Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιάχυση των ωφελημάτων του τουρισμού και προς τους λοιπούς παραγωγικούς κλάδους ζητά ο υπουργός Επικρατείας
Τουριστική πολιτική

Διάχυση των ωφελημάτων του τουρισμού και προς τους λοιπούς παραγωγικούς κλάδους ζητά ο υπουργός Επικρατείας

Έως τις 20 Οκτωβρίου θα έχει υπογραφεί το πρακτικό αξιολόγησης για τον ανάδοχο του διαγωνισμού που θα αφορά στο νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό. Ο σκοπός και οι ενέργειες είναι στην κατεύθυνση να έχουν θεσμοθετηθεί τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια ως το τέλος του έτους, καθώς είναι σε φάση τελικής επεξεργασίας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Στη ομιλία του κατά το επίσημο δείπνο του 16ου Συνεδρίου ΣΕΤΕ, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης αναφέρθηκε στα ζητήματα πυο απασχολούν τον κλάδο, όπως είναι το Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, η σύνδεση του τουρισμού κυρίως με τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή, το τέλος διανυκτέρευσης και τις αδειοδοτήσεις.

“Έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια”, είπε ο κ. Φλαμπουράρης, “η οποία πρέπει να συσχετιστεί για:

  • Την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου που κάναμε πράξη σε πολλούς προορισμούς από Μάρτιο ως και το Νοέμβριο
  • Το ‘άνοιγμα’ νέων αγορών για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, όπως η Μέση Ανατολή (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος κ.ά), η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ινδία, με παράλληλη ενίσχυση των αγορών των ΗΠΑ, Καναδά και Ρωσίας
  • Την προώθηση νέων προορισμών στην Ελλάδα, ώστε να γίνουν εξίσου δημοφιλής με τους ήδη γνωστούς, και τα οφέλη να διαχυθούν και σε άλλες περιοχές
  • Την ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων ώστε να ενισχύσουμε την τουριστική δραστηριότητα και όλους τους προορισμούς όλο το χρόνο”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στους παράγοντες της οικονομικής σταθερότητας και της ασφάλειας ως ιδιαίτερης βαρύτητας για τον ελληνικό τουρισμό. “Σε μια περίοδο όπου συνεχίζονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν έχουν κοπάσει και η αστάθεια στις γειτονικές χώρες αυξάνεται, η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα. Έχουμε καταφέρει με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική να γίνουμε πόλος σταθερότητας σ’όλη την περιοχή και να αποκτήσουμε σταθερές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τις περισσότερες χώρες της Βαλκανικής, της Μέσης Ανατολής και τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα. Ταυτόχρονα, η διαχείριση με όσο το δυνατό καλύτερο και ανθρώπινο τρόπο του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, παρόλα τα προβλήματα και σε αντίθεση με τις όλο και αυξανόμενες ξενοφοβικές φωνές στην Ευρώπη. Αποδεικνύεται ότι μπορούμε να προσφέρουμε φιλοξενία σε χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους και εκατομμύρια επισκέπτες, χωρίς να ανταλλάξουμε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία με την εμπορευματοποιημένη τουριστική προώθηση. Αυτές οι πολιτικές καθιστούν τη χώρα μας ένα ασφαλή τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο”, τόνισε.

Αναφερόμενος σε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, επεσήμανε:

1. Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό
Έως τις 20/10 θα έχει υπογραφεί το πρακτικό αξιολόγησης για τον ανάδοχο του διαγωνισμού που θα αφορά το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που θα πρέπει να αντιμετωπίζει εκτός των άλλων ιδιαίτερα τη δημιουργία και διατήρηση ευημερούντων κοινωνικών, οικονομικών και οικολογικών συστημάτων. Να λειτουργεί συμβιβαστικά ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις και ομάδες. Να λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς τάσεις στην τουριστική αγορά και τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Να είναι ένα εργαλείο για την στοχοθέτηση και την επίλυση προβλημάτων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα υλοποιηθεί από τα δύο συναρμόδια υπουργεία (τουρισμού και περιβάλλοντος).

Ο ΣΕΤΕ θα αποτελέσει έναν προνομιακό εταίρο στον εν λόγω σχεδιασμό.

Ο σκοπός και οι ενέργειες είναι στην κατεύθυνση να έχουν θεσμοθετηθεί τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια ως το τέλος του έτους, καθώς είναι σε φάση τελικής επεξεργασίας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Μέχρι να ολοκληρωθούν τα παραπάνω, στη διαδικασία προώθησης τουριστικών επενδύσεων δεν υπάρχει κενό, καθώς καλύπτεται σε κάθε περίπτωση: Είτε από προϋπάρχουσες διατάξεις, είτε από την θεματική τουριστική νομοθεσία και το σύνολο των διατάξεων του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.

2. Σύνδεση του τουρισμού με την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα, κύρια με τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή
Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό  και αγροδιατροφικό τομέα, την προώθηση των μοναδικών και γνήσιων τοπικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού.

Επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εντάξουν πολύ δυναμικά τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα στα ξενοδοχεία και στην  τουριστική αλυσίδα, με βασικό στόχο:

  • να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς και τους αγρότες,
  • να αυξήσουμε την παραγωγή και να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα,
  • να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και οφέλη που θα διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες.

3. Τέλος διανυκτέρευσης
Προσπαθούμε να βρούμε λύση που να συνδυάζει τις υποχρεώσεις της χώρας και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ώστε να συμβάλλουμε στην αύξηση του τουρισμού κι όχι στη μείωσή του.

4. Διευκόλυνση αδειοδοτήσεων
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυβέρνηση έχει κινηθεί μέχρι στιγμής σε τρεις άξονες

Α. Ολοκληρώσαμε σε πρώτη φάση μία σειρά δυναμικών παρεμβάσεων μεταξύ άλλων για:
– τη διασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας μεγάλου αριθμού καταλυμάτων κάμπινγκ ξενοδοχείων, τουριστικών επιχειρήσεων,
– στην απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλους τους επιμέρους κλάδους. Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την γνωστοποίηση λύνει το θέμα της άμεσης λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων.
– στον καθορισμό τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών λειτουργίας  χιονοδρομικών κέντρων, ιαματικών εγκαταστάσεων, ορειβατικών καταφυγίων, κάμπινγκ κ.α.

Β. Προχωρήσαμε στην πλήρη κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης που ίσχυε από το 1989, για να υπάρξει η δυνατότητα αναβάθμισης ξενοδοχείων και επαναλειτουργίας κλειστών μονάδων.

Γ. Ολοκληρώνουμε νομοσχέδιο που θα αφορά το σύνολο της τουριστικής νομοθεσίας, για την κάλυψη κενών, λειτουργιών και αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακούς τομείς και δομές και τον εκσυγχρονισμό της”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024