Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΣύστημα διαχείρισης των αφιξοαναχωρήσεων των κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη
Κρουαζιέρα

Σύστημα διαχείρισης των αφιξοαναχωρήσεων των κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη

Η γεωφυσική ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης και η απουσία λιμενικών εγκαταστάσεων για τα κρουαζιερόπλοια, οδήγησαν το Λιμενικό Ταμείο Θήρας να προχωρήσει στη δημιουργία του συγκεκριμένου συστήματος διαχείρισης των αφιξοαναχωρήσεων, καθώς υπήρχαν μέρες της εβδομάδας με πάρα πολλές ταυτόχρονες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην καλή εξυπηρέτηση των τουριστών επισκεπτών.

Το Λιμενικό Ταμείο Θήρας από φέτος λειτουργεί ένα σύστημα διαχείρισης των αφιξοαναχωρήσεων των κρουαζιερόπλοιων, με προ-εξασφάλιση και κατανομή των θέσεων ελλιμενισμού. Το πρότυπο του συστήματος είναι ότι λειτουργεί πλήρως ηλεκτρονικά και η κάθε εταιρεία κρουαζιέρας, αλλά και ο πράκτορας, έχει έναν αποκλειστικό κωδικό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που μπορεί να μπαίνει μέσα στο σύστημα βάζοντας τις αιτήσεις του για τις προσεγγίσεις. Το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο βρίσκει τις δύσκολες ημερομηνίες, βάσει μιας βαθμολόγησης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δηλαδή την ώρα άφιξης και αναχώρησης, τον αριθμό των επιβατών, τον αριθμό των προσεγγίσεων κατά τα προηγούμενα χρόνια, το μήκος του κρουαζιερόπλοιου. Στη συνέχεια, εντοπίζονται οι ημέρες με την πολύ μεγάλη προσέλευση και αυτόματα το σύστημα προτείνει εναλλακτικές ώρες και ημερομηνίες.

Ο υπεύθυνος Ασφάλειας της Λιμενικής Εγκατάστασης στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας, κ. Αναστάστιος Κονιδάρης, μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου “Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές και Νησιωτικότητα” που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο, τόνισε ότι ήδη από την 21η Απριλίου τελείωσε η κατάθεση των προγραμμάτων για το 2018 και η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου έχει πλέον ένα χρόνο μπροστά, μαζί με τις εταιρείες, προκειμένου αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό.

Πρόσθεσε ότι η γεωφυσική ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης και η απουσία λιμενικών εγκαταστάσεων για τα κρουαζιερόπλοια, οδήγησαν τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Θήρας να προχωρήσει στη δημιουργία του συγκεκριμένου συστήματος διαχείρισης των αφιξοαναχωρήσεων, καθώς υπήρχαν μέρες της εβδομάδας με πάρα πολλές ταυτόχρονες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην καλή εξυπηρέτηση των τουριστών επισκεπτών.

“Έπρεπε κάποια στιγμή να βάλουμε, όχι όρια, αλλά προγραμματισμό που αφορά αποκλειστικά αγκυροβόλιο και όχι σταθερές λιμενικές εγκαταστάσεις” τόνισε και πρόσθεσε ότι “κάθε Οκτώβρio από εδώ και στο εξής, όλο τον μήνα το σύστημα στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας θα είναι ανοιχτό προκειμένου να μπορούν να μπαίνουν οι εταιρείες να καταθέτουν τα προγράμματά τους για δύο χρόνια”.

“Αυτό μας δίνει και εμάς τη δυνατότητα ως Λιμενικό Ταμείο να προετοιμαστούμε σε βάθος διετίας πλέον και σκοπός δεν είναι άλλος από την ασφάλεια των επιβατών και των πλοίων, την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την ανάπτυξη και την καθημερινή λειτουργικότητα”, δήλωσε ο κ. Κονιδάρης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, το 2017 αναμένονται 415 αφιξοαναχωρήσεις κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη, ενώ το 2016 αφίχθησαν συνολικά 572 κρουαζιερόπλοια, με 783.893 επιβάτες.

Τέλος, το νησι πρόκειται να επισκεφθεί ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Κατά τη διήμερη παρουσία του στο νησί των Κυκλάδων έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον δήμαρχο Σαντορίνης, κ. Νικόλαο Ζώρζο, με τον οποίο θα συζητήσουν σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, τα έργα υποδομής που χρειάζεται η Σαντορίνη, αλλά και τα σχέδια διαχείρισης λυμάτων και απορριμμάτων που υπάρχουν για το νησί. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρόκειται να επιθεωρήσει, επίσης, το λιμάνι της Θηρασιάς και τη μονάδα αφαλάτωσης που ήδη λειτουργεί εκεί. Σχετικά με την αφαλάτωση της Θηρασιάς, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πρόσφατα ενέκρινε στον Δήμο Θήρας επιχορήγηση για αγορά νέας μονάδας, η οποία αναμένεται να τοποθετηθεί στο ίδιο σημείο και να ενισχύσει το έργο της παροχής πόσιμου νερού σε νησιώτες και επισκέπτες.

Λιμενικό Ταμείο Θήρας – Κρουαζιέρες 2017

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024