Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπαξιωμένος οργανισμός ο ΕΟΤ, σύμφωνα με τον Σύλλογο υπαλλήλων του
ΕΟΤ

Απαξιωμένος οργανισμός ο ΕΟΤ, σύμφωνα με τον Σύλλογο υπαλλήλων του

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ζητά από τον Έλληνα πρωθυπουργό α) να εξασφαλιστεί έμπρακτα η αναβάθμιση και ισχυροποίηση του οργανισμού και να απαλείψει μέρος, έστω από τις ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και β) να επιβληθεί η διοικητική ηρεμία στον ΕΟΤ.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού απέστειλε ανοικτή επιστολή προ τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, καταγράφωντας, από κατά την άποψή του, “το χρονικό της απαξιωσης ενός ιστορικού οργανισμού”.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή του Συλλόγου:

“Για την ιστορία
2014-2015-2016-2017. Μια μέρα πριν από τις εκλογές του Γενάρη του 2015 ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με δύο Γενικές Δ/νσεις, 9 Δ/νσεις και αντικείμενα τη διαφήμιση – προβολή της χώρας καθώς και τον έλεγχο του συνόλου της τουριστικής αγοράς, απομένει με μία Γενική Δ/νση, 4 Δ/νσεις και μοναδικό αντικείμενο την προβολή της χώρας στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Προεκλογικές δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών του: η επαναφορά των αρμοδιοτήτων στον ΕΟΤ και η ισχυροποίηση του Οργανισμού ως βασικός εκτελεστικός βραχίονας της άσκησης της τουριστικής πολιτικής από την Ίδρυσή του.  

Αναλαμβάνει αναπληρωτής  υφυπουργός Τουρισμού η κα Έλενα Κουντουρά και τα γεγονότα διαδραματίζονται ως ακολούθως:

  • Η μοναδική αναπλ. γενική διευθύντρια Προβολής αντικαθίσταται, η οποία σε άμεσο χρονικό διάστημα παραιτείται από τη θέση της διευθύντριας Έρευνας Αγοράς & Διαφήμισης και αποσπάται σε γραφείο βουλευτή
  • Ακολουθεί παραίτηση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα ΕΟΤ και μέλους του Δ.Σ. ΕΟΤ, που είχε τοποθετηθεί από την ίδια την υπουργό
  • Ακολουθεί παραίτηση της προέδρου Δ.Σ. του ΕΟΤ
  • Ακολουθεί παραίτηση του επόμενου προέδρου Δ.Σ. του ΕΟΤ
  • Δεν ανανεώνεται η θητεία δύο στελεχών των Γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού και μάλιστα σε δύο μεγάλες παραδοσιακές τουριστικές αγορές της Βρετανίας και σκανδιναβικών χωρών, με αποτέλεσμα 8 μήνες τώρα παραμένουν ακέφαλα.
  • Ακολουθεί παραίτηση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, που είχε τοποθετηθεί από την ίδια την υπουργό
  • Ταυτόχρονα ψηφίζεται ο Ν. 4412 περί προμηθειών, ο οποίος καταργεί την όποια ευελιξία του έργου του ως Ν.Π.Δ.Δ και την όποια δυνατότητα εξωστρέφειας. Ενέργεια που η ηγεσία του Υπουργείου προσπαθεί στη συνέχεια να διορθώσει με επιμέρους μεταβατικές ρυθμίσεις .
  • Παραμένει σε εκκρεμότητα η έγκριση της Στρατηγικής Marketing του Οργανισμού από το Δ.Σ. αυτού προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο ορθολογικός προγραμματισμός των ενεργειών προβολής και η σωστή κατανομή προϋπολογισμού σε στοχευμένες ενέργειες, ώστε να καθιστά ανταγωνιστικό το εθνικό μοντέλο της τουριστικής προσφοράς.

Η Δ/νση Έρευνα Αγοράς & Διαφήμισης με 3 τμήματα, εκ των οποίων το ένα παραμένει χωρίς προϊστάμενο, παρ’όλες τις ως άνω δυσκολίες και κυρίως τα αδιέξοδα που δημιούργησε η ψήφιση του νόμου, έχοντας ως μοναδικά εργαλεία την τεχνογνωσία, την εμπειρία και υψηλή επαγγελματική ευσυνειδησία όλων των στελεχών της σε κάθε επίπεδο, όχι μόνο εκτελεί το Πρόγραμμα Διαφήμισης & Προβολής ύψους 19 εκατ. ευρώ, αλλά θριαμβεύει σαρώνοντας βραβεία:
α) στις Εκθέσεις Κορέας, Ινδίας, Ρωσίας, Πολωνίας κ.λπ.
β) στην Τελετή Απονομής Βραβείων Tourism Awards 2017 το visitgreece αποσπά χρυσό στην κατηγορία “Αξιοποίηση των social media” και ασημένιο στην κατηγορία “Αξιοποίηση video content” και
γ) το καλύτερο video τουρισμού εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Επισημαίνουμε ότι στην παραλαβή του βραβείου για το διαφημιστικό σποτ δε μετείχε η ηγεσία του ΕΟΤ, αλλά εκπρόσωποι της υπουργού, που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα με το μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού. Τουλάχιστον θα έπρεπε να αποδοθούν έστω συμβολικά τα εύσημα στον ΕΟΤ, κάτι που δεν έγινε από την ηγεσία του τουρισμού.

