Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΔικαστής ακύρωσε στο 'παρά 5' τη νέα ταξιδιωτική απαγόρευση του Trump
Τουριστική πολιτική

Δικαστής ακύρωσε στο 'παρά 5' τη νέα ταξιδιωτική απαγόρευση του Trump

Το νέο διάταγμα ήταν το αποτέλεσμα μίας συστηματικής και αυστηρής εξέτασης των κινδύνων ασφάλειας και σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί το χαοτικό αποτέλεσμα της πρώτης απαγόρευσης.

O oμοσπονδιακός δικαστής Derrick Watson από τη Χαβάη μπλόκαρε την περασμένη Τρίτη την κυβέρνηση Trump από το να θέσει σε εφαρμογή την τελευταία ταξιδιωτική απαγόρευση, λίγες μόνο ώρες πριν αυτή τεθεί σε εφαρμογή.

Ο δικαστής αποφάσισε υπέρ του αιτήματος της Χαβάης να μην ενεργοποιηθεί προσωρινά η απαγόρευση, σημειώνοντας πως το προεδρικό διάταγμα του κ. Τραμπ “υποφέρει ακριβώς από τις ίδιες αδυναμίες” όπως οι προηγούμενες οδηγίες. Ο ίδιος δικαστής είχε γράψει ότι “οι ταξιδιωτικές διακρίσεις με βάση την εθνικότητα των ανθρώπων είναι εντελώς ανήθικο στις βασικές αρχές αυτού του έθνους”.

Ο Λευκός Οίκος απάντησε υποσχόμενος να “κυνηγήσει” την υπόθεση με δικαστική διαμάχη, υποστηρίζοντας ότι το διάταγμα θα πρέπει να έχει βάση σε νομικό έλεγχο. Ωστόσο, η δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι “η επικίνδυνη δικαστική εντολή υποσκάπτει τις προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ να διασφαλίσει την ασφάλεια των Αμερικανών, εφαρμόζοντας ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας για την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε ορισμένα μόνο σημεία της προηγούμενης ταξιδιωτικής απαγόρευσης, παραδίδοντας στην κυβέρνηση Trump μερική νίκη.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε νέο διάταγμα στα τέλη Σεπτεμβρίου με το οποίο απαγόρευε για αόριστο χρόνο σχεδόν κάθε ταξίδι προς τις ΗΠΑ από χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αυτές που ήταν και στην αρχική ταξιδιωτική απαγόρευση (Συρία, Υεμένη, Λιβύη, Ιράν, Σομαλία, Τσαντ, Βενεζουέλα και Ν. Κορέα), επικαλούμενος απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη “New York Times”, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το νέο διάταγμα ήταν το αποτέλεσμα μίας συστηματικής και αυστηρής εξέτασης των κινδύνων ασφάλειας και σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί το χαοτικό αποτέλεσμα της πρώτης απαγόρευσης. Η προσθήκη δε μη μουσουλμανικών χωρών εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να διευθετήσει τις νομικές διαμάχες που είχαν προκληθεί, στηριζόμενες σε διακρίσεις βάσει της θρησκείας.

Σημειώνεται ότι από τον κατάλογο των χωρών στους πολίτες των οποίων απαγορεύεται η είσοδος αποσύρθηκε το Σουδάν.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024