Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣημαντική αύξηση σε διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις για τον Ιούλιο
Στατιστικά στοιχεία

Σημαντική αύξηση σε διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις για τον Ιούλιο

Σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2016, για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 παρατηρείται αύξηση +8,5% των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό.

Αύξηση παρουσίασαν οι δείκτες οδικών και αεροπορικών αφίξεων τον Ιούνιο, βάσει διοικητικών στοιχείων (σημ.1,2):
– στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +10,9% (+10,5% από την αρχή του έτους)˙ η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιούνιο ανήλθε στο +13,4% και στην Αθήνα στο +1,4%, ενώ από την αρχή του έτους στο +13,1% και +4,6% αντίστοιχα. 
Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων περιφερειακών αεροδρομίων που τον από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση +10,1%. Επίσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 30/6, η αναμενόμενη αύξηση θέσεων σε πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 (Μάρτιος-Οκτώβριος) αναμένεται σε +8,5%.
Ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των αφίξεων σε σχέση με αυτόν του αριθμού προγραμματισμένων θέσεων υποδηλώνει αυξημένες πληρότητες των αεροπλάνων.
– Αντίστοιχη (+13,5%) ήταν και η αύξηση των διεθνών οδικών αφίξεων τον Ιούνιο, ενώ από την αρχή του έτους ανέρχεται πλέον σε +6,1%.
 
Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων (σημ. 1) της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε +1,5% σε σχέση με τον Μάιο 2016 (+2,4% στο 5μηνο) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +1,7% (+0,9% στο 5μηνο), με οριακά θετική μεταβολή της ΜΚΔ τον Μάιο και οριακά αρνητική από την αρχή του έτους.
 
Με βάση τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, η συνολική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Ιούνιο ανήλθε σε 40.599 θέσεις εργασίας (255.903 από την αρχή του έτους), ενώ στα καταλύματα σε 25.349 και στην εστίαση σε 35.837 θέσεις. Δηλαδή η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον τουρισμό ήταν μεγαλύτερη από την συνολική, λόγω απώλειας θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση με την λήξη του σχολικού έτους.
 
Βελτίωση δείχνει ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προ-οπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν οι -σημαντικές για την Ελλάδα- αγορές της Ιταλίας και της Βρετανίας που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
 
Ευρύτερα στον ελληνικό τουρισμό, στις θετικές εξελίξεις καταγράφεται ότι, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία σχεδιασμού και διαβουλεύσεων, προωθήθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σχέδιο Π.Δ. για την δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης στην Φθιώτιδα για τη δημιουργία σύνθετου resort με γκολφ σε έκταση 12.500 στρεμμάτων. Επίσης, λόγω αυξημένης κίνησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πρόκειται να λειτουργήσει ο δορυφορικός σταθμός του αερολιμένα ανεβάζοντας την χωρητικότητα από τα 21 στα 26 εκατομμύρια επιβάτες ανά έτος.
 
Σε διεθνές επίπεδο αξιοσημείωτες είναι οι ακόλουθες εξελίξεις στον τουρισμό που αφενός δείχνουν τα περαιτέρω οφέλη που μπορεί να έχει η ελληνική οικονομία από τον τουρισμό και αφετέρου τον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό για υψηλής ποιότητας τουρισμό:
  • σημαντική αύξηση των αφίξεων στο 1ο 4μηνο του 2017 προς όλες τις περιοχές κατέγραψε ο ΠΟΤ (UNWTO). Η συνολική αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ήταν +6% με τις μεγαλύτερες αφίξεις να παρατηρούνται σε Βόρειο Αφρική (+18%) και Νότιο Ασία (+14%). Η αύξηση στην Νότια Ευρώπη / Μεσόγειο ανήλθε σε +9%.
  • μεγάλη αύξηση στις κατασκευές πολυτελών ξενοδοχείων ενταγμένων σε διεθνείς αλυσίδες αλλά και μεμονωμένων ξενοδοχείων κατέγραψε η STR Global σε σχέση με το 2016.
 
Ευρύτερα στην οικονομία, μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης τον Ιούνιο, η Κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση 5ετούς ομολόγου από το οποίο άντλησε € 3,0 δις με επιτόκιο (yield) 4,625% και με σημαντική συμμετοχή ξένων επενδυτών. Το επιτόκιο που επιτεύχθηκε δεν επιτρέπει ούτε πανηγυ-ρισμούς ούτε καταστροφολογία: αφενός ήταν σημαντικά χαμηλότερο από το 6,0% που εκτιμούσε το ΔΝΤ προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές αλλά, αφετέρου, είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην επιτρέπει εφησυχασμό ως προς τις δυνατότητες χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας με πρωτογενή πλεονάσματα που θα θεωρηθούν ανεπαρκή από τις αγορές. Τόσο η λήξη της 2ης Αξιολόγησης όσο και η επιτυχής αρχική επάνοδος στις αγορές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην δημοσιονομική πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2016 όπου επιτεύχθηκε Πρωτογενές Πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης (ΠΠΓΚ) ύψους 4,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% στο 3ο Μνημόνιο και έναντι ελλείμματος ύψους -0,2% του ΑΕΠ που πρόβλεπαν οι Θεσμοί. Τα υψηλά ΠΠΓΚ επιτρέπουν τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος και την εξάλειψη των καταστάσεων υπερφορολόγησης, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τον τουρισμό.Τα υψηλά ΠΠΓΚ σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των δεικτών της οικονομίας οδήγησαν την Moody’s και την S&P σε οριακή αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας που όμως παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η περαιτέρω αναβάθμιση προσκρούει κατά κύριο λόγο στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο, αν και αυτές βασίζονται σε υποθέσεις που έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα. Λόγω των ιδίων εκτιμήσεων, ούτε η ΕΚΤ αναλαμβάνει την ευθύνη να εντάξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο QE.

1 Λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας που ακολουθείται για την συλλογή διοικητικών στοιχείων και της δειγματοληψίας της Έρευνας Συνόρων (EΣ), τα διοικητικά στοιχεία δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα μεταξύ τους, ούτε με αυτά της ΕΣ – βλ. σημείωση στην σελ. 2 του Δελτίου καθώς και εδώ για λεπτομέρειες.
2 Τα στοιχεία θαλάσσιων αφίξεων Ιουνίου 2017 δεν ήταν διαθέσιμα τη στιγμή που γραφόταν η παρούσα επισκόπηση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024