Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστική πολιτική

Μ. Κόνσολας: "Η έννοια της αειφορίας στον τουρισμό συνδέεται με ένα νέο χωροταξικό"

Βίκυ Καραντζαβέλου - 01 Σεπτέμβριος 2017, 13:13

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε στο συνέδριο 'Τουρισμός και αειφόρο επιχειρείν στο Αιγαίο' ότι σήμερα στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό και η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων εξαρτάται από τη συνάφειά τους με τα Περιφερειακά Χωροταξικά, η οποία δεν είναι δεδομένη, αφού χρονολογείται από το 2003.


“Πρέπει να αναζητήσουμε, με σύγχρονους και ορθολογικούς όρους, μια νέα βιώσιμη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και στην τουριστική ανάπτυξη”, επισήμανε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου “Τουρισμός και αειφόρο επιχειρείν στο Αιγαίο”, που διοργάνωσαν το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι η έννοια της αειφορίας στον τουρισμό συνδέεται με την εκπόνηση και ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό.

Εκτίμησε ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, αλλά συνιστούν μια προστιθέμενη υπεραξία στο τουριστικό μας προϊόν.

“Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ως έννοια και πρακτική άμεσα συνδεδεμένη με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί πεδίο ευθύνης τόσο της Πολιτείας όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Οι φυσικοί πόροι και η ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν αμφίδρομη σχέση. Δεν είναι λύση να παρεμποδίζουμε την ανάπτυξη.

Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα συνδυάζονται με υποδομές και δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας ή και αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος”, τόνισε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό και η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων εξαρτάται από τη συνάφειά τους με τα Περιφερειακά Χωροταξικά, η οποία δεν είναι δεδομένη, αφού χρονολογείται από το 2003.

Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση του για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικών δεικτών για τον τουρισμό μας. Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αποτύπωση σε όλη τη χώρα, σε περιφερειακό, αλλά και τοπικό επίπεδο, που θα καταγράφει τη σχέση ανάμεσα στους φυσικούς πόρους και τον τουρισμό.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Sine ira et studio (ή -τουριστικά- αμερόληπτα)

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top