Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίIOPC Funds: Aποζημίωση όσων επλήγησαν οικονομικά από την περιβαλλοντική καταστροφή στο Σαρωνικό
Περιβάλλον

IOPC Funds: Aποζημίωση όσων επλήγησαν οικονομικά από την περιβαλλοντική καταστροφή στο Σαρωνικό

Η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής & Αργοσαρωνικού καλεί τις αρχές να καθαρίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα το παραλιακό μέτωπο, για μη μεγαλώσει το πρόβλημα.

Ο επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου IOPC Funds, Thomas Liebert, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστηρίζει πως μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απορρύπανσης, θα ξεκινήσει η διαδικασία αποζημιώσεων και καλεί τους πληγέντες να συγκεντρώσουν έγγραφα και αποδείξεις. “Η Ελλάδα είναι μέρος του διεθνούς συστήματος εδώ και 40 χρόνια, επομένως υπό αυτή την έννοια είναι καλυμμένοι όσοι επλήγησαν. Αυτό που μπορώ να πω σε αυτό το σημείο στους ανθρώπους που επηρεάστηκαν είναι να κρατήσουν στοιχεία της ζημιάς ή των απωλειών που υπέστησαν, και να περιμένουν οδηγίες από τις αρχές. Η ταχύτητα με την οποία οι αποζημιώσεις μπορούν να δοθούν, εξαρτάται από τους αιτούντες που θα δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία” επεσήμανε.

Ο κ. Liebert δήλωσε ότι η ασφάλεια υπέρ τρίτων που διέθετε το πλοίο “Αγία Ζώνη 2”, καλύπτει αποζημιώσεις μέχρι το ποσό των 5 εκατ. ευρώ με τα επιπλέον έξοδα –που θεωρούνται βέβαια– να καλύπτονται από το Διεθνές Ταμείο. Είπε ακόμη ότι τα διαθέσιμα κονδύλια για αποζημιώσεις στην Ελλάδα, ανέρχονται στα 900 εκατ. ευρώ. “Οι αποζημιώσεις δίνονται κατευθείαν σε όσους υπέστησαν ζημιά και επλήγησαν οικονομικά, επομένως υπάρχει ευθεία σύνδεση μεταξύ του οργανισμού που πληρώνει και των θυμάτων που αιτούνται αποζημίωση. Το ανώτατο διαθέσιμο ποσό, στην Ελλάδα, για ναυάγια δεξαμενόπλοιων με πετρελαϊκή ρύπανση, ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ” δήλωσε σχετικά.

Οι ξενοδόχοι της Αττικής από την πλευρά τους κάλεσαν τις αρχές να καθαρίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα το παραλιακό μέτωπο για μη γιγαντωθεί η ζημιά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής & Αργοσαρωνικού, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ακυρώσεις στα ξενοδοχεία. “Είναι μεμονωμένα, είναι σε πολύ μικρή κλίμακα, υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις, πράγμα που μας οδηγεί στο εξής απλό συμπέρασμα: όσο το γρηγορότερο καθαρίσει και τελειώσει το θέμα, τόσο το καλύτερο”.

Μ. Κεφαλογιάννης: ‘Ίδια αντιμετώπιση με άλλες χώρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταστροφή στο Σαρωνικό’
Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για την Ελλάδα, αντίστοιχα με αυτά που πήρε σε ανάλογες περιπτώσεις για άλλα Κράτη – Μέλη, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στις ακτές της Αττικής από την πετρελαιοκηλίδα λόγω της βύθισης του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”.

Αναλυτικά η ερώτηση:
“Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, στο δεξαμενόπλοιο ‘Αγία Ζώνη ΙΙ’ σημειώθηκε σοβαρό ατύχημα στην περιοχή του Σαρωνικού κόλπου έξω από την Σαλαμίνα. Από την διαρροή πετρελαίου, που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή οικολογική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή.

Σε παρόμοια ατυχήματα του παρελθόντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει ειδικές έκτακτες ενισχύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το Συμβούλιο είχε υιοθετήσει  στις 20 Δεκεμβρίου 2002 κανονισμό (2372/2002) με τον οποίο θεσπίζονται ειδικά μέτρα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η ρύπανση από το πετρελαιοφόρο “Prestige” στην Ισπανία για την αποζημίωση της ισπανικής αλιείας, οστρακοκαλλιέργειας και υδατοκαλλιέργειας.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. – EUSF έχει χρηματοδοτήσει ως ειδικό τύπο μέτρου έκτακτης ανάγκης τον καθαρισμό μολυσμένων φυσικών ζωνών. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής έχουν ήδη αξιοποιηθεί με αναπροσανατολισμό των σχετικών κονδυλίων σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ερωτάται η Επιτροπή:
–  Σκοπεύει να λάβει αντίστοιχα μέτρα για την Ελλάδα, όπως στο παρελθόν έχει πράξει σε άλλα Κράτη – Μέλη, για την ασφάλεια στη θάλασσα και τις επιπτώσεις από την διαρροή πετρελαίου όσον αφορά το περιβάλλον και την οικονομία στις πληγείσες περιοχές;”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024