Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΣοβαρά εμπόδια στη χωροθέτηση νέων τουριστικών/ξενοδοχειακών μονάδων στη Λέσβο
Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

Σοβαρά εμπόδια στη χωροθέτηση νέων τουριστικών/ξενοδοχειακών μονάδων στη Λέσβο

Στην επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου ζητά την διευθέτηση των σοβαρών δυσκολιών χωροθέτησης των νέων τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί και την έγκριση Νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του τουρισμού.

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις σοβαρές δυσκολίες χωροθέτησης των νέων τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή, αλλά και για την άμεση ανάγκη έγκρισης του Νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό. Η επιστολή αναφέρει:
“Kύριε Υπουργέ,
Σήμερα υπάρχουν διαπιστωμένες δυσχέρειες χωροθέτησης νέων ξενοδοχειακών μονάδων, όπου δεν υπάρχουν ΣΧΟΟΑΠ & ΓΠΣ.
Στην πολύπαθη Λέσβο, υπάρχουν μόνο δυο περιοχές ΣΧΟΟΑΠ, ο πρώην Δήμος Ευεργέτουλα, νυν ΔΕ Λέσβου κι ο πρώην Δήμος Μήθυμνας, νυν ΔΕ Λέσβου και μια περιοχή ΓΠΣ, ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης, νυν ΔΕ Λέσβου, που χρήζει τροποποίησης . Επίσης στη Δυτική και Νότια Λέσβο, στις περιοχές τ. Δήμων Ερεσού – Αντίσσης, Πλωμαρίου, Πολυχνίτου καθώς και της Αγίας Παρασκευής, δεν έχουν κάν ανατεθεί ΣΧΟΟΑΠ.
Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση, α) σχετ. του ΣτΕ, καταργήθηκε το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό του 2013 κι “επέστρεψε” η Χώρα στο αντίστοιχο Ειδικό Χωροταξικό του 2009.

Με νεώτερη απόφαση, β) σχετ. του ΣτΕ, δεν ισχύει ούτε το Ειδικό Χωροταξικό του 2009, με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατή η επιστροφή σε παλαιότερο καθεστώς.
Ούτε όμως η ισχύς των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού, σύμφωνα με το πρόσφατο έγγραφο, γ) σχετ. του ΥΠΕΝ, δεν επιλύει το πρόβλημα, διότι δεν αντιμετωπίζει ούτε απαντά σ’ όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, μη αποκλείοντας να επανέλθει το ΣτΕ και με νεώτερη απόφασή του να άρει τη δυνατότητα χωροθέτησης νέων ξενοδοχειακών μονάδων με βάση τις κατευθύνσεις των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Κύριε Υπουργέ,
Ύστερα απ’τα προαναφερθέντα, παρακαλούμε την προσωπική σας παρέμβαση, για την έγκριση (το γρηγορότερο δυνατόν) του Νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού κι Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, προκειμένου να μην προστεθεί σ’ αυτά που ήδη βιώνουμε, ένα ακόμα πρόβλημα – ιδιαίτερα σοβαρό και μεγάλο – που αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων στο νησί μας. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον ξένων μεγαλοεπενδυτών για ανέγερση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στη Λέσβο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία / διέξοδος στις μεγάλες δυσκολίες / αδιέξοδά μας! Βοηθήστε μας”.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024