Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΝΔ: Δημιουργία μη κρατικού πανεπιστημίου και διασύνδεση των δημόσιων με την αγορά
Τουριστική εκπαίδευση

ΝΔ: Δημιουργία μη κρατικού πανεπιστημίου και διασύνδεση των δημόσιων με την αγορά

Οι δομές της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αλλά και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό, δεν είναι σύστοιχες με τις ανάγκες της αγοράς και του τουρισμού, δήλωσε ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ.

Την πεποίθησή του ότι ο τουρισμός μας χρειάζεται ένα ισχυρό, αξιόπιστο και εξειδικευμένο think tank, το οποίο μπορεί να έχει την οργανωτική υποδομή ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου με τη συμμετοχή των φορέων του τουρισμού, της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εξέφρασε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου: “Τουρισμός, Τουριστική Ανάπτυξη: Συμβολές Ελλήνων Επιστημόνων”, στο οποίο περιέχονται συμβολές και παρεμβάσεις επιστημόνων και ερευνητών για όλα σχεδόν τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι ο τομέας της Έρευνας και ιδίως της εφαρμοσμένης έρευνας στον τουρισμό, ουδέποτε απασχόλησε σοβαρά την Πολιτεία.

“Χρειάζεται μια άλλη κουλτούρα από το πολιτικό προσωπικό, που πρέπει να εμπιστευθεί και να αξιοποιήσει το ερευνητικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό προσωπικό που διαθέτει η χώρα”, ανέφερε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος αναφέρθηκε και στα ζητήματα της τουριστικής εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι οι δομές της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αλλά και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό, δεν είναι σύστοιχες με τις ανάγκες της αγοράς και του τουρισμού.

Ο κ. Κόνσολας έκανε λόγο για την ανάγκη ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην τουριστική εκπαίδευση, προτείνοντας:

  • Τη δημιουργία μη κρατικού πανεπιστημίου, με σύγχρονα προγράμματα τουριστικών σπουδών και αγγλόφωνα τμήματα.
  • Την αναμόρφωση των προγραμμάτων τουριστικών σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια και τη σύνδεσή τους με την αγορά, αλλά και με ερευνητικές δραστηριότητες, που θα περιλαμβάνουν και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της τουριστικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της αγοράς.
  • Τη μετεξέλιξη των ΑΣΤΕ σε Ακαδημίες Ξενοδοχειακών Σπουδών, με τη δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων, με δίδακτρα που θα διασφαλίζουν την οικονομική τους αυτοτέλεια.
  • Τη διαμόρφωση προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης, αλλά και ενδοεταιρικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ο συλλογικός τόμος “Τουρισμός, Τουριστική Ανάπτυξη, Συμβολές Ελλήνων Επιστημόνων (επιμέλεια Πάρις Τσάρτας – Περικλής Λύτρας)” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση.

Ο τόμος αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής και χαρτογράφησης περισσοτέρων από 80 Ελλήνων Επιστημόνων, οι οποίοι εμπλέκονται ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά στον επιστημονικό χώρο του Τουρισμού και της Τουριστικής Ανάπτυξης. Είναι όμως και μια προσπάθεια αναλυτικής διερεύνησης και ανάδειξης των κυριότερων θεματικών πεδίων των ερευνητικών ενδιαφερόντων τους. Οι συμβολές των Ελλήνων Επιστημόνων, οι οποίες συγκροτούν την ύλη του τόμου:

  • Καλύπτουν το σύνολο των ερευνητικών πεδίων στα οποία επικεντρώνονται οι σύγχρονες σπουδές.
  • Διερευνούν τις εξελίξεις οι οποίες προκύπτουν στη μελέτη του τουριστικού φαινόμενου στον σύγχρονο κόσμο.
  • Επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα διεπιστημονικής προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης.
  • Καταγράφουν το εντυπωσιακό εύρος των ζητημάτων τα οποία απασχολούν την σύγχρονη πραγματικότητα του τουριστικού τομέα και της τουριστικής αγοράς.
  • Αναδεικνύουν πληθώρα θεμάτων τα οποία αφορούν ειδικότερα τις αναγκαίες προτεραιότητες της ελληνικής τουριστικής πολιτικής.
  • Επισημαίνουν εμφατικά ότι η χώρα διαθέτει ένα εντυπωσιακό και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό στο πεδίο του τουρισμού και της τουριστικής επιστήμης.
  • Προτείνουν άμεσα και έμμεσα αλλαγές στις προτεραιότητες του συστήματος τουριστικής εκπαίδευσης της χώρας.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024