία της Ευρώπης και προσέφεραν στους επισκέπτες ασφάλεια, άμεση ανταπόκριση, κρατική, αυτοδιοικητική, θεσμική και κοινωνική επάρκεια.

Με βαθύτατα αισθήματα συμπαράστασης στις οικογένειες των δύο θυμάτων ευχαριστούμε όλους -όσοι αποδεικνύουν καθημερινά ότι ο ελληνικός τουρισμός και οι Έλληνες διαχειρίζονται επιτυχώς ακόμα και τις πιο κρίσιμες στιγμές.

Η Κως άντεξε. Ένας καταιγισμός περιστατικών που αναζήτησαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έτυχαν άμεσης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης. Ένα φαινόμενο ισχυρότατο που έπληξε και τη γείτονα χώρα στο Bodrum, ανέδειξε για άλλη μια φορά πως ο ελληνικός τουρισμός, εργαζόμενος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και σεβασμό προς τους επισκέπτες μπορεί και εκπέμπει το μήνυμα ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού τουριστικού προορισμού”.

Μάνος Κόνσολας: “Πέντε άμεσα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού της Κω”
O τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά την άφιξή του στην Κω λόγω της έκτακτης κατάστασης στο νησί μετά το σεισμό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η πολιτεία οφείλει αυτή τη φορά να στηρίξει έμπρακτα την Κω.

Να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν, να αποκατασταθούν άμεσα και με ταχύτατους ρυθμούς οι υποδομές, αλλά, κυρίως, να στηριχθούν έμπρακτα η τοπική οικονομία κι ο τουρισμός που δέχτηκαν ένα ακόμη πλήγμα.
Χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως:

  • Η απαλλαγή πολιτών και επιχειρηματιών που υπέστησαν ζημιές, από τον ΕΝΦΙΑ για το 2017 και το 2018, όπως ακριβώς προβλέπει και η διάταξη που ήρθε χθες στη βουλή για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου.
  • Αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όχι μόνο για το 2018, αλλά σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, για να δοθεί μία αναπτυξιακή ώθηση στον τουρισμό.
  • Αναστολή της εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης,
  • Απαλλαγή από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τους επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα οι επιχειρήσεις τους υπέστησαν ζημιές.
  • Στοχευμένη καμπάνια προβολής και επικοινωνίας για να ενισχυθεί η εικόνα της Κω, ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού”.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024