Ο νέος γενικός γραμματέας, με μόλις δύο μήνες θητεία, υπογράφει την ταυτόχρονη απομάκρυνση τμηματαρχών και της διευθύντριας της Δ/νσης Έρευνας Αγοράς & Διαφήμισης, οι οποίοι όχι μόνο απλά απομακρύνονται από τη θέση τους, αλλά τοποθετούνται και σε άλλη Διεύθυνση, χωρίς έτσι να υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των γνώσεων και της εμπειρίας τους σε θέματα μάρκετινγκ, με αποτέλεσμα τη μη εξασφάλιση της διοικητικής συνέχειας και της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού.

Βεβιασμένες αλλαγές προσώπων και αναθέσεις επί αναθέσεων που συμβαίνουν παραμονές της κατάθεσης του Π.Δ. του οργανισμού μας.

Η επί δύο χρόνια και πλέον διαπραγμάτευση και υποσχέσεων για το νέο Οργανόγραμμα του ΕΟΤ βαδίζει για θεσμοθέτηση στο αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης χωρίς ουσιαστικά να ληφθούν υπ’ όψη οι απόψεις των εργαζομένων στο σύνολό τους.

Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι, μετά από ενημέρωση των μελών του, ο Σύλλογος προέβη σε ψηφοφορία για το αν συμφωνεί ή όχι στη νέα δομή του, υπό κατάθεση, ΠΔ Οργανογράμματος ΕΟΤ τα αποτελέσματα της οποίας είναι: 89% ΟΧΙ,  7,5% ΝΑΙ & 3% ΛΕΥΚΑ.

Ένα από τα βασικά αιτήματά μας σχετικά με την επαναφορά αρμοδιοτήτων στον ΕΟΤ, που είναι να δοθεί επί πλέον στον ΕΟΤ ο 2βάθμιος έλεγχος των τουριστικών υπηρεσιών, απορρίφθηκε χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα από την πολιτική ηγεσία.

Η υπουργός υποστηρίζει ότι έλεγχοι σήμερα γίνονται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού στο σύνολό τους , όμως εμείς θεωρούμε το αντίθετο, γιατί αφενός δεν υπάρχει η αριθμητική επάρκεια του εξειδικευμένου προσωπικού για να πράξει τα δέοντα και αφετέρου δεν πραγματοποιείται ο απαιτούμενος σε βάθος έλεγχος της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος στο σύνολό του.

Η ελάχιστη και δειγματοληπτική διεξαγωγή ελέγχων, που δεν έχουν και την απαιτούμενη υπόσταση, μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, στην δυσφήμιση του Ελληνικού Τουρισμού και στην καταστροφή μιας μακροχρόνιας προσπάθειας αναβάθμισης της εικόνας της Χώρας μας.

Επειδή οι ενέργειες υποβάθμισης του ΕΟΤ, είναι τόσες που ο Σύλλογός μας δεν μπορεί πλέον να επιδιώκει να τις αντιμετωπίσει με διάλογο και συνεννόηση και έχουμε απογοητευτεί από υποσχέσεις, απευθυνόμαστε πλέον σε εσάς και ζητάμε την παρέμβασή σας για να:

  • Να εξασφαλιστεί έμπρακτα η αναβάθμιση και ισχυροποίηση του οργανισμού που επαγγέλθηκε και να απαλείψει μέρος, έστω από τις ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης που οδήγησαν τον ΕΟΤ σε απαξίωση, επαναφέροντας αυτόν στο θεσμικό του ρόλο.
  • Να επιβληθεί η διοικητική ηρεμία στον ΕΟΤ ο οποίος έχει διαταραχθεί τον τελευταίο καιρό από άστοχες απομακρύνσεις στελεχών και υπαλλήλων χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει ή να έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό ζήτημα.

Η παρούσα επιστολή εκφράζει την αγωνία των εργαζομένων στον ΕΟΤ και ευελπιστούμε σε άμεση συνάντηση μαζί σας, προκειμένου ο ΕΟΤ να ανακτήσει τον ρόλο που διαχρονικά του αρμόζει στο τουριστικό γίγνεσθαι της χώρας μας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024