Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Κρουαζιέρα

Τέλος 1 ευρώ για κάθε επιβάτη κρουαζιερόπλοιου που φτάνει στη Σαντορίνη

Βίκυ Καραντζαβέλου - 09 Αύγουστος 2017, 14:13

Ανταποδοτικό τέλος για την παροχή υπηρεσιών ενίσχυσης της ασφαλείας πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων.


Ενα ευρώ αναμένεται ότι θα καταβάλλει από τα μέσα Μαρτίου του 2018 κάθε επιβάτης που θα επισκέπτεται τη Σαντορίνη με κρουαζιερόπλοιο, σύμφωνα με τα σχέδια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας.

Από την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου το παραπάνω ποσό ανά επιβάτη θα λαμβάνεται ως “ανταποδοτικό τέλος για την παροχή υπηρεσιών ενίσχυσης της ασφαλείας πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων”. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η σχετική δυνατότητα είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους από τους δημοσίου χαρακτήρα ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμενικών εγκαταστάσεων παρέχεται υπό προϋποθέσεις από την 1η Ιανουαρίου 2018, με σχετική κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”. Η σχετική απόφαση προσδιορίζει ως υπόχρεους για την καταβολή των ανταποδοτικών τελών και δικαιωμάτων –τα οποία βαρύνουν και ακολουθούν το πλοίο– τον πλοιοκτήτη και τον εφοπλιστή και τον κατά το χρονικό διάστημα της απαίτησης ναυτικό πράκτορα ή νόμιμο αντιπρόσωπό του.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, προκειμένου να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις της απόφασης για την ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού υπέβαλε πρόταση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού Νοτίου Αιγαίου για τη χρηματοδότηση του έργου υλοποίησης υποδομών και εγκατάστασης των απαιτούμενων συστημάτων ασφαλείας στον όρμο Φηρών και στο λιμάνι Αθηνιού. Το έργο έχει προϋπολογισμό 636.006 ευρώ με ΦΠΑ.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης, ότι παράλληλα, το Ταμείο σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου της ροής των κρουαζιερόπλοιων με στόχο τον επιμερισμό των αφίξεων των πλοίων και των επιβατών σε διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας και σε διαφορετικές ώρες για την αποφυγή του συνωστισμού σε δημοφιλή σημεία του νησιού. Για παράδειγμα, φέτος, η ημέρα αιχμής για το νησί είναι η 16η Αυγούστου, οπότε αναμένονται 16.000 επιβάτες. Το ανώτατο όριο επισκέψεων που επιθυμεί να θέσει το ταμείο είναι τα 8.000 άτομα ανά ημέρα. Στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες κρουαζιέρας από τον Οκτώβριο να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για δρομολόγια την προσεχή 3ετία (2018 - 2020).


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Tourism Lobby

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Chinese Tourist Welcome Seminar

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top