Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουρισμός και οικονομία

Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων από ξενοδοχεία σε Ρόδο, Κέρκυρα και Ηλεία

Τατιάνα Ρόκου - 17 Αύγουστος 2017, 16:07

Στο σύνολο τους τα 712 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που έλεγξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσαν τζίρο αυξημένο κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που οφείλεται κατά 50% στην αυξημένη τουριστική κίνηση και κατά 50% στην αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.


Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψαν εκτεταμένοι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαπιστώνοντας μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων για τις πληρότητες ξενοδοχείων και τον κύκλο εργασιών που αυτά που εμφανίζουν στην εφορία.

Οι εφοριακοί συνέλλεξαν πληροφορίες για την πληρότητα των καταλυμάτων μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και ιστότοπων σύγκρισης τιμών ξενοδοχείων, μέσω των ιστοσελίδων των ίδιων των ξενοδοχείων, δια τηλεφώνου, αλλά και με επιτόπιους ελέγχους.

Στο σύνολό τους, τα 712 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που έλεγξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσαν τζίρο αυξημένο κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που οφείλεται κατά 50% στην αυξημένη τουριστική κίνηση και κατά 50% στην αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Ωστόσο, μεταξύ των 712 συνολικά τουριστικών μονάδων εντοπίστηκαν 7 περιπτώσεις, στις οποίες οι αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων για τις πληρότητες των ξενοδοχείων και του δηλωθέντος τζίρου τους στην εφορία χαρακτηριστήκαν ως «ακραίες».

Συνολικά 4 εξ αυτών των ξενοδοχείων, εκ των οποίων 2 στη Ρόδο, 1 στην Κέρκυρα και 1 στην Ηλεία εμφάνισαν απόκλιση εκτιμώμενου τζίρου άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστο. Πρόκειται για ξενοδοχεία με περισσότερα από 300 δωμάτια και κατηγορίας 4 αστέρων.

Άλλες 2 ξενοδοχειακές μονάδες από τις προαναφερόμενες 7 υπέβαλαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ τον Ιούλιο αν και είχαν ελεγχθεί τον Ιούνιο. Η μια εξ αυτών είναι στη Σαντορίνη και η άλλη στην Ανατολική Αττική.

Τέλος, σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής καταγράφηκαν αποκλίσεις από τον προληπτικό έλεγχο όπως π.χ. πλασματικές πληρότητες και διαφορετικές τιμές με τις οποίες χρέωναν τους πελάτες τους.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής, άμεσα θα υπάρχουν και τα στοιχεία των ελέγχων στα 2.123 καταλύματα για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Και πέρυσι η ΑΑΔΕ είχε διεξάγει έρευνες σε ένα αρχείο 2.123 καταλυμάτων με βάση στοιχεία που ελήφθησαν από το Υπουργείο Τουρισμού, εκ των οποίων τα 1.545 ήταν ξενοδοχεία και τα 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Tourism Lobby

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top