Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πολιτισμός

Ανάγκη για προστασία και συντήρηση του προϊστορικού οικισμού Κουκονήσι στον Μούδρο της Λήμνου

Τατιάνα Ρόκου - 16 Αύγουστος 2017, 11:49

Να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες εργασίες στον προϊστορικό οικισμό του Κουκονησίου Λήμνου προτίθεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.


Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον έπαρχο Λήμνου κ. Βαγγέλη Γιαρμαδούρο και τον αρχαιολόγο και διευθυντή της ανασκαφής κ. Χρήστο Μπουλιώτη, επισκέφθηκε πρόσφατα τον προϊστορικό οικισμό Κουκονήσι στον Μούδρο της Λήμνου.

Η περιφερειάρχης, αφού διαπίστωσε την υφιστάμενη κατάσταση του χώρου (σοβαρές ζημιές στο προστατευτικό στέγαστρο και σε ορισμένους τοίχους των αρχαίων κτισμάτων), απέστειλε επιστολή στον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, στην οποία επισημαίνει την πρόθεση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να υποστηρίξει οικονομικά τις απαραίτητες εργασίες, καταρχήν για την προστασία και στη συνέχεια για τη συντήρηση και συνέχιση του ανασκαφικού έργου.

Σε δηλώσεις της η κα Καλογήρου τόνισε: “Η ανασκαφή και ανάδειξη του προϊστορικού αυτού οικισμού που χρονολογείται στην τρίτη και δεύτερη χιλιετία π.Χ. και η σημασία του οποίου έχει διεθνώς αναγνωριστεί, αναμφίβολα συμβάλλει στην προβολή του νησιού της Λήμνου. Η Λήμνος, ένα νησί με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν διεθνή προορισμό ιστορικού τουρισμού. Σταθερά προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας αυτή, δηλώνουμε σήμερα την πρόθεσή μας να συμβάλουμε στη συνέχιση του ανασκαφικού αυτού έργου”.

Ο προϊστορικός οικισμός στο Κουκονήσι αποτελούσε θαλάσσιο σταυροδρόμι και ασφαλές αγκυροβόλιο, καθότι βρίσκεται στον μυχό του κόλπου του Μούδρου απέναντι από την Τροία. Αποτελούσε διεθνές εμπορικό κέντρο της εποχής, γεγονός που επιβεβαιώνουν τα εισαγμένα αντικείμενα από το Νότιο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία. Ανάμεσα στα πλούσια κατάλοιπα αλιευμάτων που βρέθηκαν στον οικισμό, αξιοσημείωτα είναι τα οστά τόνου, του οποίου το ψάρεμα αποτελούσε εποχική δραστηριότητα των κατοίκων.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Sine ira et studio (ή -τουριστικά- αμερόληπτα)

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top