Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΑναβίωση των παραδοσιακών γεύσεων της Ζακύνθου στο εστιατόριο 'Ευκάλυπτος' του Castelli Hotel
Γαστρονομία

Αναβίωση των παραδοσιακών γεύσεων της Ζακύνθου στο εστιατόριο 'Ευκάλυπτος' του Castelli Hotel

Το εστιατόριο 'Eucalyptos' λειτουργεί κάθε βράδυ στο ξενοδοχείο Castelli Hotel, το οποίο λειτουργεί από τη φετινή σεζόν ως adults-only hotel.

Σε μια πρωτότυπη δεξίωση με θέμα τη ζακυνθινή γαστρονομία παρουσιάστηκε το νέο εστιατόριο “Eucalyptos” των ξενοδόχων κ.κ. Μαρίας Λούγαρη και Αντώνη Νικολουδάκη. Ο “Eucalyptos” στο ξενοδοχείο Castelli Hotel στην περιοχή Άγιος Σώστης του Λαγανά, είναι το μόνο εστιατόριο της Ζακύνθου αφιερωμένο αποκλειστικά στις τοπικές συνταγές και τα εμβληματικά προϊόντα του νησιού. Εδώ αναβιώνουν τα παραδοσιακά πιάτα της Ζακύνθου είτε στην αυθεντική τους εκδοχή είτε δοσμένα με τρόπο σύγχρονο και δημιουργικό.

Το μενού του “Eucalyptos” περιλαμβάνει πιάτα όπως η σούπα αυγολέμονο, οι μελιτζάνες σκορδοστούμπι ή το ζακυνθινό κουνέλι. Από τον κατάλογο δε λείπουν ακόμη και τα πιο “ταπεινά” και καθημερινά πιάτα όπως τα ρεβίθια ή οι πατάτες με τομάτες και αυγά, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζακυνθινής παράδοσης. Ωστόσο, σε όλα τα  πιάτα έχει μπει η δημιουργική σφραγίδα του νέου σεφ Πάρι Αξιώτη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ρυζόγαλου, το οποίο “απογειώνεται” συνδυαζόμενο με τραγανό παστέλι και εσάνς ζακυνθινού μαντολάτου.

Στην κουζίνα του εστιατορίου έχουν ευρύτατα αξιοποιηθεί όλα τα ιδιαίτερα προϊόντα της Ζακύνθου, όπως λ.χ. το λαδοτύρι, η πρέντζα, το παστέλι και το μαντολάτο, τα οποία προμηθεύεται το εστιατόριο από επώνυμους ζακυνθινούς παραγωγούς όπως το Τυροκομείο Μπάστα και την επιχείρηση παραγωγής γλυκών Ανθός. Στην παρασκευή των πιάτων χρησιμοποιούνται επίσης βιολογικά αυγά, λαχανικά, φρούτα και εκλεκτό ελαιόλαδο από τη φάρμα του ξενοδοχείου σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς κινήματος “farm to table”. Ο “Eucalyptos” πρωτοτυπεί και σε έναν ακόμη τομέα, καθώς η λίστα κρασιών περιλαμβάνει αποκλειστικά οίνους της Ζακύνθου, παρουσιάζοντας το εύρος και την υψηλή ποιότητα του ζακυνθινού αμπελώνα καθώς και όλες τις τοπικές ποικιλίες.


Ο σεφ του εστιατορίου “Eucalyptos” κ. Πάρις Αξιώτης και ένα από τοπικά τυριά της Ζακύνθου ενέπνευσε το παρόν πιάτο του “Eucalyptos”: πρέντζα μπρυλέ με πιτάκια και μανιτάρια.

“Θέλουμε να προσκαλέσουμε τους συμπολίτες μας Ζακυνθινούς να έλθουν να ξαναθυμηθούν ή ενδεχομένως να ανακαλύψουν για πρώτη φορά τις χαρακτηριστικές γεύσεις του τόπου μας” τόνισαν κατά την παρουσίαση του νέου εστιατορίου η κα Λούγαρη και ο κ. Νικολουδάκης. “Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε στη διατήρηση των πολιτιστικών μας παραδόσεων και να κάνουμε προσιτό όλον αυτόν το γαστρονομικό πλούτο τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της Ζακύνθου. Γι’αυτό και έχουμε συνασπιστεί με κορυφαίους παραγωγούς του νησιού μας για να παρουσιάσουμε ό,τι πιο εκλεκτό βγάζει η Ζάκυνθος στο εστιατόριό μας”.

Στη δεξίωση προσκλήθηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους παραγωγούς της Ζακύνθου, οι οποίοι παρουσίασαν τα προϊόντα τους στους παριστάμενους. Συγκεκριμένα, εκπροσωπήθηκαν το μαντολατοποιείο “Ανθός” του κ. Ιωάννη Μάνεση, ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμού (ΕΑΣ) Ζακύνθου, το οινοποιείο Οινόλπη των Τ. Χριστόφορου και Χ.Μ. Λευτάκη, η εταιρεία Solomos Wines καθώς και το οινοποιείο της οικογένειας Γράμψα, οι οποίοι προσέφεραν κορυφαίους οίνους της Ζακύνθου. Κατά τη δοκιμή συνολικά οκτώ διαφορετικών κρασιών παρουσιάστηκε ο πλούτος των τοπικών ποικιλιών, όπως ο Αυγουστιάτης, το Γουστολίδι και η Βερντέα.

Το εστιατόριο “Eucalyptos” λειτουργεί κάθε βράδυ στο ξενοδοχείο Castelli Hotel. Καθώς το ξενοδοχείο λειτουργεί από τη φετινή σεζόν ως adults-only hotel, στο εστιατόριο μπορούν να δειπνήσουν μόνο άτομα άνω των 16 ετών. Βρίσκεται στην τοποθεσία Άγιος Σώστης, πέντε λεπτά από το κέντρο του Λαγανά.

Στη φωτογραφία, από αριστερά εικονίζονται ο ξενοδόχος και συνδημιουργός του εστιατορίου “Eucalyptos” κ. Αντώνης Νικολουδάκης, ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΑΣ) Ζακύνθου κ. Πέτρος Βισβάρδης, ο οινοποιός κ. Τιμόθεος Χριστόφορος του οινοποιείου Οινόλπη, ο κ. Ιωάννης Μάνεσης του μαντολατοποιείου “Άνθος”, η κα Κωνσταντίνα Σολωμού της εταιρίας Solomos Wines, ο οινολόγος κ. Κολοκοτσάς του ΕΑΣ Ζακύνθου, η οικοδέσποινα της βραδιάς κυρία Μαρία Λούγαρη, διευθύντρια του ξενοδοχείου Castelli Hotel και συνδημιουργός του εστιατορίου “Eucalyptos”, καθώς και ο κ. Τάσος Γράμψας του οινοποιείου Γράμψα.)

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024